Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Małej Mi - sezon 2015 10:32, 09 paź 2015

Do góry
Trzmielina oskrzydlona daje w ogrodzie niesamowitą czerwień, spodobała mi się pernecja, ciekawa jestem czy Ci przezimuje...trzymam kciuki

Mój grujecznik miał za mokro, ładny wiosną, reszta wyglądała tak jak opisujesz u Ciebie, nie żałuję go....jałowce u mnie wcześniej czy później też dostaną wylot....

Fotka z muminkiem malutkim odlot

a tutaj przed

brakuje fotki po....
Ogród na glinie 10:27, 09 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
dzięki Iwonce (iwka) napełniłam nowy woreczek lawendą
pachnie mi cały salon, bo ją oskubuję

ja jeszcze swojego nie napełniłam, dzisiaj to zrobię
Ranczo Edy 10:27, 09 paź 2015

Do góry
Miłego dzionka i ciepełko posyłam renowacja wianka

Wszystkiego po trochu 10:16, 09 paź 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)

piękna irga, wiesz może co to za omiana, Major? mam chyba taką samą tylko moja mała, coś słabo rośnie, mam ją chyba z pięć lat i taki pypek ile Twoja rośnie?
Ogród na glinie 10:09, 09 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)
dokupiłam trochę koronek, wstążek i ten jaśniutki gładki materiał
będzie część dalsza szycia woreczków lawendowych

O matulu ale z Ciebie zdolna dziewczyna Będzie pachnąco
Skąpana w słońcu 10:08, 09 paź 2015

Do góry
Dalszy ciąg liliowców bo tęsknię za nimi.
Na działce mam wsadzone 50 odmian liliowców. Nie wszystkie kwitły, zobaczymy co pokażą w przyszłym roku

Ogród na glinie 10:04, 09 paź 2015

Do góry
został mi do zagospodarowania ten fragment ogrodu

to jest ten fragment od dzióbka do końca działki, czyli śmietnika, w górę zdjęcia, po lewej

Pszczelarnia 09:36, 09 paź 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dalej trawiasto-bordowo:

Pszczółko, co to za piękne drzewo w tle? Cudowny widok.
Ranczo Szmaragdowa Dolina 09:24, 09 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

Krajobraz piękny i bardzo ciekawy pomysł z suchą rzeką, ciekawe jak będzie wyglądać za kilka lat
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 09:23, 09 paź 2015

Do góry
ren133 napisał(a)
Dosadziłam dziś brakujące cisy i teraz żywopłocik wygląda tak

Poszalałas jest pięknie !,ale.. nie sadzisz ,że w tę szałwie i trawy zmieści sie jeszcze jakies kolejne śliczne drzewo ?
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 09:01, 09 paź 2015

Do góry
Milka napisał(a)

a to cedry styczeń 2011

i cedry październik 2015

Wow... Strasznie szybko urosły u Ciebie. Muszą Cię lubić
Lubię jak jest tak gęsto na rabatach Miejsca na chwasty wówczas nie ma
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 08:59, 09 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, gratki na seteczkę.

Nie myślałaś o szpalerze hortensji z tej strony?
Nie przypalałoby ich.

Dziękuję Iwonko bardzo mam szpaler hortensji po drugiej stronie i fakt nie pomyślałam żeby je tu powtórzyć w takim razie trzeba myśleć dalej
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:55, 09 paź 2015

Do góry
Mam dwie takie łezki, gdzie po 3 róże mi wejdzie. Tu muszą być te wyższe. W środkowym (na fotce po prawej) myślałam posadzić

Chipendale
Jude the Obscure
Artemis

Pod tą tują rosną ostróżki.

Po lewej, na zewnątrz rabaty

Soul
Heritage
??? - no i właśnie nie wiem

Tutaj na podniesieniu, chce niższe róże, Pięć mi wejdzie...

Myślałam
Munstead Wood
Pastela
Mariatheresia
Johann Wolfgang v. Goethe Rose
??? - i co jeszcze

Do dyspozycji mam jeszcze, które gdzie?

Chandos Beauty - kremowy, pudrowy z nutą brzoskwini
Miss Fine - żółty przekwitający na kremowo

Mam niby jeszcze
Double Delight - ale ona w ogóle do niczego nie pasuje
I jakąś NN mocno żółtą, którą też gdzieś upchne na zesłanie

Na całej rabacie jest obwódka z szałwi fioletowej

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:43, 09 paź 2015

Do góry
alis napisał(a)
Napiszę tutaj, bo do tego wątku większość zagląda. Potrzebuję pomocy w zagospodarowaniu części tej rabaty:

W ogóle nie mam pomysłu jakie rośliny dać do towarzystwa temu cyprysikowi mutkajskiemu, żeby nie zagłuszyć jego uroku. Zrobiłam wizualizację w GardenPuzzle, ale jakoś średnio jestem zadowolona. Mam wrażenie ze za duzo tam wszystkiego i tak jakoś pstrokato. Cały wieczór siedzę nad tym kawałkiem ziemi, bardzo proszę o wszelkie opinie, sugestie, uwagi i pomoc. To jest miejsce od frontu domu i zależy mi na dobrym efekcie. Tutaj w tej wizualizacji wkleiłam fotkę klonu, mam kupioną śliwę pisardi i chciałabym aby tutaj gdzieś znalazła swoje miejsce, no i hortensje, w których zakochalam się. Tę jodłę koreańską posadzoną bez głowy przesadzę w inną część tej długiej rabaty.

Żeby nie zagłuszyć uroku (moim zdaniem wątpliwego uroku, bo go miałam w dwóch ogrodach) cyprysika nutkajskiego, to on tam w ogóle nie powinien być. To co zrobiłaś jest o niebo lepsze niż ten cały cyprysik. Przesadź go jako soliter na trawnik, a tam zrób to, co zaplanowałaś.

Jednak wiem, że nie będziesz z cyprysika zadowolona po latach.
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 08:36, 09 paź 2015

Do góry
atena13 napisał(a)

no tak a o zdjęciu zapomniałam

Przede wszystkim trzmieliny należy ustawić do pionu. Zawijasek nie pasuje tutaj, wygląd śmiesznie
Cis niepotrzebny w środku. Kulka podwójna moim zdaniem powinna się zamienić na miejsca z tą drugą, a ta druga powinna być niższa, w połowie tych podwójnych kulek

Biały żwirek nadaje się wyłącznie do akwarium, nie do ogrodu, bije po oczach i wygląda sztucznie. Chyba że one jest beżowy, to ok

Jeszcze dodam, że ta rabatka mogłaby byc nieco wypukła, podniesiona chociaż 20 cm na środku. Lekko nie garbowato.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:30, 09 paź 2015

Do góry
laurowisnia napisał(a)
Czytałam, że pierwsze większe zakupy poczynione.
Rabaty rozrysowane dobrze wyglądają, czy jest coś jeszcze przed nimi, czy one są jako pierwsze widoczne od domu?

Do tej pory faktycznie kupowałam raczej "przy okazji" pojedyncze sztuki.

To zdjęcie rozrysowanych rabat robione jest z ganku, z perspektywy I piętra- to widać od domu. Przed nimi, nieco z boku po lewej są duże drzewa - wierzby.

Ujęcia z jednej i drugiej strony

Nadal nie wiem, czy je wyciąć, mam mieszane odczucia.

Z jednej strony są problematyczne, przez kruchość gałęzi. Mam mnóstwo sprzątania po każdej burzy... Stoją blisko domu, więc zawsze jakas wybita szyba może się trafić. Są miododajne, ale podczas kwitnienia strasznie śmiecą.

Z drugiej strony wydaje mi się nierozsądne wycinać drzewa, które dają upragniony cień (a mamy cień przez cały dzień za dodmem), i czekać 20 lat na patelni aż jakieś nowe urosną.
Pogubiłam się po drodze... 08:29, 09 paź 2015

Do góry
O tak daje po oczach trawy cudne w słońcu

Buziaki
Podwórkowa rehabilitacja 08:23, 09 paź 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Ku pamięci
Ponieważ ma być w nocy mróz to moje agawy, datury, heliotropy, begonie, sandevilla wylądowały w piwnicy. Mąż kupił wózeczek młynarza i bez problemu odbył się transport.
Oberwaliśmy też dziś wszystkie pomidorki koktajlowe. Poszły pod stół do pudełek i liczę, że dojrzeją, bo nie lubię sałatek z zielonych pomidorów.
Zrobiłam bukiecik do domu z heliotropów i nagietków- bardzo energetyczne połączenie.
Kupiliśmy dwie jagody kamczackie do towarzystwa tej, którą już posiadamy. Miała zawsze dużo kwiatów ale zanim dojrzały to opadły, bo pewnie nie było zapylacza. Mam nadzieję, że teraz to się zmieni.
I tak czas leci a zatoki nie odpuszczają- jutro znów do lekarza.
Taki trochę nieuczesany ten bukiecik

Jak ja nie lubię tego momentu, gdy zbliża się przymrozek - zawsze za wcześnie! Ja mam sporo odmian pelargonii, które przechowuję, i wiele innych kwiatów, które trzeba wnieść do domu na zimę. I pracy z tym sporo i smutno, gdy znikają kwiaty z otoczenia domu.
Dziś jeszcze u nas na plusie 3 stopnie, na tę noc zapowiadają przymrozek, więc dziś wieczór będę mieć pracowity. Reniu, w jakim kolorze masz sundavillę? Też zimujesz ją w poiwnicy czy w pokoju?
Zatok współczuję
Na Łowieckiej 08:22, 09 paź 2015

Do góry
inag napisał(a)
Zobaczcie jaka jest różnica między hortensjami Polar bear a Light lime teraz:

A które to które ? mam obiecubnie rozpoznaje
U mnie Polar bear ma chyba troszkę większe kwiatostany...
A te ML obok to młode są ? Jakiej są wysokości ?
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 08:19, 09 paź 2015

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ja bym powiększyła bez dwóch zdań, u mnie rabaty boczne z krzewami - trocinowe po 70 m długości mają, a szerokość meandruje. Tylko zastanów się czy powiększać wzdłuż spadku terenu bo jeśli tarasowo chcesz układ to w tedy powiększałabym po szerokości spadku

W razie czego bedé powiékszać. Nie chce przeorać za dużo, bez planów nasadzeń, bo potem bedzie stało odłogiem, czekało i tylko chwasty się będą siały... Chce mieć tyle, żebym była w stanie o to zadbać.

Po szerokości cięzko też powiększać, bo przestrzeń chce zostawić dla dzieci

Przebarwia się metasekwoja.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies