Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Malinowy zakątek 10:18, 24 kwi 2023

Do góry
Potrzebuję porady!
Maz zabrał się do robienia ścieżki więc ja zaczęłam planować już dokladnie rabatę przed domem.
Wczoraj obserwowałam słońce o ktorej zaczyna się pojawiać w miejscu rabaty, i tak, w rogu domu (zaznaczony na czerwono) słońca pojawią się tak po 14, a od strony drzwi wejściowych jest dopiero po 17.
To czy ja mam na pół rabaty wybierac rosliny do półcienia a na drugie pol do cienia?
Chciałam paprocie, i hosty zy one dadzą radę na tej części od drzwi wejściowych?
Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 10:16, 24 kwi 2023

Do góry
Po weekendowe cześć i czołem
Pogoda była u nas przepiękna, na taki weekend człowiek czeka całą zimę. W sobotę pojechałam z siostrą na Rodos, posadziłyśmy truskawki, posiałyśmy rzodkiewkę i sałatę. Oby truskaweczki rosły bo tęsknię za smakiem prawdziwych truskawek, wszystkie nawet te ze straganików od lokalnych rolników smakują mi chemią Mało mi było szarpania na działce to doprawiłam się w ogrodzie. Skosiłam trawę, zrobiłam jeden kancik, krzywy i koślawy . Posadziłam trawy w donicach przy murze i ledwo zipałam

Tulipany codziennie coraz bardziej rozwinięte, ale praktycznie każdy ma przekłamany kolor w stosunku do tego co było na opakowaniach, nic to, i tak cieszą

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 10:00, 24 kwi 2023

Do góry
vita napisał(a)
Zawilce blanda. Od Joli i ostatnio kupione w Chwaszczynie.

Pamiętam jak kiedyś zmagałam się z wprowadzeniem tych zawilców do ogrodu. Problemem były zbyt wysuszone bulwki, a kupowane, kwitnące w doniczkach przepadały po jednym sezonie.

To chyba 'White Splendour', trafiłam wreszcie na odmianę, która doskonale rośnie.

Miałam takie same problemy z zawilcami blanda. Nic z zasuszonych cebulek mi nie wyrastało. W zeszłym roku kupiłam w okolicznym ogrodniczym trzy sadzonki niebieskich, nie wiem jaka odmiana bo bez karteczki. No i wreszcie w tym roku cieszę się pięknymi kępkami, szkoda że tylko trzeba ale i tak wykupiłam wszystkie ze sklepu Są niezwykle urokliwe.
Ciemiężyca też u mnie się objawiła, po dwóch latach zaniku. Niestety tylko jednym pędem.
Bardzo ciekawe zdjęcia z Rzucewa. Muszę się tam wybrać
To tu- to tam- łopatkę mam ! 09:50, 24 kwi 2023

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

Po przeprowadzce zajęłam się organizacją przestrzeni pośrodku. Po kilkudziesięciu dniach kopania było tak

Następnym etapem było zniwelowanie spadków. Powstała wtedy pierwsza rabata półksiężycowa, nieco wyniesiona nad poziomem trawistej ścieżki i z konieczności zabezpieczona łupkiem.

Haniu, te stare kadry to miód na moje serce. Dają nadzieję, że rośliny prędzej lub później urosną i powstanie ogród. Kiedyś przeczytalam Twój wątek od początku, ale z czasem, i z kolejnymi aktualnymi zdjęciami, zapomnialam jak ogród wyglądał na początku. Podziwiam efekt i ilość włożonej pracy. Ach te kilkadziesiąt dni kopania

Zimą pokazałaś nóż do darni z Romanika. Zakupiłam i jestem zachwycona, dziękuję za polecenie.
W ogródku Martki 09:26, 24 kwi 2023

Do góry
Masz kompostownik z tworzywa ? Jak się sprawdza ?

Martka napisał(a)
Przy okazji przetestowałam nową łopatkę i powiem tak: życie ogrodnika stało się piękne... jest ostra, dobrze i sprawnie można wybrać ziemię i posadzić lub przesadzić coś, będzie mi ogromnie ułatwiała pracę. Rękawice "Magarowe" i "Tarciowe" również bardzo udane, Magarowe trochę przyjemniej leżą i otulają dłoń, Tarciowe jakby delikatnie mniej, ale tylko delikatnie. Obie postaci rękawic warte polecenia.

Rozpakowałam też truskawki i wygląd lekko mnie zmieszał... tak nie wygląda goły korzonek czyli frigo... Czy mylę się? To co teraz z nimi zrobić? Chyba nie do lodówki? Na razie postawiłam w oranżerii. Niech się oswajają z miejscem, a ja z pomysłem, co dalej.

Nieszczelny kompostownik potrafi zaskoczyć, cebulka tulipana jednak nie poddała się procesowi "kompostyzacji"... hmm... to jednak nie świadczy najlepiej o procesach tam zachodzących?

W połowie przyszłego tygodnia zamierzam rozpocząć na dobre prace porządkowe, obcinać, wycinać, przycinać. Miną mrozy, będzie ciepło, a może nawet coś dobrego wydarzy się na świecie, łapię promyki nadziei i z nimi rozpoczynam kolejny tydzień. Pozdrawiam Was ciepło!

