wątek pajęczyną zarósł
więc dziś mam posta z serii :"przetrwać jesienną nudę"
potrzebowałam słupka/półki do łazienki...a że łazienka nie jest jeszcze skończona chciałam aby to było coś niskobudżetowego.....wybór padł na szafkę zalegająca w szopie....trochę farby, kilka desek i mam...ja jestem zadowolona...
tak półka wyglądała przed
a tak "po"
a ogrodowo...trawą dałam ładne kokardki i uporządkowałam doniczki...zostało grabienie
Jak to jeżówka z tej serii nie rośnie zbyt wysoka. Ma sztywne pędy, z których wyrastają boczne. U mnie wytrzymała bez podwiązania, ale raczej będzie miała tendencję do wyłamywania pędów. Piękny kolor, dość duży kwiat. Niestety nie rozkrzewia się zbyt szybko
Ta jeżówka u mnie najwcześniej zakwitła i oczywiście kwitła do samego końca, do większych przymrozków. Rośnie dość wysoka, niestety ma wiotkie, cienkie łodyżki więc trzeba ją podwiązywać. Ma śliczny mocno różowy kolor. Tworzy mnóstwo kwiatostanów, szybko się rozrasta.
Nie było mnie na O. od dawna. Mam jednak wytłumaczenie Otóż po dłuższym okresie jesiennej wzmożonej pracy (również w ogrodzie) pojechaliśmy na upragnione wakacje - tylko na kilka dni - ale jakie !!!
Oto krótka fotorelacja.
Proszę Państwa - oto wyspa wiecznej wiosny - wyspa, która poza tym, że ma piękne ogrody - sama jest ogrodem Proszę Państwa: Madera.
Na początek kilka zdjęć ze stolicy Madery - Funchal.
No coś w tym jest! Takie szuranie to jak przywoływanie dzieciństwa. I w końcu zdziecinniejemy na amen!
Ale ja się nie przejmuję. W końcu to nie ja będę miała kłopot, tylko ze mną.
Odpukać, oby nie!
Danusia, napisałaś u Irenki o dogęszczaniu cisów odwódkowych, że będą inne niższe. Bardzo interesuje mnie ten temat "cisowy". Czy chodzi o inny gatunek, czy tylko przycięcie niżej i dosadzenie "na gęsto"?
Ireno, pytam Danusię u Ciebie na wątku ale przecież Ty to wiesz. O co chodziło z tymi cisami?