Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Rododendronowy ogród II. 09:57, 05 paź 2015

Do góry
Zakleiłam chore oko i na chwilę wpadłam. Jest średnio po operacji ale może okularami sie wyrówna . Dzis trudno powiedziec . Dopiero 5 listopada będzie wiadomo. Dzieki wszystkim za pamięc. Nie wolno mi do listopada czytac w komputerze. Buziaki dla wszystkich.

Drzewa jeszcze sie nie przebarwiły jedynie trzmielina jest czrwona , w tym roku bardzo długo liscie ma czerwone.

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:50, 05 paź 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Reniu cudne kwiecia jeszcze u ciebie.Widać,ze dobra zielona ręka o nie dba
Różyczki piękne.
I jakie fajniusie kociaki masz.SUPER!!

dziękuję

kotka zdrowieje, podjadła, dostała energii, żywa iskierka a jaka zabawna
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 09:48, 05 paź 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Przydałoby się jeszcze posadzić jakieś zimozielone, najlepiej coś żółtego - może trzmielinę? Będzie i ładnie i zgrabnie oraz ozdobnie cały rok. I to zielone pokołtunione nie będzie tak straszyć. Cebulowe łączymy z innymi roślinami, aby maskowały zasychające liście po przekwitnięciu.

Danusiu jak mi miło, że do mnie zajrzałaś
Aż mi serce szybciej zabiło hi hi.
Bardzo dziękuję za podpowiedź.Ciągle nie mogłam się zdecydować jakie roślinki byłyby tam najlepsze.Wcześniejsze wrzosy posadziłam do gruntu i teraz te rozczochrane szafirki straszą.

Rozumiem ,że trzmielinę dać po całości?
W jakich odstępach od siebie ją posadzić??

Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 09:48, 05 paź 2015

Do góry
Krys napisał(a)

Szkoda Limki,ale Reniu wiosna dostaniesz nowa sadzonke,mam ich troche poukrywanych ,super to wymieniny sie patyczkami mam Vanilke,Renhy Vanili,Pinki vinki, Phanton,Grandiflora,Bobo i jeszcze dwie ale nazwy nie pamietam ,a tych ,ktore Ty masz nie mam

ja to już z hortkami spasuję chociaż Renhy mnie zachwyciła u ciebie, jak mi limka jednak padnie to w to miejsce renhy wsadzę, ale jeszcze mam nadzieję

a patyczki to chyba tnie się w marcu?

trochę aktualności

Pomysł na ogród 09:44, 05 paź 2015

Do góry
Skula napisał(a)

...posprzątałem basen ...

Patrzę... i nie widzę. Powiedz proszę, gdzie stał basen, bo widzę piękną zadbaną trawkę, ciekawskiego psiunię i rabatkę. Ani śladu zniszczonej pod basenem trawy.

Ja też podlałam rośliny, moje róże nadal kwitną i widzę, że im brakuje podlewania. Poza tym sadziłam cebule. Wiem, że jeszcze ciepło, ale mam ich tyle, że potem nie wyrobię
Tam, gdzie jeże mówią dobranoc. 09:40, 05 paź 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Dzień dobry Ci Asiu.
Choć to dopiero trzecia w nocy, to dla mnie już dzień.
,,Ogrodniczkowanie" to kopalnia wiedzy która wymaga czasu na to, aby to wszystko ogarnąć przynajmniej w podstawowym stopniu. Po latach większość czynności wykonuje się z zamkniętymi oczami. Warto zgłębiać tajniki ogrodnictwa ponieważ unikniemy w ten sposób w przyszłości wielu tzw ,,niespodzianek".
Drzwi do tajemniczego ogrodu robią się. Wylałem już stopy fundamentowe do których przymocowałem własnoręcznie robione (spawane) kotwy. Te ze sklepu wydają się zbyt delikatne aby utrzymać w należytym pionie framugi które zmontuję z potężnych starych drewnianych belek.
Taka namiastka tego co już zrobione:

Ale super ,widze ze sie zaczyna ..ale bedzie wejscie
Moja działka na Dębowym Lesie 08:55, 05 paź 2015

Do góry

Dereń z drugiej strony,,
Jak nic na wiosnę pójdzie do przycięcia
Bylica luizjańska

Jeszcze ślicznie kwitną hibiskusy bylinowe , tyle kolorków, tyle jeszcze pąków mają.
Szkoda byłoby,żeby mróz je ściął.Oj po co on?? a tu właśnie pod koniec tygodnia takowe przymrozki zapowiadają i u mnie nawet do -6 !!

Ogrodowe przygody 08:46, 05 paź 2015

Do góry
A_gawa napisał(a)
Przepiękne!
W jaki sposób łączysz je wszystkie na rabacie?

Staram się łączyć kolorami to jedyny klucz
i nie kupuję róż czerwonych

Ogrodowe przygody 08:40, 05 paź 2015

Do góry
iwonaal napisał(a)
Nie mogę za Tobą nadążyć

Kiedyś będzie tu ogród 08:36, 05 paź 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Mówcie co chcecie jesień to najpiękniejsza pora roku

Miro ja też najbardziej lubię jesień. Taką polską, złotą.

A w Rogowie drzewa dopiero zaczęły pokazywać kolorki.

Pszczoły to lokator ważny w każdym ogrodzie.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 08:34, 05 paź 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Anuś, borówki mam posadzone w kwadracie, i dla nich wyłącznie jest to stanowisko. Ziemia ogrodowa usunięta na 50 cm i zastąpiono ją kwaśnym torfem i przekompostowaną korą. A górę wyłożyłam grubą korą lasu. Co roku sypię dodatkowe kilka worków drobnej kory, i sypię nawozy dla rodków. A potem woda podczas każdej mojej wizyty w ogrodzie.
Mam taki jeden krzew, który zawsze opóźnia się z dojrzewaniem, Stąd ja mam borówkę jak już nikt o niej nie wspomina.

Na Twojej glinie musiałabyś zrobić częściowo wyniesioną rabatę torfową, ale też ją jakoś ograniczyć by woda ci nie uciekała w głąb.

Właśnie zasłoikowałam porcję borówki z jabłkiem. Będzie do ryżu ze śmietaną
Tak kwitły jeżówki od Ciebie.

Haniu będę czerpać z Twojego doświadczenia.
Zakładam jagodnik, już mam borówki kupione wczesne, średnie i późne i tak mam zamiar posadzić, wiedziałam że w kwaśnym torfie ale cos mi nie grało i właśnie w szkółce mi Pan powiedział że sam torf to nie bardzo bo wody nie utrzyma żeby dodać kory drobnej więc kupię i tak zadziałam oby mnie przy robocie zima nie zaskoczyła .

pozdrawiam
Kiedyś będzie tu ogród 08:31, 05 paź 2015

Do góry
Kasztan jadalny. Ciekawe czy na moim kiedyś doczekam się maronów.

Palecznik

Zawilec mieszańcowy Andrez Atkinson- ależ on błyszczał. Muszę nabyć takiego.

Orostachis japonica

Wiecie może co to za roślinka?

Kiedyś będzie tu ogród 08:19, 05 paź 2015

Do góry
Moim nie spełnionym marzeniem na ten rok były Bolestraszyce. Niestety wykracza to poza moje obecne możliwości. Porwałam za to wczoraj rodzinkę do Rogowa. Arboretum zrobiło na mnie wrażenie głównie za sprawą klonów. Ależ tam musi cudownie wyglądać w pełni przebarwień. Ach i staw- cudowny.

Wszechobecne klony

Kiedyś będzie tu ogród 08:10, 05 paź 2015

Do góry
Mira104 napisał(a)
Ja zauważyłam, że ostatnio mam sporo sikorek w ogrodzie pewnie już dają znać -czas na żarcie, dawaj żarcie Fajne fotki i ta żurawka taka oszroniona.

Miro i u mnie zdecydowanie większy ptasi ruch ostatnio. Do karmnika też próbują już zaglądać- a nóż ktoś coś sypnął. Ale ja dokarmianie zaczynam po pierwszych mrozkach, teraz mają jeszcze trochę naturalnego pożywienia. Nie można ich rozpuszczać.
U mnie głównie sikorki i mazurki buszują.

Malgosik napisał(a)
ładne fotki
mi to się nie udaje złapać ptaków

Gosiu dziękuję. Mi też nie zawsze się udaje, bestie szybsze. No i statyw by się przydał.
Zdjęcia ptaków to wpływ wątku Bogdzi. Ja też zapragnęłam wiedzieć co fruwa u mnie w ogrodzie. Wcześniej nawet nie wiedziałam, że mam trzy gatunki sikorki.
Małgosiu co zrobić żeby moja Graziella zakwitła?

Moja działka na Dębowym Lesie 08:01, 05 paź 2015

Do góry
agnieszka_malysa napisał(a)

Piękna ta hortensja ona rośnie w donicy i zabierasz ją na zimę czy normalnie w ziemi??

To tegoroczny nabytek i posadzona do gruntu.
Horki uwielbiam.Co roku staram się dokupić jakąś jedną.W tym roku przybyły mi dwie.
Bavaria - ogrodowa i Sundae Fraise -Hortensja bukietowa.młodsza, mniejsza siostra Vanille Fraise, którą uwielbiam.
Nie bawiłam się jak dotąd w sadzenie do donic.Miałam piwnice za ciepłe.A teraz mam dobrą.ale już niech tak rośnie.
Albo przeżyje ,albo nie.

Moja działka na Dębowym Lesie 07:53, 05 paź 2015

Do góry
bozga napisał(a)
Moje niby Sundae Fraise po 2 latach niczym nie różniły się od Vanilek , kupiłam jeszcze raz i chyba będzie lepiej- nawet listki mają drobne. Pozdrawiam

Vanilka należy do moich ulubionych hortek.
Dlatego też kupiłam Sundae Fraise, bo to jej mniejsza siostra.Posadziłam ja pod czereśnią,żeby było ładniej,dołożyłam tam liliowiec i powojnik.
Mam nadzieję,że będzie tą Sundae Fraise

Tak cudnie kwitną, tyle jeszcze pąków mają.Szkoda byłoby,żeby mróz je ściął. a tu pod koniec tygodnia takowe przymrozki zapowiadają BRR!!!

Droga do spełnienia 07:52, 05 paź 2015

Do góry
hej hej
z uwagi na fatalne piątkowe popołudnie (kolizja drogowa, chamscy ludzie itp) wyżywałam się w sobotę na rabatce
było

jest

i takie pytanie
czy te dwa bukszpany przesunąć do przodu czy posadzić przed nimi jakąś niewysoka kładącą się trawkę

w sumie to wolałabym trawkę bo mój większy pies ciągle mi te bukszpany podsikuje a jak trawka będzie to go trochę zastopuje
znacie jakąś która by się tutaj sprawdziła?
no i ta trawa co ją widać już mi się tu nie podoba więc ją gdzieś przesadzę
Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:40, 05 paź 2015

Do góry
kolorowo przy warzywniku

kwiatuchy do przesadzenia - pójdą do towarzystwa dereniom

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:37, 05 paź 2015

Do góry
Poprzesadzane hortensje, 2 dosłownie o 30 cm , 2 z kolistej

nie patrzymy na wiadra i doniczki - nie mam siły ich dźwignąć
wrzucam do nich ziemię, albo to co jest do wyrzucenia - glina , kamsztory

i hostowisko - tak poglądowo z doniczką
po lewej dosadzone liliowce

Jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 07:32, 05 paź 2015

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies