Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:05, 12 paź 2015

Do góry
Zima zima .
Ten śnieg mimo że był w prognozach chyba jest naprawdę wielkim zaskoczeniem
Wiem że to tylko jeden dzień, ale jakoś tak smutno
ja jeszcze w lesie z pracami ogrodowymi, mam jeszcze sporo rzeczy do wsadzenia, zamówiłam ostatnią przesyłkę z bylinami i niestety nie wyrobiłam się z ich wsadzeniem, gdyby nie znowu moje zatoki grrrrrrrrrrr już wszystko byłoby w ziemi

a tutaj fotki z rozpakowywania paczki - byłam pod wrażeniem, pierwszy raz dostałam tak świetnie zapakowane rosliny

W Kruklandii 13:02, 12 paź 2015

Do góry
Jeszcze z bliska ci pokażę
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 13:00, 12 paź 2015

Do góry
Magda70 napisał(a)

To ujecie mnie urzekło! Cudnie to wygląda

Dzięki

dziś trawy leżą odłogiem przysypane sniegiem

Pogubiłam się po drodze... 12:59, 12 paź 2015

Do góry
gratki na 200

W Kruklandii 12:58, 12 paź 2015

Do góry
Dla Ciebie moja New Davn
Bardzo szybko rośnie, strasznie śmieci, szybko przekwita, kwitnie na okrągło i jest piękna

Ogrodowe przygody 12:58, 12 paź 2015

Do góry

Zobaczcie jak poszalała pampasowa

Piękna pamasówka czy ona u Cibie zimuje w gruncie ? Od kilku lat choruj na nią , al boję się , że u mnie nie da rady.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 12:58, 12 paź 2015

Do góry
ana_art napisał(a)
nie przejmuj się odbiją, one mi wyglądają na omdlałe (były podlewane?) aniżeli zmrożone
zobacz jak wyglądają żurawki u mnie po zimie na szybko znalazłam fotkę

Na 100% nie przesuszone - były podlewane przed południem w dniu w którym przyszedł ten nieszczęsny przymrozek, może to był błąd
No nic, nie ma co rozpaczać, na wiosnę zobaczymy czy coś z tego zostało. Dzięki wielkie za info!
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:48, 12 paź 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
W 2013 to u mnie pierwsze przymrozki były ok 5 września
Potem było jeszcze ciepło ale co zmrozilo to zmrozilo...

Ja nie podaję lekkich przymrozków, bo pierwsze w tym roku u mnie były już kilka dni temu.. wszystkie dalie, pomidory w gruncie inne wrażliwe poszły się paść.. ja podaję już takie konkretne ochłodzenia co większość załatwiały w ogrodzie.

I nie mam co narzekać, bo u mnie i tak wiosna szybciej, zima później..co daje miesiąc lepszej pogody w skali roku do takiego np Podlasia. Wiem jakie przymrozki były u Was.... bo u Mamy mojej było w mieście -10 ... marchewka w gruncie zamarzła. Wiem kiedy u mnie wiosna a kiedy u Mamy....

Większego oziębianie nie zapowiadają u mnie na 10 dni... popada-podleje, a potem zacznie się spektakl kolorowych liści, słoneczko się pojawi i posadzę cebulowe, wykopię dalie..

A teraz i tak nie mam czasu bo mam robotę pilną.. wiec zwiewam i z forum...
Pokażę tylko jak pięknie wybarwiają się piwonie jesienią.. to drugi czas kiedy nimi się zachwycam... na zdjęciu nie widać tych wszystkich odcieni i kolorów od borda do złotego.. ciągle myślę gdzie zrobić szpaler tylko z piwonii.. wydrzeć te co mam z zakamarków i dać im rabatę..
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:45, 12 paź 2015

Do góry
Mam zimę, niestety. Bo jeszcze nie wszystko pokończone w ogrodzie.
Zostały mi 2 tygodnie, może się uda.
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:36, 12 paź 2015

Do góry
Syla napisał(a)
Wczoraj kolorowo a dzisiaj ogród w czarno białej odsłonie ....

Toż to szok. A ja właśnie trawę skosiłam i podlewam , bo sucho ... i pięknie słonecznie.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:35, 12 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie przejmuj się, pamiętam jak spadł kiedyś taaki śnieg w październiku, a ja miałam jeszcze róże posadzić.,. mróz siarczysty był, skrzyło się aż. Potem stopniał i było jeszcze nieźle. Ale szkody narobiło..

