Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Przerwa na kawę... 14:22, 19 kwi 2023

Do góry
Kasya napisał(a)
Iwonka, jak twój bambus rosnie ?
Jak w górę i na boki ?

Czekam na dalsze tulipanki, teraz to zmiany z dnia na dzień
Metr z kawałkiem w górę i ok. 80-90 cm na górze na boki. Dół wąsko, może z 40 cm. Nie rozchodzi się, nie ma ograniczeń. Nie marznie. 1 sadzonka przeżyła w donicy. Marnie bo marnie ale żyje. Może być wyższy ale ja mu młode pędy przycinam bo taki mi wystarczy. Kaskada jak miskant Morning Light. A co, chcesz kawałek? Mogę ci go udziabać

Tu go widać po lewo, to ostatnie zdjęcia, tydzień temu robione czy coś koło tego
Ogród ponad miarę - czyli trudne początki 14:10, 19 kwi 2023

Do góry
Patrycja_KG_Lu napisał(a)
Masz foto tej rozgałęzionej? Za ile ją kupiłaś? Też jesienią 2022? Żurawina koło borówek jest o ile chłopaki jej nie zniszczyli szykując miejsce pod tunel. Jutro jak będzie pogoda to zerknę i zeobię fotkę.

Jedną i drugą świdośliwę kupiłam jesienią zeszłego roku, tu masz fotki:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/8001-ogrod-ponad-miare-czyli-trudne-poczatki?page=235

Aktualne foto

Edit:
Ceny nie pamiętam ale jakaś tania była za 50 czy 60zł. W tym wypadku nie zależało mi na dużym drzewie, patrzyłam tylko na ładny, wielopniowy kształt.
Ogrodowe wariacje 13:57, 19 kwi 2023

Do góry
Judith napisał(a)
Ja mam kran na ścianie na zewnątrz (mój też wygląda nieciekawie i tez chcę cos z nim zrobić ), a prócz tego w wielu miejscach w ogrodzie mam możliwość podpięcia się wężem. Wąż do podlewania na kołowrotku, ale bez wózka .

Judith tak jak napisałam Marcie skłaniam się ku takiej wersji, na zdjęciu zaznaczyłam to miejsce do zakrycia na ścianie.
Nazwałam wózek z wężem, to raczej też kołowrotek jest jak u Ciebie wózek byłby wygodniejszy. Super masz z możliwością podpięcia się w różnych miejscach, mąż dorobi mi takie cosik na przodzie

https://pl.pinterest.com/pin/27936460189083242/

Wielkie marzenie w małej przestrzeni. 13:04, 19 kwi 2023

Do góry
LIDKA napisał(a)

Co to za jeden?

Mam taki pękaty i pełny czerwony z zaplątanej cebuli. I on sie mnoży. Z jednego w drugim sezonie sa już 3.

Lidka to ten pomarańczowy ze zdjęcia, ale tak zrobiłam fotkę, że nie mogę odszyfrować nazwy. Pewnie mam gdzieś etykietkę to sprawdzę.
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 12:49, 19 kwi 2023

Do góry
I takie tam inne wiosenne różności
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 12:36, 19 kwi 2023

Do góry
Cd
Trawiasto liściasty bez thui 12:25, 19 kwi 2023

Do góry
Racja, jest zimno i bardzo mokro. Zima była wyjątkowo śnieżna i deszczowa a wiosna mokra jak widać. Mało było słonecznych dni. Produkcja prądu z PV na dachu jest w tym roku o 40% niższa niż w 2022, to dużo mówi. U mnie na trawniku po każdym nawet krótkim deszczu jest ciap ciap, u sąsiadów za ogrodzeniem gdzie jest trochę niżej od kilku miesięcy stoi woda, jeszcze trochę i żaby się sprowadzą Obawiam się że będzie też sporo chorób grzybowych.

Z tymi porzeczkami to mnie zmartwiłaś, dzięki że napisałaś bo daruję sobie powiększanie warzywnika specjalnie dla nich, pójdą do grządki podwyższonej. Póki co rosną w kuchni powoli.

Niestety jest trochę strat po zimie.

Klon palmowy Orange Dream - mniej więcej 1/3 gałązek nie rozwinęło pąków
Klon palmowy Atropopurpureum/Bloodgood - to samo tylko w większej skali - część pąków uśpiona a kilka gałązek suchych, nawet pąków nie ma.
Albo przemarzły (5 kwietnia było -5) albo werticilioza która 2 lata temu zabrała Crimson Sentry
Dam im jeszcze trochę czasu ale prawdopodobnie sporo pędów pójdzie to wycięcia, a to chyba najładniejsze krzewy w ogrodzie.
Dwa pozostałe klony czyli Little Princess i Autumn Moon bez strat póki co ale one były sadzone rok później więc na nie też pewnie przyjdzie pora.

Na pocieszenie dokupiłem 2 kaliny Cascade i trzmielinę oskrzydloną.

Sporo zmian i przesadzeń - jak zwykle, neverending story
Kupiłem robota koszącego i muszę w kilku miejscach poprzerabiać brzegi trawnika żeby było jak najmniej dokaszania. Mam nadzieję w weekend majowy to uruchomić. W zeszłym roku koszenie i utylizacja trawy pochłonęło około 60 godzin więc będę miał teraz tyle więcej czasu na relax

Trawnik wiosną przeszedł wertykulację - pierwszy raz od założenia. Niewyobrażalna ilość siana z tego wyszła, do tego stopnia że goście co zbierają odpady bio zdjęcia robili i nie chcieli wziąć worków bo za dużo i za ciężkie były. A i tak część poszła na ściółkowanie i trochę na kompostownik.

Na skraju Puszczy Bydgoskiej 12:24, 19 kwi 2023

Do góry
Cd- wcześniejsze zdjęcia - przylaszczki, krokusy i irys żyłkowany
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 12:11, 19 kwi 2023

Do góry
Cd: pierwiosnki, mam niewiele, trzeba chyba pomyśleć nad tym
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 12:10, 19 kwi 2023

Do góry
Judith napisał(a)

W tym roku drewniane panele wreszcie dojadą do końca ogrodzenia i nie będzie widać tej ohydnej zielonej szmaty na siatce, hurra!

Uwielbiam te widoki! Drewniane panele bardzo dobrze robą ogrodowi, tworzą spójne tło, uspokajają, zasłaniają co niechciane, świetna decyzja z pociągnięciem ich dalej.
Teraz wszystko tak szybko zmienia się i rośnie wręcz na naszych oczach, iż odnoszę wrażenie, jakby hormony szczęścia uwalniały się samoistnie, bez szczególnego udziału ogrodniczek
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 12:05, 19 kwi 2023

Do góry
I inne wiosenne śliczności
Cebulice
April podbija las... 12:02, 19 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
I na koniec, futro doceniające uroki przyrody

NIEeeee, ja tu zostaję

Doceniam zdjęcia rozgrzebanych zakątków, są wyjątkowo krzepiące Las-nie-las z bajecznym wręcz klimatem podziwiam nieustannie. Dziś jednak zacytowana fotka pobiła wszystkie ujęcia Jak korzystnie pozować - rzut okiem na te zdjęcia i wszystko wiadomo
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 11:59, 19 kwi 2023

Do góry
I jeszcze 2 inne Nn- ich liście pięknie pasują do bukietów latem

Na skraju Puszczy Bydgoskiej 11:52, 19 kwi 2023

Do góry
I król wczesnej wiosny w moim ogrodzie- najstarszy ciemiernik- chyba to Ciemiernik orientalny Pink Frost, ale głowy nie dam bo etykieta dawno zagubiona….
April podbija las... 11:51, 19 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
Magarku, bo zdjęcia w telefonie, strach publikować

No ale specjalnie żeby Ci humor poprawić mój bajzel w trakcie pracy

No wreszcie, już myślałam, że u Ciebie wszystko samo się robi że tak cudnie zawsze
Dowody, ze nie lubisz żółtego są bardzo przekonywające
Ogród z zegarem 11:45, 19 kwi 2023

Do góry
Świdośliwa

Dereń pagodowy

A z niektórymi kwiatkami niedługo trzeba będzie się żegnać
Na skraju Puszczy Bydgoskiej 11:45, 19 kwi 2023

Do góry
Nareszcie wiosna i u nas
Mój ulubiony zakątek o tej porze roku
Ogród z zegarem 11:44, 19 kwi 2023

Do góry
Wiąz camperdownii

Kloniki palmowe też zaczynają
Ogród z zegarem 11:42, 19 kwi 2023

Do góry
Klon crimson sentry

Nigra

Wiśnie jedeońskie

I Brutus w tle
April podbija las... 11:42, 19 kwi 2023

Do góry
April napisał(a)
I na koniec, futro doceniające uroki przyrody

Ktoś mnie woła?

NIEeeee, ja tu zostaję

Rewelacyjne kadry!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies