Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 19:06, 30 wrz 2015

Do góry
Kostrzewa Maire'a dla Madżenny w sierpniu, na południowym piarżystym stoku podczas kontynentalnego lata:

I we wrześniu na rabacie bylinowej:

Kolorowe Rabaty Martek 19:01, 30 wrz 2015

Do góry
Ściskam i tulę! Kwiatek dla Ciebie.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:58, 30 wrz 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Uwiłam poczochrany wianek Miał być jarzębinowy ale nie znalazłam jarzębiny. Wrzosów u nas pod dostatkiem!

O jełka ja tez taki chce moja jabłuszka juz ....no wiesz kaput
Moje małe wielkie marzenie 18:43, 30 wrz 2015

Do góry
Widok z tarasu

Latem w miejscu koła stoi basen.
Za siatką znajduje się warzywniak, docelowo tam ma być kącik relaksacyjny, tak mniej więcej od płotu do huśtawki.

Rabaty
Rabata nr 1 pod oknem od frontu-strona południowa

Rabata nr 2 równiez pod oknem od frontu, po przeciwległej stronie wejścia

Tutaj kiedyś była posadzona róża płacząca EXCELSA, ale nie przetrwała, chcę tutaj posadzić jakies bonsai albo coś na pniu niewysokiego, może coś doradzicie mi?
tak wyglądała
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 18:42, 30 wrz 2015

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Przy okazji hortensji:
3 odmiany: Anabelle, Bobo i VANILLE-FRAISE 'Renhy'

Vanille Fraise nie Renhy
Ogródek Iwony 18:40, 30 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
.... z miskantem Klaine Fontanne

Iwonko ja przyszłam się dopytać o tą twoją perełkę. Czy ten miskant od początku ma takie srebrzysto-białe wiechy? Bo jeden z moich pięciu które zakwitły to Kleine Fontanne (wg zamówienia), ale żaden nie ma takiej barwy.
Mazury moja miłość - zakładamy ogród 18:36, 30 wrz 2015

Do góry
Agatek napisał(a)
Moja sunia w sobotę rozmawiała z wiewiórką
Ale o czym nie wiem

Na pogaduchy jej się zebrało hihi.
Basia - Mój Świat 18:16, 30 wrz 2015

Do góry
Dzisiejsza praca jeszcze niedoskonałości są bo nie zdążyłam k
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 18:06, 30 wrz 2015

Do góry

Ze mnie to mistrz rysunku hehe ale do rzeczy.
Tak ma wyglądać całość. Wychodząc na taras mam widok na nową wysuniętą rabatę. Plan powstał już w styczniu, kiedy założyłam wątek. Stałymi elementami na nowym kawałku są bukszpany oraz tuje szmaragd. Reszta zawsze może się zmienić
W dalszej części półłuk. Tutaj stałymi elementami są świuerki, berberys oraz budleja. Oczywiście kompostownik i tuje wzdłuż siatki też zostają na swoim miejscu. No i co o tym myślicie?
Ogród w Klein Kottorz 17:52, 30 wrz 2015

Do góry

Nie wiem czy coś z tego zrozumiesz
1- to brzoza
2-śliwy wiśniowe
3-trawy miskanty jasne varengiatus
4-mogą być żurawki bordowe lub berberysy bagatelle
5-hortensje bukietowe
6-trawy miskanty
7-żurawka pomaranczowa albo trzmielina
Moje małe wielkie marzenie 17:51, 30 wrz 2015

Do góry
Ogólny widok na dom od ulicy.

Strona przeciwna domu

i z innej perspektywy

To zielone to zabezpieczenie tymczasowe przed moim ,,pomocnikiem",który widoczny jest na jednym ze zdjęć. Zniszczył wiele roślin, stąd też takie rozwiązanie, mam nadzieję, że na wiosnę siatki już nie będzie.
Wydzielenie warzywniaka 17:50, 30 wrz 2015

Do góry
Jurajski Ogród 17:45, 30 wrz 2015

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Kochani, jestem, bardzo Wam dziękuję, że zaglądacie, choć ja teraz zaniedbałam swój wątek. Jakiś czas nie będę aktywna na forum, bo muszę teraz zająć się swoimi ważnymi sprawami, ale codziennie staram się zaglądać i czytać wszystkie Wasze aktualne posty.

Do Anki: Nie mam już namiarów, nawet nie wiem, czy nadal istnieje, a nie mam czasu się teraz tym zajmować, więc więcej nie pytaj, wystarczy w googlach poszukać i na pewno coś Ci tam wyskoczy

Ewo Pszczółko - odpisałam u Ciebie.

Z jurajskimi pozdrowieniami:

Cudowne zdjecie , przesyłam ciepłe pozdrowionka.
Lawendowy zawrót głowy 17:40, 30 wrz 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Zawsze u Ciebie pięknie, ale wieczorem to dopiero jest nastrój. Tylko patrzeć i patrzeć.

Dorotko piekno pieknem a robota ostatnio lezy czasu nie mialam trawnika nakarmic i zolknie
Ogród w Klein Kottorz 17:39, 30 wrz 2015

Do góry
daszum napisał(a)
Dzisiaj proszę Was o pomoc w urządzeniu rabaty w kształcie trójkąta , bezpośrednio przy wejściu na działkę, na którą nie mam żadnego pomysłu. Przepraszam za bałagan, ale dom jest w trakcie remontu.

Wymiary trójkąta:
- bok, gdzie bezlitośnie obcięto po 1/3 każdej tui - 19,5 m
- bok na wprost wejścia, gdzie się ostało 6 wysokich szmaragdów - 11,5 m
- najdłuższy bok z krawężnikiem - 20 m

W pasie pomiędzy wysokimi tujami i hałdą piasku nie można nic posadzić, ponieważ jest tam betonowy przepust. Przez działkę przechodzi zabetonowany rów, który za moją działką jest odkryty (widoczny za hałdą piasku na drugim zdjęciu).

Poradźcie, co posadzić przed tymi uciętymi tujami, czy szmaragdy i czekać aż podrosną, a może np. ogniki, czy jeszcze coś innego.

Myślałam o jakiejś różance na tej rabacie, ale nic mi się ostatecznie nie wykrystalizowało.
Baza roślin do wykorzystania jest w moim wcześniejszym poście.

Witaj może posadz na tle tych tuj śliwy wiśniowe a pod nimi hortensje .
Podwórkowa rehabilitacja 17:32, 30 wrz 2015

Do góry
anabuko1 napisał(a)
Piękne zdjatko kolorowego dębu.
Jak zdrówko,Reniu, lepiej ??

Dzięki Aniu, nie za bardzo się polepszyło.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 17:31, 30 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

Ja ja widziłam w Zielonym Centrum. Mam jej zdjecie z tego miejsca. Kostrzewa Maire'a

Czy ktoś ma te kostrzewę na forum? Bo jestem ciekawa do jakich rozmiarów w ciagu 2 sezonow dorasta. Czy rzeczywiście szybko osiągnie 125 cm.... Podobno to jest najwieksza i najszybciej rosnąca kostrzewa. Chce ja posadzić jako skarpetę pod grabami na przedpłociu (tam jest zawsze susza od palacego słońca) . Dodatkowo myślę o niej na różance i obawiam się ze 5 szt to za dużo...

Ja mam te kostrzewę od lat. W chwili obecnej ok. 6 - 7 szt. - świadomie nie dzielę. To są olbrzymie kępy. Szybko przyrasta. Na szerokość potrzebuje ok. metra, u mnie ma nawet więcej. Pokażę je.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 17:24, 30 wrz 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Co napisać, żeby nie było trywialnie? Świetna perspektywa za astrami i werbenami. Obok stodoła w kontraście. Ślicznie zdjęcie i oddaje klimat miejsca.

To chyba nie ML? One nie kwitną na czerwono?
Drzewa muszą być. Mam w głowie taki klasyczny układ ogrodu: przód domu żwierowy formalny, rabata bylinowa, część leśna z drzewami, sad, warzywnik, jakaś niezwykłość (altana na łące, labirynt?), jakiś pokój biały ogrodowy, koniecznie element wodny. Wszystko wydzielone drzewami, żywopłotami, murami. Mój ideał. Niestety - do tego trzeba miejsca, min. pół hektara albo i więcej oraz tego czegoś. To takie moje ogrodowe przemyślenia, żeby się z Tobą podzielić i zakończyć słowami - drzewa muszą być.

Pięknie opowiadasz... Gdy zamykam oczy to widzę to wszystko. Pół hektara jest... Drzew się boję, że zepsuje wszystko chybiąc albo z miejscem, albo z doborem gatunków...

ps. Wiem, że masz rację, bo pusto u mnie jak na lotnisku. Jakieś drzewa pojedycze już rosną, ale są małe i ich nie widać.

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 17:17, 30 wrz 2015

Do góry
Benia napisał(a)

A jak tam Twoja Bonica? - jak bedziesz robić jakąś sesję to uwzględnij proszę te różyczki
Pozdrawiam serdecznie

Szału nie ma... do tego po cięciu lawendy tylko 3 krzeczki zakwitły ponownie. U mnie cięcie letnie się nie sprawdziło, wolę wyskubywać na bieżąco przekwitłe kwiaty, wówczas kwitnie całe lato.

Kiedyś będzie tu ogród 17:14, 30 wrz 2015

Do góry
Kasiu proszę bardzo, fotka poniżej. Ale to jeszcze maluch, zeszłoroczna sadzonka, jeszcze bez miejsca stałego. A wiesz, że o nasionkach z tej trawy to nie pomyślałam.

Co do oczka to miałam dylemat, bo nie do końca pasuje mi w tym miejscu wieksze. Ale złożyłam papiery. Odmowa pozwoliła podjąć mi ostatecznę decyzję. Nie będe powiększać, musi trzydziestka wystarczyć.

Graziella pieknie ruszyła w tym roku i stanowi już ładną kępę, ale zaszczycic mnie choć jedną wiechą nie chce.

Dąb czerwony zdaje sie krzyczeć, że zasłuzył na swoją nazwę.

Winobluszcz trójklapowy 'Veitchii' płonie.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies