Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Igiełkowy ogródeczek

Igiełkowy ogródeczek

MirellaB 21:09, 06 paź 2015

Gosiu fajnie, że pokazujesz jesienne zdjęcia ogrodu
Twój ogród zachwyca mnie o każdej porze roku - piękny jest
Zawsze widzę zadbane rośliny, wypielęgnowane rabaty - super

Tam gdzie masz posadzone wrzosy to jest usypana górka z ziemi?

Winobluszcz na płocie pięknie się przebarwia. Na tle zielonych tujek super wygląda. Wiele osób go tępi, ale ja puściłam po płocie, bo bardzo go lubię właśnie za jesienny kolor

Rozplenica z Red Baron fajnie wygląda Przypadek, ale dla mnie fajna inspiracja Dlaczego nie chcesz tak zostawić?

Gosiu biedna ta sosna
MirellaB 21:20, 06 paź 2015

Gosiu jeżeli chodzi o czosnki to faktycznie namieszałaś mi w głowie, ale bardzo się z tego cieszę, że się podzieliłaś ze mną swoim doświadczeniem

Ja właśnie planowałam obsadzić nimi tylko rabatę igiełkową

Gosiu czyli reasumując - uważasz, że na igiełkowej są za małe rośliny, żeby podtrzymywać czosnki. Lepiej by wyglądały na bylinowej wśród roślin z liśćmi, które by je podtrzymywały

Myślę, że też je posadzę tak jak Ty w lawendę. A czy lawenda i czosnki kwitną równocześnie. W sierpniu dopiero posadziłam lawendę, więc nie mam z nią doświadczenia
anka_ 01:08, 07 paź 2015

Gosiu cudowny ogród i wspaniale w nim widać to co kocham w jesieni- zmienność i barwy.
Marikeny fantastyczne.

Gosiu co to za sosna po prawej?
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Iwk4 07:13, 07 paź 2015

Gosiu, jakiś czas mnie u ciebie nie było. Ciężko mi ostatnio wszystko ogarnąc. Nadrobiłam jesienne fotki. Cudownie twój ogród się rozrósł. Przeczytałam twoją radę o czosnkach. Nie mam ich wielu, ale dzięki tobie wiem, gdzie je posadzić.
Troszkę mi trudno się zorientować, co gdzie dosadziłaś, mogłabyś zrobić kilka fotek porównawczych z przed roku, dwóch i obecnie?
Przy zawijasie bukszpanowym masz berberysy ?
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.
Gosiniak 08:58, 07 paź 2015

leon60 napisał(a)
Bajkowo !

Pawlus napisał(a)
Pięknie tak kolorowo. W sam raz na sam koniec sezonu bo przecież już niedługo jesienne szarugi.

U mnie jesień zawsze najbardziej kolorowa, chyba przez ten winobluszcz wszędobylski

Dorota123 napisał(a)
Jesień piękna i kolorowa, u mnie na razie brak przebarwień- dlaczego? nie wiem. Wianek bardzo ładny, z czego te małe pomarańczowe kuleczki? Nie spotykam takich u nas. Róże pięknie kwitną, aż napatrzeć się nie mogę.

Przebarwienie to oznaka że roślinki przygotowują się do zimy, ale nie martw się u mnie też większość jeszcze w zieloniutkich szatach. Kuleczki małe to jarzębina

omelka1 napisał(a)
W Igiełkowym jak zwykle przecudnie.

Igiełkowy po prostu fotogeniczny jest
Gosiniak 09:50, 07 paź 2015

Mirella- wrzosy rosną na usypanej górce, ponieważ u mnie raczej zbyt zbita ziemia dla nich i do tego zasadowa. została tam rozsypana ziemia spod huśtawki, bo i tak tam musiał się zmieścić żwir, dosypałam też dużo torfu oraz piasku. Nie wiem dlaczego, ale wrzosy mimo tego kapryszą i nie są tak ładne jak w momencie zakupu. Zobaczymy jak w przyszłym sezonie będzie.

Winobluszcz jest głównie po to aby przykryć niezbyt urodziwą siatkę ogrodzeniową, jesienią daje fajny dodatkowy efekt.

Rozplenica nie może w tym miejscu zostać bo zagłusza Red Barona, jej "rodzice" są naprawdę duzi bo to nie Hameln, kupiona jako Moudry.

Sosny to taki trochę eksperyment, ale myślę że za parę lat będą wyjątkowe, bo w końcu w zakątku japońskim nie może zabraknąć bonsaia, u mnie ciężko dostać a jak jest to i cena powalająca, więc sama kombinuję podpatrując u niektórych forumowiczów i w necie.

Co do czosnków to popieram decyzję, można je dać w różne byliny, ale że ja nie mam ich za wiele decyzja padła na lawendę. Zakwita ona u mnie wcześniej niż czosnki, jak przekwita i owady już się nią nie interesują zaczynają czosnki i z powrotem mamy całe stada bączków, motylków itp.
Przypomnienie:
Tu połowa czerwca:

Początek lipca:

Połowa lipca:

Ścinam je potem równocześnie, choć w tym roku wyciągnęłam wszystkie cebulki, bo postanowiłam trochę je rozmnożyć, zobaczymy czy zakwitną powtórnie w przyszłym roku, utworzyło się bardzo dużo cebulek przybyszowych i miałam całą masę do posadzenia, nie wiem tylko czy są wystarczająco duże żeby dać kwiaty, ale to się okaże.
Tess 09:53, 07 paź 2015

Jak cudnie!
Ayna 09:59, 07 paź 2015

Ło matko, ale mam do nadrobienia , ale lektura będzie ciekawa...
Gosiniak 10:03, 07 paź 2015

anka_ napisał(a)
Gosiu cudowny ogród i wspaniale w nim widać to co kocham w jesieni- zmienność i barwy.
Marikeny fantastyczne.

Gosiu co to za sosna po prawej?

To sosna oścista, polecam, trzyma igły nawet na pniu, rośnie wolno, u mnie posadzona jako 50 cm w 2010r.
Gosiniak 10:08, 07 paź 2015

Iwk4 napisał(a)
Gosiu, jakiś czas mnie u ciebie nie było. Ciężko mi ostatnio wszystko ogarnąc. Nadrobiłam jesienne fotki. Cudownie twój ogród się rozrósł. Przeczytałam twoją radę o czosnkach. Nie mam ich wielu, ale dzięki tobie wiem, gdzie je posadzić.
Troszkę mi trudno się zorientować, co gdzie dosadziłaś, mogłabyś zrobić kilka fotek porównawczych z przed roku, dwóch i obecnie?
Przy zawijasie bukszpanowym masz berberysy ?
Pozdrawiam i miłego dnia życzę.

Szczerze, to było tyle tych zmian, że ja sama się czasami dziwię jak oglądam stare fotki. Może jakieś porównanie później wstawię, ale na to trzeba trochę więcej czasu poświęcić. Przy bukszpanowym zawijasie były begonie, ale przymrozek je zniszczył i są już do wyrwania. W innych miejscach nic begoniom się nie stało.
Pozdrówka ślę