Teraz mam kolejne dwa problemy.
Pierwszy to wielkość drzew. Chce posadzić trzy graby Fastigiata i 3 buki Rohan Obelisk. Znajduje, albo małe i młode drzewa wielkości 140-200cm za bardzo akceptowalną cenę lub wielkie około 350cm no już za mniej akceptowalną kwotę. Nie mogę znaleźć nic po środku i tak się zastanawiam czy nadwyrężać budżet i kupować wielkie okazy, które będą troszkę górować na resztą młodych roślin, czy lepiej posadzić młode drzewa i czekać parę lat zanim dadzą jakikolwiek efekt?
Drugi problem to miejsce równoległe z ogrodzenie i tarasem. Głębokość rabaty to 130cm i pierwotnie chciałem posadzić tam serby, aby wyprowadzić je w wysoki żywopłot, ale za to mniej ciekawy bo przed nim na nic nie będzie miejsca i wydaje mi się, że te 130cm to i tak za mało na żywopłot ze świerka.
Druga koncepcja jak dla mnie lepsza i bardziej efektowna złożona z przedłużenia żywopłotu ze szmaragdów i grabów rozpiętych na stelażach w kostkach bukszpanowych, a miedzy nimi jakieś trawki
Niestety pomysł ma jedną wadę, 5 razy większe koszty.
Warto dążyć do takiego rozwiązania czy lepiej pójść w świerki serbskie, chyba że ktoś ma pomysł na inny wysoki żywopłot.