PROJEKT OGRODU-PROŚBA O POMOC 09:12, 24 kwi 2023

Do góry
Dalszy ciąg zmagań w weekend z donicami..
Piankowanie uszczelniające,nakładanie styropianu u góry.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:04, 24 kwi 2023

Do góry
Truskawki

Pierwszy rodek

Kuraki pod malinami

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:02, 24 kwi 2023

Do góry
Amanogawa startuje

Magnolia Betty

Słoneczniki

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 09:01, 24 kwi 2023

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:54, 24 kwi 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Świetnie, można siedzieć i podziwiać.
Ogrodowe marzenie Mrokasi 08:25, 24 kwi 2023

Do góry
mrokasia napisał(a)
Mieliśmy bardzo pracowitą niedzielę. Jestem padnięta, eM chyba jeszcze bardziej . Jeszcze nie skończone ale pokażę co dziś zdziałaliśmy. A na warsztat wzięliśmy warzywnik.
Było:

Jest:

Ojacie! Rewelacyjna zmiana! Nie dość, że praktycznie (ściezka nie będzie zarastać chwastami), to do tego pięknie i wręcz elegancko . Super!
Spełnione marzenia 08:18, 24 kwi 2023

Do góry
W sobotę razem z dziecmi zaczęliśmy „ urządzać” warzywnik. Narazie wysypaliśmy korę między skrzynkami. Już się robi fajnie ❤️

Po prawej stronie będzie miejsce na ognisko więc tutaj przyjdą chyba kamyczki. A może ktoś podpowie jakieś fajne rozwiązanie, jak macie u siebie ??
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 08:16, 24 kwi 2023

Do góry
Zawilce blanda. Od Joli i ostatnio kupione w Chwaszczynie.

Pamiętam jak kiedyś zmagałam się z wprowadzeniem tych zawilców do ogrodu. Problemem były zbyt wysuszone bulwki, a kupowane, kwitnące w doniczkach przepadały po jednym sezonie.

To chyba 'White Splendour', trafiłam wreszcie na odmianę, która doskonale rośnie.

Mam miedziane listki na świdośliwie

Zimowity jesienne. Też się dobrze czują w ogrodzie. Jest czas, kiedy liście im usychają i wtedy wyglądają nieciekawie. Za to jesienią!

W samym słońcu 08:14, 24 kwi 2023

Do góry
sarenka napisał(a)

Powiem Ci, że nie mam żadnego iglaka, z zimozielonych to tuje,bukszpany i cisy tylko...
Wrzucam zdjęcia, ale to są mega robocze, robota rozbebrana. Rabata może być poszerzona jeszcze nie ma problemu(póki obrzeża nie ma). donica na tarasie będzie na jakieś 40 cm lub wyższa, nie pamiętam.
Narazie rośnie jedna tawułka i jeszcze jedna mam do posadzenia ewentualnie, ale niekoniecznie.

Jak jest szerokosc tej rabatki ?
Ogródek pachnący -> moje miejsce na ziemi w budowie nieustającej ;) 08:11, 24 kwi 2023

Do góry
Kasya napisał(a)
A kto to wybrał taki kolor tulipanów ?
Masakra No… ścierki

Co Ty gadasz, super są! Lubię takie przydymione kolory.
W samym słońcu 08:04, 24 kwi 2023

Do góry
ajka napisał(a)
Ja uwielbiam kosodrzewiny, mam je na całym ogrodzie, w przedogródku, na tyłach, przy tarasie Cały czas zimozielone. Mają różne formy, i mogą być na pniach. Podobnie cały rok cieszą trzmieliny, cisy. Bodziszki też są super. Ja mam Rosanne, Max Frei a w zeszłym roku kupiłam Rosemoor (nie widziałam jeszcze jak kwitnie).

Powiem Ci, że nie mam żadnego iglaka, z zimozielonych to tuje,bukszpany i cisy tylko...
Wrzucam zdjęcia, ale to są mega robocze, robota rozbebrana. Rabata może być poszerzona jeszcze nie ma problemu(póki obrzeża nie ma). donica na tarasie będzie na jakieś 40 cm lub wyższa, nie pamiętam.
Narazie rośnie jedna tawułka i jeszcze jedna mam do posadzenia ewentualnie, ale niekoniecznie.

W samym słońcu 08:01, 24 kwi 2023

Do góry
W samym słońcu 07:59, 24 kwi 2023

Do góry

Małymi krokami-Ogród Wioli 07:54, 24 kwi 2023

Do góry
Wiolka5_7 napisał(a)

Elegancko Już jest San Francisco ogród wygląda bosko
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 07:50, 24 kwi 2023

Do góry
Pierwiosnki. 'Guinevere'

NN, bardzo go lubię, niekłopotliwy.

'Dark Rosaleen', odmiana najwyraźniej ma coś wspólnego z 'Guinevere', chce dominować.

Zakwitł pierwszy omszony, zakwitną jeszcze dwa. Na razie uprawa ich w donicy sprawdza się.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies