Ja wykopałam prawie wszystko w zeszłym roku bo miałam zmianę koncepcji.
Czekałam grzecznie, aż zaschną liście, później przed sadzeniem przeglądałam cebule i tylko te najładniejsze rokujące sadziłam, reszta na kompost. Szczególnie Angelique miał milion małych cebul. Te co posadziłam prawie wszystkie będą kwitły.
Moja metoda, tam gdzie liście innych roślin nie zasłaniają usychających tulipów sadzę w koszykach. Jak tylko przekwitną koszyki razem z ziemią wyciągam i stawiam w cieniu i tam sobie spokojnie nabierają sił.
oczywiście na razie to odległe plany. Jasiek będzie miał w listopadzie dopiero 5 lat więc potrzebuje bujawek chociaz zawsze można zrobic bujawkę nad taflą wody
moja teoria o tulipanach pełnych to jednoroczność, czyli w kolejnym roku bez względu na to czy wykopujesz czy zostają w ziemi, większość nie zakwita powtórnie
Ana, rób już plan na oczko, bo plac zabaw za jakiś czas nie będzie potrzebny, pewnie szybciej niż myślisz Moim chłopakom znudził się po 3 latach i od roku już go nie ma
a ja siedzę i płaczę... jak ja bym chciała mieć miejsce by zrobić sobie takie oczko... no mogło by być nawet ciut mniejsze...
Te donice to z czego zrobiliście?
benex niestety... w tamtym roku pomylili mi cebule, zamiast bladoróżowych angelique dostałam takie same tylko wsciekle różowe, zobaczymy co mi zakwitnie w tym roku Niby renomowany dystrybutor....
moje ubiegłoroczne 'angelique' nie były aż taka porażką bo jednak okazały sie różowe tylko wściekle różowe zamiast blado różowych
za to widzę, że w tym roku jest w tym miejscu dużo liści mało pąków. czyli moja teoria z pełnymi już drugi rok z rzędu się potwierdza
niestety nie moge znależc zamowienia... Ciekawe jakie jeszcze czekają mnie niespodzianki. Za rok będe w ziemi zostawiać etykiety, jakby co to bedę reklamować.....
Ciekawe czy zdjęcia pokazałas?
Bo duet vanilek z rozchodnikiem jest bardzo udany...
A podsumowując temat ogrodów: róbmy tak, by się w nich czuć dobrze
Czy ktoś byłby tak dobry i podpowiedział mi czy na tej mojej rabacie z vanilkami mogę wsadzić z przodu przed hortkami trzy kulki danica, a przed nimi żurawki marmalade? będzie to miało ręce i nogi czy nie bardzo? rysunek rabaty wstawiałam gdzieś wyżej...