Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Malinowy zakątek

Malinowy zakątek

Kordina 11:33, 25 wrz 2023

Zobacz jeszcze zawciąg nadmorski ‘Armada Rose’ (pomysł s Ogrodowiska od kogoś) ma zimozielone listki, też brałam go pod uwagę i w końcu zakupiłam nasionka, będę siać na przyszły rok
NowaKiKi 12:32, 25 wrz 2023

Fajnie wygląda ale jakoś do sesleii mi nie pasuje, ale sądzę że gdzieś go wykorzystam, może kolo rozplenicy hameln, tam na tej rabacie mam braki
NowaKiKi 12:33, 25 wrz 2023

Czy ktoś z Was ma albo widzial u kogos na ogrodowisku zywoplot z laurowisni ale taki formowany i nie za szeroki?
NowaKiKi 10:47, 26 wrz 2023

Kordina napisał(a)

Ja mam różową "Merlau Rose" u mnie od strony północnej do ok 40 cm góra, a wygląda tak:

Po analizach innych odmian, innych roślin, padła decyzja ze bedzie taka jak Ty masz
Ilebtu masz sadzonek i ile one juz maja lat?
Kordina 11:30, 26 wrz 2023

Znalazłam zakup na All zaledwie 3 sadzonki 22 lipiec 2022r
Czy to Ty pytałaś kogoś o żywopłot?
Ja mam od wiosny zakupiłam malutki ligustr zimozielony i fajnie się zagęszcza podcinałam już ze 3x, trochę zapomniany, poza modą ogrodową, a jest super dla mnie
NowaKiKi 11:39, 26 wrz 2023

Tak tak, pytałam o żywopłot.
Mojemu mężowi spodobała się laurowiśnia i zastanawiam się czy da radę z niej wąski żywopłot.
Pozniej zrobię zdjęcia gdzie go chciałam dac.
A wrzucisz do siebie zdjecie swojego żywopłotu z ligistru?
anuska2507 11:52, 26 wrz 2023

A jak wąsko i jak wysoko chcesz go prowadzić?
Ja mam z laurowiśni, zajmuje ok 1m. Moim zdaniem ona słabo nadaje się na bardzo wąskie żywopłoty. To duży i silnie rosnący krzew. Jeśli zostawisz za mało pędów, to będą prześwity w żywopłocie. Może odmiana Otto luyken by się nadawała, ale ona rośnie niższa, dlatego pytałam o docelową wysokość.
Kordina 12:16, 26 wrz 2023

Kupiłam w gromadzie 25 sztuk naprawdę cienkie rachityczne badylki, termin cięcia w/g producenta: V i VIII/IX a cięłam 3x , tak wygląda dziś, zagęścił się i na przyszły rok będę cięła równo boki. Ze 2 dni temu cięłam na 35 cm wysokości. Sadziłam pojedynczo, bo zależy mi na wąskim

NowaKiKi 19:12, 26 wrz 2023

anuska2507 napisał(a)
A jak wąsko i jak wysoko chcesz go prowadzić?
Ja mam z laurowiśni, zajmuje ok 1m. Moim zdaniem ona słabo nadaje się na bardzo wąskie żywopłoty. To duży i silnie rosnący krzew. Jeśli zostawisz za mało pędów, to będą prześwity w żywopłocie. Może odmiana Otto luyken by się nadawała, ale ona rośnie niższa, dlatego pytałam o docelową wysokość.

Na mega szczelnym mi niezalezy, a na wysokosc to tak 1,7 m byłoby juz fajnie, wyżej nie musi byc

nicol21 22:10, 26 wrz 2023

Czesc!
Świetne postępy od wiosny poczyniłaś. Zarys jest bardzo dobry, dobrze, że rabatę w przedogródku zrobiłaś od razu dużą. Mówię ci - zrywanie trawy to najgorsza zabawa!
i super, że maluszek pozwala popracować.

Pergola z drewna? Super! Niech cieszy!!!

Dobrze dziewczyny doradzają Będzie cudnie.
Ogród tworzący się: Okiełznać swoje setki pomysłów - ogród ze spadkiem na północ ************ Pozdrawiam i zapraszam - Ewelina ************ ***Booskop https://goo.gl/photos/jpY3wG37U7c9ALAf9 *** *** De tuinen van Appeltern https://goo.gl/photos/WrF6PWtCn53Gzswp6 *** *** *** formowanie cisów: https://photos.app.goo.gl/y72my2AfOaf4XKNq1 **** ***** Rotary Garden - Belgia - https://photos.app.goo.gl/iErs4Fi1dOEJ6Jls1 **** Stary ogródek: Mały ogródek, za i przed zabudową szeregową - Nicol21
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies