Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Czubajkowy Ogród 13:06, 20 cze 2023

Do góry
Kontynuuję temat uprawy groszku cukrowego, wywołany u Sylwii. Mam w tym roku odmianę Bajka - zaczął właśnie kwitnąć, a kwiaty miałam na wysokości wzroku, więc na pewno będzie jeszcze wyższy. Dostał ostatnio dodatkowe tyczki 180 cm. Dlaczego tak? Bo w ubiegłym roku, gdy wysiałam go pierwszy raz i nie doczytałam, jak rośnie, jego wysokość totalnie mnie zaskoczyła! Wetknęłam po wysiewie gałązki porzeczek i derenia, jak zawsze dawałam do groszku - takie ok. pół metra długości. No i to był błąd, bo groszek się przechylił, położył na ziemi a tam go dopadły ślimaki W tym roku pilnuję, bo bardzo chcę go spróbować. Susza pomogła mu spokojnie wzejść - ślimaki nie buszowały. Mam nadzieję, że go nie podgryzą od dołu, jak to zrobiły z ogórkami i że spokojnie zaowocuje. Widać go z lewej strony zdjęcia za szparagiem.

Obok ciekawostka - kapustne, które rosną już drugi rok! Siałam je ubiegłej wiosny, sadziłam w czerwcu 2022, a dopiero w tym roku zaczęły nabierać masy Ciekawa jestem, czy będzie co zjeść Kupiłam im nawet siatkę, bo chyba już pora zabezpieczyć przed bielinkami.

A to część mojego nowego warzywnika pod jabłoniami, zakładanego po kawałku przez 3 ostatnie lata na kartonach. Metoda świetna - rośliny rosną bardzo dobrze. Poza tym to jest suchsze miejsce wiosną, więc mogłam na przełomie lutego i marca wysiać wczesną marchew, pietruszkę, wysadzić dymkę i przykryć włókniną - różnicę we wzroście widać ogromną w stosunku do starego warzywnika i terminu siewu przełom kwietnia i maja, gdy gleba obeschnie. Truskawki niestety poszły w liście, tylko kilka krzaczków owocuje, ale i tak muszę się ścigać ze ślimakami i zrywam takie ledwo zapalone owoce - dochodzą w domu. A dalej ściółka z miskanta cukrowego, bo nie mieścił mi się na wiosnę już do kompostownika. Ściółka świetnie spełnia swoją rolę - chwasty nie rosną, ale niestety posiane tam dynie i cukinie też nie rosną, kalarepka urosła, ale wygryziona - ślimaki Tak więc brakowało mi miejsca na dyniowate, to sobie je przygotowałam, ale co z tego, jak teraz miejsce jest, a dyniowatych brak. Tylko kardy dają sobie radę - oprócz mrówek nic ich tutaj jeszcze nie atakuje i pomimo wiosennego przesadzania z innej miejscówki (mają korzeń palowy) przyjęły się i nabierają masy.

A w truskawkach jeszcze wielki czosnek ozdobny, bo zima mnie zaskoczyła i sadziłam cebulowe, gdzie był tylko wolny skraweczek ziemi

Ogród z plażą 13:06, 20 cze 2023

Do góry
Mój plan na dzisiejszy wieczór:

przesadzić tawułki Cappuccino spod pęcherznic, które je dosłownie zjadły, w drugą linie za tawułkami Fanal. Takie biedne uduszone pod tymi krzakami.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 13:04, 20 cze 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Nn

To może być róża Maxim

Nie wiem czy to nie Rosa der Einhert.
Kupiłam ją u Ćwieka i jest aktualnie w sprzedaży.
Opis jakby się zgadzał.
To tu- to tam- łopatkę mam ! 12:50, 20 cze 2023

Do góry
edi75 napisał(a)
Hania dobrze widzę..Ty nasz przejście z ogrodu do warzywnego /z pegrolą/
Możesz pokazać jak to wygląda..
U mnie ...chciałabym zrobić takie przejście...nie wiem czy jakiś żywopłat czy co tam postawić żeby jakoś odgrodzić tę cześć. U mnie z tarasu mam widok właśnie na warzywnik

To nie do końca tak.
Plan działki wygląda tak. Fioletową linią oznaczona jest pergola widoczna na zdjęciu. Kiedyś była jeszcze druga pergola w narożniku budynku przy kamiennych schodkach na skarpie.

Warzywnik maskują nasadzenia w przedogródku oraz nasadzenia na półksiężycowej rabacie. Pergola z różami to takie ozdobne podkreślenie wejścia do warzywnika.

Na tym zdjęciu widać nasadzenia na tym półksiężycu od strony ogrodu ozdobnego (prawa strona)

a na tym ta sama rabata widziana z boku warzywnika

Tu widok na ścieżkę prowadzącą do pergoli

Ogrodowe wariacje 12:44, 20 cze 2023

Do góry
Wiaan napisał(a)
Przyszły zamówione turzyce Raureif z zupełnie przypadkowego dla mnie źródła i jestem zadowolona.

Jest z daleka bardzo podobna do Gold Fountain ale z bliska widać różnicę. Obie ładne Dzisiaj sadzenie ale wieczorem bo upał straszny.

Też mam tą turzycę przy hortensajch, fajna jest. Właśnie zastanawiam się czy nie dokupić jej w inne miejsce.
Do raju daleko - u Ewy 12:39, 20 cze 2023

Do góry
Ewa777 napisał(a)
Kwitnie jeszcze mój największy rododendron.

Pojawiły się też pierwsze kwiaty Tereski

Rododendron prześliczny ☺
Pokażesz bliżej kwiatki Tereski jakie są w środku?
Przedogródek pod dębem 12:34, 20 cze 2023

Do góry
Waclaw napisał(a)

jeszcze irysy

Przepiękna odmiana irysów - niebieska! Ciekawa jestem czy ślimaki są bardzo zainteresowane Twoimi ostróżkami? Po raz kolejny hoduję w domu rozsadę i zastanawiam się czy po wysadzeniu do ogrodu trzeba je będzie czymś zabezpieczyć?
Ogrodowe wariacje 12:27, 20 cze 2023

Do góry
Przyszły zamówione turzyce Raureif z zupełnie przypadkowego dla mnie źródła i jestem zadowolona.

Jest z daleka bardzo podobna do Gold Fountain ale z bliska widać różnicę. Obie ładne Dzisiaj sadzenie ale wieczorem bo upał straszny.

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 12:22, 20 cze 2023

Do góry

Nn

To może być róża Maxim
Pachnący różami, malowany bylinami 12:21, 20 cze 2023

Do góry
ewsyg napisał(a)

Asiu, Pacyfik Blue ma kwiaty wielkości talerzyka deserowego. Nic sobie nie robią z wody i słońca. Proponuję, zamów wszystkie

Kolejne różyczki

Szykuje się róża The Lady Gardener

bardzo jestem ciekawa jej koloru .

kolejna w kolejce Agnes Schillinger

Trochę się wacham co tej Pacific Blue bo doczytałam że lepiej sobie poradzi w lekkim półcieniu, ale po tym co piszesz to chyba zaryzykuję i zamówię.
Ewo, ja w koszyku mam 9 róż i teraz chodzę i patrzę gdzie mogłabym je upchnąć.
Ogród w malinówkach 12:20, 20 cze 2023

Do góry
Lawendę też uwielbiam
Ogrodowe marzenie Mrokasi 12:20, 20 cze 2023

Do góry
A tyle zostało po dzisiejszej nocy z moich dzwonków . Wredne ślimory wrąbały mi młode sadzonki brzoskwiniolistnych, karpackich i szerokolistnych, wrrrrr.
Pachnący różami, malowany bylinami 12:06, 20 cze 2023

Do góry
NN z kartonika

Pachnący różami, malowany bylinami 11:58, 20 cze 2023

Do góry

Ogród prawie wymarzony … 11:53, 20 cze 2023

Do góry
olciamanolcia napisał(a)
Aneta-=oto rozwar-kwitnie długo i ma piekne kwiaty

Ładniutki i pasowałby mi taki niski właśnie, choć lawenda też cały czas mi chodzi po głowie, odkąd zastosowałam się do porad Twojego cięcia to mam piękne lawendy na innej rabacie
Po co się ograniczać można dać jedno i drugie, miejsce na razie jest
Pachnący różami, malowany bylinami 11:50, 20 cze 2023

Do góry
JoannA napisał(a)
Przepiękna ta nowość!
Już ją wrzuciłam do koszyka, ale że jednej nie warto zamawiać to uzbierało się dużo więcej odmian
I teraz mam dylemat co z koszyka wyrzucić.

Asiu, Pacyfik Blue ma kwiaty wielkości talerzyka deserowego. Nic sobie nie robią z wody i słońca. Proponuję, zamów wszystkie

Kolejne różyczki

Szykuje się róża The Lady Gardener

bardzo jestem ciekawa jej koloru .

kolejna w kolejce Agnes Schillinger

Ranczo Szmaragdowa Dolina II 11:47, 20 cze 2023

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Takie plony dzisiaj. Siódma kobiałka truskawek,nawet nieźle jak na tą ilość krzaczków

Ja niestety truskawki w tym roku kupuję. Są pyszne, to mój ulubiony owoc.
Miałem nie sadzić truskawek ale chyba w tym roku posadzę na działce warzywnej
Czubajkowy Ogród 11:41, 20 cze 2023

Do góry
Doranma napisał(a)

Pięknie!
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:38, 20 cze 2023

Do góry
Agania napisał(a)

Wiem, że lubisz plenery, ale nie wiem czy mam odpowiednie foto dla Ciebie

Oczywiście, że odpowiednie.
Zaskoczyłaś mnie swoją wiedzą o moich gustach. Trafiłaś bezbłędnie
Ogród prawie wymarzony … 11:12, 20 cze 2023

Do góry
Aneta-=oto rozwar-kwitnie długo i ma piekne kwiaty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies