Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 22:05, 15 wrz 2015

Do góry
Sen - jawa?

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:05, 15 wrz 2015

Do góry
Juzia napisał(a)
Zimne noce, rosa, a później mocno grzejące słońce w dzień... tak mi się wydaje

Anda napisał(a)
Myślę, że Twoim Anabelkom nie podobało się to lato. One potrzebują naprawdę dużo wody. W przyszłym roku odbiją z korzenia. Grzyb to raczej nie jest.

Pocieszające, że to jednak nie musi być grzyb Podlewałam je do czasu aż wody zabrakło w studni... i tak mi się wydaje, że to właśnie się zbiegło w czasie.

Jagoda goji - niebawem wyleci na koniec działki. Traci już liście od suszy. Mimo palikowania ciągle się pokłada

Kłopoty - problemy z trawnikiem 22:03, 15 wrz 2015

Do góry
Moi Drodzy, mam do Was ogromną prośbę. Potrzebuje Waszej pomocy gdyż mam problem z trawnikiem.
Mój trawnik ma ok. 3 miesiące. Moja gleba to w zasadzie nie gleba tylko piasek-6 klasy. Pod siew dałam ok 10cm dobrej jakości czarnoziemu. Po siewie trawa zaczęła wschodzić po ok 7 dniach i rosła bardzo ładnie, aż do czasu...
Z początkiem sierpnia wyjechaliśmy z rodziną na 10-cio dniowy urlop i po powrocie zastaliśmy jeden wielki pożółkły placek. Był to czas gdy zaczęły się te upały i dlatego pomyśleliśmy z mężem że słoneczko popaliło trawę lub trawnik miał za sucho.
Nawadnianie przez cały ten okres ustawione było na dwa, trzydziestominutowe podlewania, więc postanowiliśmy przedłużyć czas podlewania do 40 minut.
Trawnik jednak z dnia na dzień wyglądał gorzej. 2 tygodnie temu wykonaliśmy nawozenie nawozem Yara do trawników jesienny, trawnik został oczywiście solidnie podlany. Poprawy żadnej.
Bardzo Was proszę, jeśli cokolwiek przychodzi Wam do głowy co mogłoby być przyczyną tego stanu rzeczy to będe bardzo wdzięczna za podpowiedzi.

Aha, trawnik nie był niczym jeszcze pryskany i jest koszony 1x w tygodniu. Jedna rzecz która mnie martwi to woda ze studni głębinowej którą podlewamy trawnik, a jest ona bardzo żółta, nawet do tego stopnia że na kostce brukowej, w miejscach gdzie tworzą się drobne zastoje kostka pozostaje pożółkła. A może to jest przyczyną tego klapsa
Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego trawnika.
Ogród z koniczynką 22:01, 15 wrz 2015

Do góry
Przy patio w półkolistych rabatkach posadziłam kolejne bukszpany

za parę dni stożek zamienił się w kulkę

a zaraz potem zjawiły się wrzosy, a trawki poszły za kulkę
Hirutkowy raj:)) 22:00, 15 wrz 2015

Do góry
Jesien

Malutki pod lasem 22:00, 15 wrz 2015

Do góry
A może tak?
Kwiatowy ogródek Monteverde 21:57, 15 wrz 2015

Do góry
Ostatnio w niedzielę w moim mieście odbyła się wystawa dalii, byłam i zrobiłam kilka zdjęć dalia którą i ja nominowałam na I miejsce to RIP City

przeważnie wszystkie dalie miały bardzo duże kwiaty po 20 cm no i kolejne

Ogród wśród pól i wiatrów 21:57, 15 wrz 2015

Do góry
Kawa napisał(a)
heloł heloł rany boskie dlaczego mnie tu dawno nie było?????? Joluś ta Twoja lawenda to mnie rozwala taka równa ładna, i od linijki wszystko Ty to taka poukładana jesteś

Heloł Nie było Cię, bo zarobina jesteś Jak my wszyscy. Lawenda Ci się podoba - proszę bardzo Dzisiejsza lawenda z dodatkiem ... larissy Wprawdzie jest równa, ale za mocno ją ciachnęłam i nie zakwitła drugi raz. A z drugiej strony domu podobnie ciachnięta blue scent jednak kwitnie.

Ogród z koniczynką 21:55, 15 wrz 2015

Do góry
No i ostatnie spojrzenie na muszlę stojącą na środku, podjęliśmy decyzję będzie przesuwana...

no i stało się, oczom ukazał się widok moich "złotych piasków". żeby przesunąć muszlę należało podkopać betony, każdy drut (9szt) był zatopiony w betonie wielkości dużego wiadra (widać to w dolnym lewym rogu zdjęcia). Graniczyło z cudem żeby we dwójkę (M i ja) wydostać to ustrojstwo w całości (zespawane) na powierzchnię. EMuś darł się jak oszalały, coż ja znowu wymyśliłam, ale odwrotu nie było. Młej knop w złości zrobił wialdże łeczi, ja meslała, że bandze sroł, a łen telko z łedbytnicy przeraźliwie zacharczoł, a kiszka stolcowa z wesiłku welazła do kłelan.
Wydarliśmy łestatkiem sił wszestko na wierch. jaczi błehater ten mój knop...

po kilkunastu dniach na miejscu muszli porosła trawka, a łena stała już na swojem nowem mianscu, wokół niej posadziłam winobluszcz pięcioklapowy.
Pszczelarnia 21:55, 15 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Tiaa, ta co mnie się dziwi, że dużą rabatę robię, a sama 100 bukszpanow chce przesadzić. U mnie to były jedne z gorszych roślin do przesadzania, ogromne bryły korzeniowe miały

Rudbekia jest moją faworytka

A moją kirengeszoma i świecznice i rutewki ciągle jeszcze (choć się pokładają, jak nie mają towarzystwa):

Kolorowy Ogród Geni 21:55, 15 wrz 2015

Do góry
eugenia_stefanska napisał(a)
Dziękuję Jano a jednak wolę wiosnę

Dzisiejsza kompozycja z wrzosów i kapust na taras bedzie stała całą zimę

wrzosy wyglądają jakby były z bajki, kolory nieziemskie , jak malowane , sadziłam z nasiona kapustę już kilka razy, bez skutku, po Twoich zdjęciach chyba spróbuję jeszcze raz
Ogród wśród pól i wiatrów 21:52, 15 wrz 2015

Do góry
Żywopłot grabowy dosyć się zwarty, chociaż tak jakby coraz bardziej jesienny się robi. A w jeżówkach coraz więcej przekwitłych kwiatów. Na razie ich nie usuwam, zostawiam dla ptaków

Kubusiowo II 21:50, 15 wrz 2015

Do góry
...przepraszam Was, że tak mało piszę ale wracam do domu bardzo późno i zmęczona jak nie wiem.... a powodem jest remoncik drobny w nowym Kuby pokoju

.... mam nadzieje, że mnie Szefowa za zdjęcia mało ogrodowe nie wywali....

Kwiatowy ogródek Monteverde 21:49, 15 wrz 2015

Do góry
Dziękuję Aniu za fotkę, moja Maigold też już 3 kwiatki ma a Chippendale miała na razie 2 za to mam znowu goryczkę pozdrówka
Nasz przydomowy ogródek 21:49, 15 wrz 2015

Do góry
Gosia dzięki. Trzeba wykorzystać dobry czas na remonty. W zimie będziemy odpoczywać.

Aniu to super że Jasiu jest i u Ciebie. Kościół zabytkowy i liczy sobie 550 lat. Zobacz jakie piękne organy posiada.

Haniu czas pokaże co z tego obrazka wyrośnie.
Ogród Loczka 21:48, 15 wrz 2015

Do góry
Taki to niechciany gość na podjezdzie czekał i to był jego błąd
Malutki pod lasem 21:47, 15 wrz 2015

Do góry
Dominika, Michał, Ania, Amelia i Marta Super, że jesteście. Ja dziś padam na twarz, jakiś ciężki dzień mam. Wymyłam tylko trochę fug na tarasie. W nocy chyba padało, wnioskuję po kałużach rano. Dziś też chwilę przekropiło, mam nadzieję, że trawa się ruszy
Wiatę chyba jutro w końcu zaczną stawiać
Co do języka w rabacie, to miałoby to wyglądać jakoś tak:

Też nie mam przekonania.
Pszczelarnia 21:46, 15 wrz 2015

Do góry
WilczaGora napisał(a)
ja właśnie wczoraj zakończyłam przetwarzanie pomidorów ... było tego około 25 kg ... pomidorowy zapach w domu uwielbiam...mam teraz zapasów że ho, ho ... wiwat zupa pomidorowa !!!

Wilczyco, to teraz powidła na tapecie? Uwielbiam!

U mnie pod brzozami tylko taka roślinność nawożona obornikiem i podlewana jakoś sobie radzi:

Ogród wśród pól i wiatrów 21:44, 15 wrz 2015

Do góry
Marzenaka napisał(a)
Witaj Jolka, Oj, wieje dziś okropnie, głowę chce urwać... Mam pytanie, widziałam gdzieś u kogoś na wątku zdjęcie jeżówki takiej jasnozielonej, jakby seledynowa z białym. Nie kojarzy ktoś co to było dokładnie? Pasowałaby mi do trawiastej

Marzenka, u mnie wszystkie jeżówki NNChoć kojarzy mi się taka jeżówka green jewel, nie mam jej, ale ona chyba taka seledynowa jest. Popatrz sobie na necie, czy o tę Ci chodzi.
A jeśli o jeżówkach mowa.. to porcyjka moich dzisiejszych

Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:43, 15 wrz 2015

Do góry
kreska napisał(a)
Raniu a może posadź obok lawendy pas żurawki np. marmalade, obok łan trawy np. carex prairie fire? chodzi mi ocoś takiego jak ma marta "z zielonej ogrodniczki marzenie"

Ślicznie
No powiem Ci, ze to jest myśl
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies