Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:54, 11 sie 2023

Do góry
Mój nadzorca ogrodowy
Ogród hortensjowo różanecznikowy 08:48, 11 sie 2023

Do góry
Budleja Afican Queen.
Ogródek Kasipod 08:44, 11 sie 2023

Do góry
Kasiapod napisał(a)
I na koniec rabata długa. W tym roku hortensji coś dolega kwiaty ma lipne

Kasia u hortek to mogła spowodować susza, mimo podlewania ich woda z ziemi szybko wyparowywuje a tym bardziej jak jest brak ściółki. Druga przyczyna to mogą też być korzenie świerków które osłabiają hortki lub dwie przyczny na raz.
Dębowe zakątki 08:33, 11 sie 2023

Do góry
anabuko1 napisał(a)

Ta roślinka o tym fajnym niebieściutkim kolorze jak ją określiłaś to żeniszek z nasion wyhodowałam . I pierwszy raz je siałam i pierwszy raz mam w swoim ogrodzie
Obok hakonek ładnie wyglądają

Ja mam 4 różne budleje. Tylko 5 biała , mała tej zimy mi nie przetrwała. I białej już nie mam. A liliową i wysoką mam .ale ta jeszcze nie rozkwitała. Ona zawsze mi najpóźniej kwitnie.
Ja tą swoja budleję granatową black knight mam już kilka lat.
Ale zaczyna mnie denerwować.
I chyba na wiosnę pójdzie pod las. A tam mam małą ciemno różową i ją przeniosę w miejsce granatowej.
Bo ta jest mało widoczna z daleka
Tak właśnie wygląda

A na jej miejsce posadzę tą ciemną różową . Nie znam nazwy odmiany. dostałam ją od siostry. Ta rośnie na razie pod lasem. To zrobię zamiankę. Na razie ta ciemno- różowa jest mała może 40-50 cm. Hmm trochę do waszych podobna ??

A to druga z tegorocznych patyczków. Ta ma może 30- 40 cm a już 4 gałązki z kwiatami
I chyba taka sama różowa . Czyżby to była taka sama odmiana ??

a to tegoroczny zakup. Niska docelowo, kompaktowa, tak malinowa. Kwiat krótki a gruby. Mam nadzieję, ze dobrze mi przezimuje
Ta nawet ma szersze i krótsze liście

Czyli jednoroczna ten Żeniszek no szkoda, super by było jakby była rośliną wieloletnią Co do Budleji to właśnie tą Black Knight oddałam, bo też miałam te same spostrzeżenie o niej że jest mało widoczna z daleka. Na 3 ostatnich zdj widać że to są 3 różne odmiany i bardzo ładne mają kolory Ogólnie odmian budleji jest bardzo dużo i z karłowych też.
Ogród z zegarem 08:27, 11 sie 2023

Do góry
Agatorek napisał(a)

A co tu za renifera masz?
Hania ma wielką mrówę, ty masz świątecznego Rudolfa - albo się nie wyspałam
Bylinowa łąka 08:23, 11 sie 2023

Do góry
Gosialuk napisał(a)

Świetnie ta twoja łąka Gosiu wygląda. Przyjemna gęstwina.
Ale że ożanka kwitnie ci na niemal całej długości pędu to podziwiam. U mnie ten kwiat się utrzymuje na 2-3 cm i szybko przekwita. Czyżby za sucho?
Moja ostoja 08:10, 11 sie 2023

Do góry
Adela napisał(a)
Cd

Hortensjowo pięknie i bardzo fajny kształt rabaty
Moja ostoja 07:43, 11 sie 2023

Do góry
Adela napisał(a)
I jeszcze kilka z pozdrowieniami

Pięknie rosną te w trawniku, nie mają ograniczeń nie tnij ich wiosną nisko
Ogród pod lasem 23:33, 10 sie 2023

Do góry
TAR napisał(a)

I tak tego Carpeta nigdzie nie ma, jedna sadzonka kanadyjczyka to za malo, ja bym chciala rabate zadarniajaca zrobic z 12 minimum potrzebuje
zobacz jakie boskie:

moze zaczne od kilku i sie szybko rozrosna jak epimedia, bo te to u mnie szaleja.
A napisz, sadzonki knadola kupilas lokalnie czy w necie zamawialas?

Ja bym proponowała zatrzymać się na kilku i zobaczyć co potrafi.
Kiedyś tego derenia posadziłam, a potem go pieliłam.
Kraina spełnionych marzeń 23:19, 10 sie 2023

Do góry
Nie mam innej mapki, więc wstawiam plan zagospodarowania terenu z projektu budowlanego.

Działka ma wymiary około 40x60m. Dłuższym bokiem przylega do drogi, co nam akurat pasuje.

Od wschodu i od zachodu mamy wiatrochrony ze świerka serbskiego, bo mocno u nas wieje (z obu stron są działki niezabudowane).

Dzisiejsze zdjęcia przedstawiają stronę zachodnią i północną. Reszta jutro.
Ogród Muszelki 23:04, 10 sie 2023

Do góry
A słuch ma wyśmienity!

Chyba nie mam zdolności pedagogicznych do kotów. Z psami i dziećmi lepiej sobie radzę

Anna i Ogród 2 23:04, 10 sie 2023

Do góry

Podoba mi się ta roślinka Podpowiesz co to? No i masz śliczną tą rutewkęU mnie jakoś słabo rośnie, mam taką z różowymi kwiatami i jest mała, a mam ją już kilka sezonów.
Ogród Muszelki 22:59, 10 sie 2023

Do góry
Znalazłam zdjęcie warzywnika od strony wschodniej - w roli głównej Amelek.

W ostatnich dniach upodobał sobie wygniatanie tyłeczkiem papryki i sałaty. Gdy przemawiam do niego, że ma iść leżeć do swojego koszyczka, on udaje, że nie słyszy

Mój ogrodowy pamiętnik 22:56, 10 sie 2023

Do góry
Nowa12 napisał(a)
To by było na tyle .

Bardzo fajny widok Jednak duże drzewa w ogrodzie tworzą klimat
Kraina spełnionych marzeń 22:52, 10 sie 2023

Do góry
Na tym odcinku żywopłot jest z tui Atrovirens. Od Globusów oddzielony trzema Smaragdami. Zestaw trzech Smaragdów powtarza się w kilku miejscach ogrodu.
Śliwy Pissardii z hortensjami Bobo i Confetti oraz dereniem rozłogowym Kelseyi. Z tyłu miały być niebieskie ostróżki, ale posmakowały ślimakom do tego stopnia, że nic z nich nie zostało.

Śliwy były kupowane i sadzone w tym samym czasie i miały podobne rozmiary. Teraz jedna jest prawie dwa razy większa od drugiej. Być może dlatego, że rośnie bliżej tunelu rozsączającego oczyszczalni.

Na środku tworzy się rabata środkowa. Szkielet już jest: platan, jodła jednobrawna i klon czerwony. Do tego tuje globus, których rozmieszczenie będzie jednak nieco zmienione. Na razie wszystko przykryte kartonem (i wyplewionymi chwastami), żeby trawa rozłożyła się i wzbogaciła glebę. Być może na jesień uda się zrobić tu nasadzenia. Jeśli nie, to wiosną.

Pod południowo-wschodnią ścianą budynku miejsce na warzywnik w skrzyniach. Skrzynie już "się robią" (czekają na olejowanie i skręcenie, ale nie wiadomo, kiedy się doczekają). Będzie 6 skrzyń o wymiarach 1x2m. Pomiędzy nimi ścieżki wysypane żwirkiem.

Kraina spełnionych marzeń 22:39, 10 sie 2023

Do góry
Następnie coś na kształt różanki. Róże: Charming Piano, Stephanie Baronin zu Gutenberg, Pastella, Aprodite i First Lady. To ich pierwszy sezon, a wszystkie zakwitły. Teraz powtarzają kwitnienie. Po bokach (symetrycznie) mają białe bodziszki korzeniaste, miskanty Gracillimus, po dwie rozplenice Hammeln i jeżówki. Od frontu tuje Danica i ponownie rozplenice Hammeln z bodziszkami. Ta duża kula mniej więcej na środku to chryzantema drobnokwiatowa, co do której byłam przekonana, że nie przetrwa zimy.

Wymarzyłam sobie wrzosowisko 22:36, 10 sie 2023

Do góry
Kaszubskie wrzosy:

I kaszubskie jagody

I pytanie: czy z takich maków można zebrać nasionka do wysiewu?

Ogród pod lasem 22:36, 10 sie 2023

Do góry
UrsaMaior napisał(a)
Kombinuj, kombinuj Dziś posadziłam jedną sadzonkę kanadyjskiego na próbę. Duuża i tłusta, z kwiatami. Zobaczymy czy da czadu.

I tak tego Carpeta nigdzie nie ma, jedna sadzonka kanadyjczyka to za malo, ja bym chciala rabate zadarniajaca zrobic z 12 minimum potrzebuje
zobacz jakie boskie:

moze zaczne od kilku i sie szybko rozrosna jak epimedia, bo te to u mnie szaleja.
A napisz, sadzonki knadola kupilas lokalnie czy w necie zamawialas?
Pachnący różami, malowany bylinami 22:32, 10 sie 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Elu, nie jestem pewna, czy dadzą radę w tym miejscu. Jeżeli nie to je przesadzę. Niedawno kupione i posadzone na nowej rabacie. Nic więcej nie jestem w stanie o nich powiedzieć.

mam jeszcze taką

Posadziłam tez świecznicę

Ja mam u siebie i rodgersje i świecznicę. Jedną i drugą mam na tej samej rabacie w cieniu. Na wiosnę dociera tam więcej słońca, jak na drzewach jest mało liści. I bardzo często je podlewam, jak były upały to codziennie Na zimę rodgersję delikatnie przykrywam jakimiś liśćmi, a poza tym nie są trudne w uprawie
Kraina spełnionych marzeń 22:25, 10 sie 2023

Do góry
Na wprost domu niski żywopłot z tui Globus. Za nimi przy ogrodzeniu planuję białą gaurę, której kwiaty w zamyśle mają powiewać nad tujami. Przed tujami: róża Lavender Ice i róża Aspirin Rose (w towarzystwie skrzypu ), rząd bodziszków Biokovo, rozchodnik (nn - od znajomych), rozplenica Hammeln, centralnie Piwonie, a potem lustrzane odbicie: rozplenica Hammeln, rozchodnik, róża Aspirin Rose i róża Lavender Ice (oraz kocimiętka do przesadzenia).
Żywopłot jest niski, bo chcę, żeby przedogródek był widoczny z drogi. Niech cieszy oko przechodniów.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies