Bogdziu pozdrawiam i życzę zdrówka
Widziałam, że odpisałaś na temat żółknących liści rododendrona. A ja wałśnie miałam Ciebie zapytać jak pomóc mojemu, bo się o niego martwię. Ale odpowiedź będzie chyba taka sama Buziaki
Takie liście to normalka, nie wszystkie tak maja, ale tak bywa.. U mnie Alfred co roku tak zrzuca wszystkie stare.. i pięknie się przebarwiają te liście. Szkoda że potem opadają. Ale masz koronki łowickie na liściach.. walcz z opuchlakami bo widać że masz ich ho, ho, ho.. więcej niż ja
Bogdzia jak się mylę to prostuj.
A z kotem.. to tak sobie myślę, że może nie jest to głupi pomysł .. nie znam się na kotach, ale jeżeli one jak pies lubią mieć swoje terytorium, to przegonią inne koty. Swój kot jest jeden, sra do kuwety... nakarmisz to i nie będzie chciało się mu tak polować..a pogoni konkurencje.. Dzwonka możesz mu zawieszać.. o ile nie ogłupiej od tego ciągłego dzwonienia przy uchu. Psy na łańcuchu od tego ciągłego trzaskania łańcucha właśnie głupieją.. Ciekawe jak to jest z kotami..
Kusi cię i jesteś jednak dobrze, że pomocnik działa i mam nadzieję pilnuje ciebie ciut
A kotka bym wzięła, dasz dzwonek i spokój z innymi kotami i ptaki bezpieczne, chyba nie masz żadnego zwierzaka.
Pomału zaczynam sie czuc pewniej choc dokad nie bede miec okularów trudno mi pisac i czytac. a wizyta dopiero w listopadzie wiec jeszcze daleko. Na spotkanie oczywiscie sie pisze .Marcinki i u mnie kwitna ale w tym roku nie sa takie ładne jak zwykle a teraz juz pewnie bedą brzydkie bo rano było u mnie -3 stopnie. Boje sie ze drzewa zgubią liscie zanim się przebarwią, wczesnie zima w tym roku chce rzadzic.
Masz racje odpowiedz taka sama. W tym roku chyba przez susze gubia więcej lisci niz zwykle ale nic im nie bedzie. Opuchlaki trzeba wiosną zaatakowac. Byc może ten rh rosnie w zbyt dużym cieniu , wtedy bardziej go obgryzaja.
Z tym terytorium to chyba tak nie jest bo jedna kocica jest tu od lat ale i tak mnóstwo innych kotów bywa okresowo i ona ich nie przegania. Nic sie z nimi nie da zrobic bo to dzikusy.Pewnie jest na nie sposób ale ja nie mam sumienia by go stosowac, więc tylko narzekam i strasze jak mi wejdą w drogę.