Wygląda na to, Ewo, że różnorodność hortensji jest tak ogromna, że wielokrotnie trudno jest określić tę właściwą odmianę.
Mam podobnie zachowującą się do Twojej Grandiflory, na zdjęciu poniżej.
Kupiłam jako starą odmianę NN na targu, jest bardzo sztywna, nie pokłada się i kwiaty ma małe.
Zresztą, dla mnie najważniejsze jest to, żeby podziwiać naturę, ciekawi mnie też porównanie starych odmian z tymi obecnymi, już dobrze oznaczonymi. To taki mój sentyment do babcinego ogrodu ... gdyż tamtych z dzieciństwa już nie zdołałam zachować.
Myślę, że w taką pogodę będzie Ci smakował grillowany udziec z indyka w moim wykonaniu.
Częstuj się. Za chwileczkę doniosę kładzione kluski z jabłuszkiem.
Zanim napisalas to juz troche podzialalam z rysunkiem
Tzn nanioslam krzewy
Te numerki i nazwy luzem, poza rabatką to rosliny do zagospodarowania
Na czarno sa obecne lokalizacje a na niebiesko nowe, tak jak ja to sobie wymyslilam
Bylin wlasciwie nie ma, albo jakies nieistotne, ktore mozna przeniesc
Stewarcja musi zostac bo rosnie tam juz 2 lata, boje sie ruszac a to naprawde kompaktowe drzewko o luznym pokroju i nie bedzie przeszkadzac
Jest taka wąska ze mogę ją objąc i ma teraz ok 2,5m wys a rosnie do 4-6 wys i do 2 szer
tu jest chyba pokazany dobry pokroj: https://www.flickr.com/photos/themonsterfromthecity/4059233613
Widze ze zrobil sie misz masz ale drzewa są w kółkach, nanioslam tez odleglosci miedzy nimi ale widac ze rysunek nie zachowuje proporcji