A ja będę zakładać siatkę na furtkę i bramę, bo niestety do mnie lecą wszystkie liście z ulicy, jakoś tak zawiewa dziwnie...

Powiem tak: nadchodzi najbardziej znielubiona pora...i czekanie na wiosnę...

ale zacytuję z Judyty (mówi Frycz):

Danuta, nie dramatyzuj, masz nieznośną tendencję do robienia scen...

Danusia.. mój największy dramat to to, że ja nie cierpię zimna... tak jak większość narzekała na upały, to ja narzekam na zimno. I będę narzekać...
Jak co roku zimno przyszło za szybko a ja jak zwykle nie przygotowałam się do śniegu/mrozu. Lato zlatuje zdecydowanie za szybko...
Ogólnie to szlag mnie trafia, bo po takim załamaniu pogody przychodzą piękne, ciepłe dni... ale w ogrodzie kwiaty zmarzły.
Zostaje czekania pół roku do ciepełka..

Za to będzie czas na forum i na odgruzowanie domu

A deszcz przed zimą jest potrzebny... niech pada.... bo po ciepłym lecie susza jest nadal..

Lecę po kolejną kawę..

Z szałwii nasion nie pozbierałam Może spróbuję je wykopać i przezimować w domu..

Pomóżcie wyczarować mi ogród 12:30, 12 paź 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Jakiś zarys planu mam w głowie, a styl ? - taki ogrodowiskowy. Korzystam z Waszych sugestii co do polecanych gatunków, no i zdecydowanie nie idę w pojedyncze sztuki. Mam 22 cisy, 7 spiralisów, 11 tuj Goldperle, 10 szmaragdopodobnych, 3 brzozy doorenbos, 3 serby, 3 aurea nana, 3 berberysy bordowe, 3 zielone, 3 żółte Maria, narazie 3 żurawki, 3 jałowce płożące jakieś-tam, 3 jałowce blue star,idę w trójki jeśli coś kupuję z mniejszych krzaczków . Pojedyńcze sztuki to tylko drzewa: na zdjęciach poniżej.

Na zasłonięcie kompostownika od przodu też mam pomysł , prosty do zrealizowania. Ale jeszcze nie teraz. Poza tym mój kompostownik jest piękny HA,HA. Z boku pewnie klon się rozrośnie i go przysłoni. Nie wszystko uda mi się zrealizować w tym roku, rok temu na mojej działce nie rosło jeszcze nic, nie miałam nawet trawy, sama w to nie mogę uwierzyć. Dziś mam ponad 100 roślin - pisałam już o tym, ale to dla mnie sukces więc się cieszę

Pierwsze zdjęcie - wiąz syberyjski Aurea i jarząb pospolity.
Drugie zdjęcie - ambrowiec balsamiczny/amerykański.
Trzecie zdjęcie - cyprysiki Yvonne.
Czwarte zdjęcie - klon kaukaski Aurea.

Trafiłam do ciebie za sprawą jarzębu pospolitego fastigiata.Przymierzam się do posadzenia w kącie po wycince modrzewia. W pierwszej wersji myslałam o Doorenbosach, ale z obawy przed nadmiernymi pijakami jakimi są pomyśłam o tzw jarzębinie. Jak sprawuje się Twój egzemplarz? Jesteś zadowolona?
W tym kącie mam posadzonych około 40 sztuk rh i azalii, jak myślisz czy jarząb będzie dobrym towarzystwem?
Co do Twojego ogrodu to podziwiam, dużo pracy, dużo pozytywnych zmian. Wrócę i dokładniej obejrzę Twoje poczynania, pozdrawiam.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 12:24, 12 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
zima coś wsześniej nadchodzi ...ja też cebule muszę do ziemi dać ...nie wiele ale jednak!

śnieg na trawniku mam.

Justyna... jakie wcześniej????? Normalnie.. październik to zawsze pierwsze przymrozki, a nawet i opad śniegu. Śnieg nie jest mile widziany, bo jak spada na drzewa co mają liście to zaraz je łamie ;( ;( Przy okazji łamią się słupy elektryczne i siedzimy bez prądu..

Zerknęłam do archiwum i pierwsze większe przymrozki miałam:
12.10.2015
27.10.2014
30.09.2013 to był wrzesień!!!
12.10.2012 /wielki opad śniegu 29.10.2012/
16.10.2011
10.10.2010
13.10.2009 /wielki opad śniegu/

Wcześniejszych zapisków brak.. z powodu braku ogrodu
Teraz leje deszcz i wytopił śnieg.. nie jest źle.. jak na tę porę roku.. nie lubię z tego powodu jesieni (chociaż lubię jesienne kolory liści).. nie lubię z powodu zimna zimy... nawet jak lubię narty.

Pamiętam że na Wszystkich Świętych zwykle był już śnieg, był mróz i dorośli wyciągali futra z szaf.. i wszędzie śmierdziało naftaliną. W kościele był koszmar... smród naftaliny... do dziś mam uraz do tego smrodu.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:20, 12 paź 2015

Do góry
Możliwości przerobowych za dużo nie ma. Ale dary losu i lasu trzeba zagospodarowywać.
Do przednówka mi chyba wystarczy? Mam dużą skrzynię pigwy, będzie na tydzień roboty. A kiedy jeszcze ogród?

Roboty nie brakuje, jeżeli kto ją lubi zawsze sobie coś naszykuje.

Witam słonecznie.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 12:20, 12 paź 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
No to i na moim poletku Buka się rozgościła! Buuu

Dziś w szybkim tempie pojechałam zerwać pigwę, zastałam obraz nędzy i rozpaczy!
Ogród zaszroniony, kwiaty czarne, dalie same wiecie jakie po przejściu takiego frontu?

Teraz już zmiłowania nie ma, wszystko idzie pod sekator. Na jutro zapowiadają deszcz, to wizytę odpuszczę, środa święto lasu- dzień wolny od szkoły dla dzieci - rodzice zaplanowali wycieczkę dla mojego wnuka, zabieram się również. No to do czwartku, ogródeczku!

O... a ja myślałam ze u was mrozu nie było
Szkoda bo mogły kolorki jeszcze trochę cieszyć ...
Borówcowy raj 12:16, 12 paź 2015

Do góry
Zrobiłam rysunek z cisem. Trzeba sobie wyobrazić, że jest ciemniejszego koloru niż na rysunku i programik też nie ma niebieskich świerków z pniami. Tak mi się podoba bardziej, a Wam? Będę się męczyć z posadzeniem tam cisa. Żywopłot poleci nieregularnie. Za placykiem jest półokrąg od placu ze żwirem, a dalej w lewą stronę idzie na prosto.

Mój jesienny ogród 12:14, 12 paź 2015

Do góry
Hej Robercie Jak Twój jesienny ogród? Jesteś za wodą czy w domu już? Po wielu długich tygodniach nareszcie jestem na forum. U mnie nic nowego, jesień dziś powitała mnie w ogrodzie zmarzliną . Mus szybko brać się do kończenia jesiennych prac w ogrodzie.
Pozdrawiam i obiecuję stałe bywanie u Ciebie na wątku.

Grzybków Tobie podeślę, chociaż wirtualnych.

Zielona wyspa 12:02, 12 paź 2015

Do góry
Byliśmy w sobotę w Końskowoli i udało nam się zakupić taką oto sosenkę. Wsadzona już od razu do ziemi - dałam ją centralnie, bo chociaż w sumie ma się jakoś mocno na boki nie rozrastać, ale zawsze lepiej, aby miała przestrzeń jednak niż potem mieć problem gdyby coś. Na zimę podsypię korą, później docelowo będą kamyczki.
I znowu pytanie do Was czym podsadzić to drzewko? I czy w ogóle teraz czy jest już tak zimno, że za późno na kolejne nasadzenia i trzeab czekać do wiosny?

W ogródku Iwony 12:01, 12 paź 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Róże rewelacyjnie się u Ciebie starają zachować lato ale po rh widać, że i mrozy u nas w nocy nastały niestety. Oby się jeszcze ociepliło, to może ta kawka na łonie natury będzie możliwa pozdrowionka

Renatko, przymrozki zaszkodziły jak na razie tylko drobnym begoniom - już wyrzucone, rh cierpią raczej z powodu suszy. Podlewamy a i tak jest sucho.
Kawkę to chyba wypijemy raczej na wiosnę, bo dzisiaj u nas sypnęło śniegiem.

Dzisiejsze widoki z okien.

Egzotyczna wyspa na Podkarpaciu 11:59, 12 paź 2015

Do góry
zimowo
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies