Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Tu ma być ogród :) 10:23, 07 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

A wiesz, że Ty masz rację, wyższa szałwia chyba załatwiłaby sprawę.
A przy okazji pytanko, czy Twoja po obcięciu podczas drugiego kwitnienia była tak samo wysoka?

Bo moja właśnie niższa... tyle, że ja nie mam pewności, że to co mam to Caradonna.

A tu fajna inspirka ze stipą, Caradonną i kocimiętką Walker's Low

Obcielam tylko pojedyncze przekwitniete gałązki bo żal mi było pełno pąkow nowych juz miała i kwitnie nieprzerwanie od początku a nawet do teraz kwitnie ta co na słońcu cały dzien
Zdjęcie sprzed chwili

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 10:22, 07 paź 2015

Do góry
Sebek napisał(a)
A odbiegając od tematu... Może trochę porównań jak zmienia się bylinówka

Przedwiośnie

Wiosna

Lato

Jesień

No i proszę... nawet kamienie wypatrzyłam Oj, tak... Sama przeglądając zdjęcia z tego roku nie mogłam uwierzyć, żę tak rabaty się zapełniły.
Wizytówka - Borówcowy 10:22, 07 paź 2015

Do góry

Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 10:19, 07 paź 2015

Do góry
Tu ma być ogród :) 10:17, 07 paź 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Wczoraj w końcu doszedł do skutku wyjazd po bukszpany.
Na zasadzenie czeka 40 szt. także nie ma to tamto, trzeba zakasać rękawy.
Pewnie poszłoby szybko, gdyby te rośliny, które stanowią bazę na rabatach sadzone były jako pierwsze, ale jest na odwrót.
Mam sporo takich miejsc, w których żeby posadzić jednego bukszpana, przesadzić będę musiała 4 inne rośliny.
Także jak długo mnie nie będzie, to wiecie

Piękne Taka ilość robi wrażenie
Wizytówka - Borówcowy 10:11, 07 paź 2015

Do góry

Doświadczalnia bylinowo-różana 10:11, 07 paź 2015

Do góry

Na życzenie Kasi pokazuję mój domek ogrodnika, ale to nie żaden cud architektoniczny

Co chcesz, jest po prostu świetny fotkmi nieustannie sie zachwycam
Doświadczalnia bylinowo-różana 10:10, 07 paź 2015

Do góry
Anda napisał(a)
Czas na fotki

Zachwycające, pełne kosmosy też
Wizytówka - Borówcowy 10:09, 07 paź 2015

Do góry

Tu ma być ogród :) 10:03, 07 paź 2015

Do góry
Wczoraj w końcu doszedł do skutku wyjazd po bukszpany.
Na zasadzenie czeka 40 szt. także nie ma to tamto, trzeba zakasać rękawy.
Pewnie poszłoby szybko, gdyby te rośliny, które stanowią bazę na rabatach sadzone były jako pierwsze, ale jest na odwrót.
Mam sporo takich miejsc, w których żeby posadzić jednego bukszpana, przesadzić będę musiała 4 inne rośliny.
Także jak długo mnie nie będzie, to wiecie
Igiełkowy ogródeczek 10:03, 07 paź 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Gosiu cudowny ogród i wspaniale w nim widać to co kocham w jesieni- zmienność i barwy.
Marikeny fantastyczne.

Gosiu co to za sosna po prawej?

To sosna oścista, polecam, trzyma igły nawet na pniu, rośnie wolno, u mnie posadzona jako 50 cm w 2010r.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 10:00, 07 paź 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)

Tam przy kulce wysunęłam rabatę ciut do przodu, sama ta część podniesione ma 8 metrów długości. Rabata z brzozami ma kształt nerki i 12 metrów długości. To chyba dużo? Między nini jest ścieżka z trawy o szerokości 4 metrów.

Powiększyć rabatę planuje tą na prawo, tak by wciągnąć w nią tulipanowca. Ale właśnie myślę, czy nie będzie za długa?

Swietnie to wszystko wyglada, a ta dluga na prawo podoba mi sie chyba najbardziej. Jak posadzisz trawy, duze trawy pomiedzy bylinami, to te rabaty nie beda Ci sie juz wydawaly za duze

Popatrz sobie na rabaty robione przez Pieta Oudolfa http://oudolf.com/
On tez zagospodarowuje duze tereny

Wizytówka - Borówcowy 09:58, 07 paź 2015

Do góry

W Gąszczu u Tess 09:56, 07 paź 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Teraz uwaga!!!!!

Poradźcie, proszę, jak zakomponować tego rozczochrańca w przedogródku obok (dom to bliźniak).
Widać, jaki jest wielki.

Stożek?

Kulę na pniu?

Wiele kul? (boję się, że nie umiem)

Tess a tam u Ciebie między wysokimi trawami masz stożek?? co go tak ledwo widać??
Jesli tak to wydaje mi się, że z poczochrańca też najłatwiej byłoby zrobić stożek.

Wiele kulek też wyglądało by fajnie...ale...będziesz musiała co roku się z nimi pierdzieliś - przycinać każdą osobno...stożek jednak łatwiej (szybciej) się przycina.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 09:53, 07 paź 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Aniu a jaka to hakone pod tym drzewkiem ?
nie mam pojęcia, ale podejrzewam, że all gold. Normalnie jest cudna i ją uwielbiam

Igiełkowy ogródeczek 09:50, 07 paź 2015

Do góry
Mirella- wrzosy rosną na usypanej górce, ponieważ u mnie raczej zbyt zbita ziemia dla nich i do tego zasadowa. została tam rozsypana ziemia spod huśtawki, bo i tak tam musiał się zmieścić żwir, dosypałam też dużo torfu oraz piasku. Nie wiem dlaczego, ale wrzosy mimo tego kapryszą i nie są tak ładne jak w momencie zakupu. Zobaczymy jak w przyszłym sezonie będzie.

Winobluszcz jest głównie po to aby przykryć niezbyt urodziwą siatkę ogrodzeniową, jesienią daje fajny dodatkowy efekt.

Rozplenica nie może w tym miejscu zostać bo zagłusza Red Barona, jej "rodzice" są naprawdę duzi bo to nie Hameln, kupiona jako Moudry.

Sosny to taki trochę eksperyment, ale myślę że za parę lat będą wyjątkowe, bo w końcu w zakątku japońskim nie może zabraknąć bonsaia, u mnie ciężko dostać a jak jest to i cena powalająca, więc sama kombinuję podpatrując u niektórych forumowiczów i w necie.

Co do czosnków to popieram decyzję, można je dać w różne byliny, ale że ja nie mam ich za wiele decyzja padła na lawendę. Zakwita ona u mnie wcześniej niż czosnki, jak przekwita i owady już się nią nie interesują zaczynają czosnki i z powrotem mamy całe stada bączków, motylków itp.
Przypomnienie:
Tu połowa czerwca:

Początek lipca:

Połowa lipca:

Ścinam je potem równocześnie, choć w tym roku wyciągnęłam wszystkie cebulki, bo postanowiłam trochę je rozmnożyć, zobaczymy czy zakwitną powtórnie w przyszłym roku, utworzyło się bardzo dużo cebulek przybyszowych i miałam całą masę do posadzenia, nie wiem tylko czy są wystarczająco duże żeby dać kwiaty, ale to się okaże.
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 09:48, 07 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)
u nas tez bywa tyle ptasiorów

ja bym pragnęła zobaczyc Marysię

slicznie Ci wszytsko rośnie

w przyszłem roku posadzisz coś w warzywniku? pokażesz nam?

na maila Ci wyślę fotki Marysi jak chcesz

rośnie jak krew z nosa szczerze mówiąc, kiepskie u mnie warunki są ciężko to widzę.... chyb tylko trawy i jakieś nieśmiertelne byliny się ostaną

co do warzywnika kochana to ja już w tym roku miałam wszystkiego po trochu coś tam pokazywałam wcześniej.. teraz ostały mi się tylko koktajlowe i cukinia

Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 09:48, 07 paź 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
i moja donica w końcu w stoi stan surowy co najmniej do przyszłego roku

Oj...zanosi się na fajny placyk

Na razie robi za piaskownicę??

Red barony zaszaleją za rok...już teraz fajnie wyglądają!
Do raju daleko - u Ewy 09:45, 07 paź 2015

Do góry
Margo napisał(a)
Ewo, fotki super, a Tobie szybkiego powrotu do zdrowia życzę.

Gosiu, jak jestem na przeciwbólowych, to nawet silna jestem

Mój przedogródek zachwyca mnie przez cały sezon Cieszę się z tych zmian

Rododendronowy ogród II. 09:41, 07 paź 2015

Do góry
Bogdziu pozdrawiam i życzę zdrówka
Widziałam, że odpisałaś na temat żółknących liści rododendrona. A ja wałśnie miałam Ciebie zapytać jak pomóc mojemu, bo się o niego martwię. Ale odpowiedź będzie chyba taka sama Buziaki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies