Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Iglaki na pniu 07:39, 20 paź 2015

Do góry
Na tej rabatce wszystko masz na niskie i za mało roślin. Rabata jest za wąska, za mała, brakuje miejsca na większe gabaryty

Lewa strona kolumnowe drzewko, może być purpurowe albo zielone ( do cięcia żeby nie wlazło w podbitkę, albo karłowe)
Pod nim skarpeta z 3 rozplenic plus czosnki, rozchodniki albo na brzegu żurawki
Potem dwie pienne trzmieliny albo inne rośliny na pniu, ale na różnej wysokości. Pod nimi kule plus dodatki.

Rabatę poszerz bo nic nie wejdzie.

Ogródek Iwony 07:30, 20 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Kasieńko, dziękuję, jesteś bardzo miła.
Choć ta jesień oznacza, że przeminęło lato i już w tym roku nie wróci

Ślicznie
Pozdrawiam Iwonko
Iglaki na pniu 07:29, 20 paź 2015

Do góry
Anetka napisał(a)
Szukam u mnie po szkółkach czegoś na pniu na pełne słońce przez cały dzień. Dzisiaj widziałam całkiem ładne kulki z cisa ale po 90 zł a muszę takie kupić dwie bo rabatki są symetryczne. Co najlepsze na południowa stronę kulka z cyprysika , cisu czy może sosna ?
sosna na pniu się nadaje tuje też cytryny tez wytrzymaja
Ogród - moje hobby. 07:27, 20 paź 2015

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 01:24, 20 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
To nie moją ręką (Mistrz na szybko wykonał), ale w moim aparacie

a to ja... hmmm

Niesamowite te zdjęcia
Śliczny avatarek

Kurcze tak patrze i patrze...
i niby życie w abstynencji prowadzę ale zaczynam się czuć pijana
Mój ogród - trudne początki - Paula 00:31, 20 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Moim zdaniem nie tędy droga, jedna hortensja cudu nie uczyni, to zły pomysł, bo dodasz kolejny gatunek na tej rabacie, która i tak nie jest spójna i za dużo na niej się dzieje

Danusiu przede wszystkim dziękuje za poświęcony czas.
Marnie opisałam ten mój rzut z góry bo to był rzut z góry chodzi o to żeby ta rabatka była z ukosa żeby zasłonić trochę ten bok za domem i plan faktycznie był wstępny. Tutaj zostawiłam zaznaczone to co już rośnie:

A tutaj jeszcze raz rzut z góry tej rabatki przed domem:

Mam nadzieje że teraz już lepiej opisałam i przepraszam za ten wcześniejszy mętlik.

Świerki kłujące mają dać kiedyś efekt drzewa na pniu tzn. pień 1,5m - korona ale zaczynam mieć wątpliwości czy to był dobry wybór ale nie udało mi się znaleźć żadnego zimozielonego liściastego drzewa na pniu, czy są wogóle takie drzewa nadające się na nasz klimat? Wpadłam tylko na laurowiśnie szczepiona ale już sama nie wiem czy myślisz że laurowiśnia szczepiona na pniu byłaby lepszym rozwiązaniem niż te świerki?

Lista roślin jakie mam już zakupione (wiem że nie wszystkie tu pasują ale chociaż część chciałabym wykorzystać) :
Dereń elegantissima duży 2m
Tamaryszek około 1,8m (w formę pienna)

Hortensje:
4szt Limelight
2szt Levana
2szt Wims red
2szt Bobo
1szt Little Lime
1szt Pinky Winky

Iglaki:
2szt jałowiec sabiński variegata
Tuje miniaturki:
4szt Golden Tuffet
4szt Miky
2szt Rheingold
2szt Teddy
2szt Teddy Aurea
2szt Danica

Trawy:
20szt Miskant Gracillimus
20szt Spartyna Grzebieniasta
30szt Turzyca aurea

Żurawki 3 odmiany po 10 szt
3 Juki Karolińskie
10szt Bukszpany (małe)
4szt Piwonie rózowe

W zaznaczonym miejscu chciałam dać derenia żeby zasłonić trochę widoki sąsiada:

Witam wszystkich serdecznie z Warmii. 00:27, 20 paź 2015

Do góry
Mam na imię Gosia i od kilku lat moją pasją jest ogród.
Uwielbiam w nim pracować, leżeć na hamaku, czytać książki i słuchać śpiewu ptaków. Mieszkam na niewielkim leśnym osiedlu.
Niebardzo wiem jak tu się poruszać, ale powoli dam radę.

Na początek widok z góry ( mieszkam w czterorodzinnym domu na pierwszym piętrze) a drugie to wejscie do ogrodu.
A gdzie dalej pokazuję rabaty?

Tu ma być ogród :) 23:55, 19 paź 2015

Do góry
Edytko, tutaj masz fajne zestawienie Perovskiej i lawendy.

Perovska ma wymagania podobne jak lawenda: ziemia przepuszczalna, sucho i słońce. Wiosną dolomit jest fajnym dla niej dodatkiem.
Ładnie wygląda, jak jest kilka posadzonych sztuk razem. Kwitła u mnie do przymrozków.
Jak będziesz kupować, zwróć uwagę na odmianę. Są niskie Little do 0,5 metra, wyższe Blue Spire 1,5 metra.
świetnie komponują się ze stipą i werbeną w tle
Ja połączyłam ją z liatrą i różą. Fajnie to wyglądało

Moja codzienność - ogród Oli 23:47, 19 paź 2015

Do góry
leon60 napisał(a)

Witam dziewczyny
Czy mozecie mnie podpowiedziec jaki to jest berberys? (o ile sie nie myle) koloru bordo
Zalezy mi na dokladnie takim kolorze w odmianie karlowej. I jeszcze mam pytanko, czy nadaje sie on na formowana obwodka wokol tuj i czy bede to skuteczny sposob na ochrona iglaków przed obsikiwaniem psami?
Malutki pod lasem 23:35, 19 paź 2015

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Las wygląda już bardzo jesiennie, taki widok mam z okna sypialni aktualnie

Moje rabatki w jesiennej odsłonie

Też mam taki kolorowy las pod nosem, cudnie
Jak przyciąć modrzewia? 23:30, 19 paź 2015

Do góry
Ja mam takie dwa modrzewie, chyba je w kulki ciąć???? Czy się mylę, początkowo myślałam, że będą zwisać kupiłam nie wiedząc co ... Boże ile jeszcze błędów popełnię zanim zacznę rozsądnie planować i sadzić.. ale jak w kulkę będzie można to na dobre ten zakup wyjdzie.
Na rabatę za bardzo nie zwracajcie uwagi inaczej już wygląda,
.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:26, 19 paź 2015

Do góry
I mój Red Sunsed ... teraz jego 5 minut.. i będzie go trochę na wątku.. zaczyna swój pokaz. Trochę liści się zostało.... na szczęście

I ujęcia gdzie o trochę widać..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:23, 19 paź 2015

Do góry
eda napisał(a)
dzieciaczki są kochane współczuję palenia rączek spokojnej nocki Aniu

Dzięki i nawzajem.. uciekam, bo pobudka będzie na pewno szybko.. nowe zęby + przeziębienie, katar i takie tam..

A to wrzucę coś na chybił trafił od końca.. trawa aż prosi o skoszenie, ale ciągle mokro i się nie da

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:20, 19 paź 2015

Do góry
Natomiast przymrozków nie zapowiadają, a jesień się robi pięknie kolorowa.. szkoda, że ten śnieg i przymrozki uwaliły sporo.. Ale taki żywot ogrodnika.. fotek ma m dużo, ale już nie pora na wstawianie..

Róże które powinny na mnie obrazić się na amen za traktowanie.. aż mi głupio wobec nich

Pszczółki też mnie zawstydzają.. pracowite bardzo.. tylko mi ciągle coś nie pasuje.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 23:16, 19 paź 2015

Do góry
Kochani.. dziś był dzień na przetwory... mieliśmy pełne ręce roboty.. ale z pomocnikiem poszło raz - dwa... jak widać nie wzrost się liczy, a zapał..

Ostra papryka z domieszką zwykłej wylądowała w słoikach... pomimo gumowych rękawic łapy mnie palą ogniem..

Na problemy wzrostowe... są sposoby.

Potem padłem jak przecinek.... na stojąco... dzięki temu potop został w domu opanowany..

Niestety z komputera zostałam prześcigana... Tom Tom jest ważniejszy.. trzeba się uczyć jak obrabiać gospodarstwo od małego.. w związku z tym musicie mi wybaczyć, ze mnie u Was ani u siebie nie ma ..
Ranczo Edy 23:14, 19 paź 2015

Do góry
wzięło mnie na wspominki ach i pobiegałam u Was sobie takie cudne kolorki widziałam a teraz idę lulu do jutra paaa kolorowo będę spać czego i Wam życzę hrrrrrr....

Podwórkowa rehabilitacja 23:13, 19 paź 2015
Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Dobrze widzę dyńki wydziergane na drutach???

ryska napisał(a)

Ze starego swetra o ile dobrze pamiętam, może Ania się odezwie i potwierdzi
Super są, nie?

Sylwio to dyńki ze starego swetra tak jak napisała Ryska

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:13, 19 paź 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Dziękuję Anuś. Piękna dalia, takiej będę szukać. Wszystkie odcienie mi się podobają, ale te z lekkim fioletem najbardziej.
Rozumiem Twoje obowiązki i domowe, i psie, a jeszcze praca. Multum tego. I tak jesteś bardzo aktywna na O.
Pozdrawiam

Kosztem snu, no ale cóż żyje się raz i trzeba się dla kochanych i milych osób poświęcaćta dalia to Smokey Haniu zobacz jjakie zdjęcie znalazlam z rajskiego czego to człowiek nie uprawiał

Kwiatowy ogródek Monteverde 23:11, 19 paź 2015

Do góry
monteverde napisał(a)

Reniu to Rosarium Uetersen "Kortersen"

Kurczaki ale kolor jak tu nie chcieć ?
Kwiatowy ogródek Monteverde 23:08, 19 paź 2015

Do góry
Kasya, Rozark i Juzia już napisałam, obiecuję się poprawić
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies