Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Arboretum Bolestraszyce 23:05, 13 wrz 2015

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 23:02, 13 wrz 2015

Do góry
jak dla mnie trudno o piękniejsze i bardziej klimatyczne płotki niż takie naturalne, zrobione z patyków i sznurka. Mają co najmniej dwa atuty - są bezkosztowe i niepowtarzalne, bo dwóch identycznych nie da się zrobić. A, że są piękne to najważniejszy z nich .

to miejsce na ognisko jest cudne i niesamowite

ścieżka z plastrów drewna jest zachwycająca
Biało różowy ogród za płotem. 23:02, 13 wrz 2015

Do góry
Jakie rośliny będą królować? Przede wszystkim hortensje bo to ulubione rośliny siostry, do tego dużo traw, kilka róż, lawenda, werbena, szałwia, jeżówki, lilie przeznaczone raczej do wazonu kilka różaneczników, trochę bukszpanu i to chyba tyle.

Największy problem mam z rozmieszczeniem i doborem drzew bo tego już tak łatwo nie zmienić.

Niestety ze względu na wąską działkę odpada grab jako żywopłot, cis za drogi, do choiny nie jestem przekonany, więc stanęło na ulubionej polskiej roślinie tuji Smaragd jak już będzie posadzona i za kilkanaście lat podrośnie będzie cięta w prostą zieloną ścianę.

Drzewa to 3 graby Fastigiata... tego jestem pewien, a poza nim to jeszcze klon Drumondii, dwie wiśnie Umbraculifery i 5 grabów rozpiętych na stelażach kwadratowych i z nimi jest największy problem, ale o tym później

To plan na dwie główne rabaty, oczywiście sugestie mile widziane bo docelowe rośliny najwcześniej wiosną, teraz żywopłoty i drzewa oraz nawadnianie.

Coś tam widać. Oczywiście dojdzie sporo cebulowych w rozplenice i zapewne jakieś dwie grupy bylin pomiędzy roślinami się wkradną. Ta rabata ma słońce przez cały dzień, wiec musi kwitnąć

Druga rabata bardziej stonowana ze szpalerem hortensji trzema grabami i kostkami roślin przed wszystkim, dojdą białe kwiaty na wiosnę i może jakaś szałwia się wkradnie i czosnki.

Na dzisiaj tyle
Arboretum Bolestraszyce 23:01, 13 wrz 2015

Do góry
a tu część dereniowego sadu

a teraz doniczkowo już chyba bliżej wejścia niż wyjścia

fuksjowy szpaler

Buszując w zbożu i kukurydzy:) 22:58, 13 wrz 2015

Do góry
07_Rene napisał(a)
Olu, moje rozchodniki mają od 30-40 cm. W sumie to tylko jeden kwiat jest wysoki na 40cm, a pozostałe są niższe.

Za to ten bordowy ma ponad 0,5 metra, w porywach nawet do 60cm.

Z tego co widziałam w szkółce to np. rozchodnik matrona też jest wysoki.

Dziękuje
Reniu a możliwe jest, że ich wysokość uzależniona jest od gleby? U mnie już pisałam, że w mniejszej doniczce rozchodniki mają ok. 40cm a w dużej ponad 50. W dużej mają ciasno bo od kilku lat w niej rosną i tylko czasem na wiosnę dosypuję im świeżej ziemi. Może one im uboższą glebę mają tym bardziej wybujałe są ?
Mały ogród Kasi 22:57, 13 wrz 2015

Do góry
Borbetka napisał(a)
Kasiu, ciężko wyobrazić sobie przestrzeń ze zdjęcia, ale mi się nasunęło coś innego. Dokaszanie takich kątów trawnika to masakra. Być może w mniejszym ogrodzie można się pobawić i nie jestem obiektywna, ale ja od razu zrobiłabym coś takiego:

Trawnik ma linię zbyt płaską na tym rysunku, ale tak wyszło zdjęcie. Koszenie trawnika jest wtedy bardzo łatwe i utrzymanie kantów również. Dosadzasz po lewej kulki, po prawej wrzosy. No i miłorzęba mi zabrakło w rogu.

Ale mi przypadła do gustu propozycja Borbetki . Aż sobie skopiuję
...choć u siebie planuję placyk prostokątny
Arboretum Bolestraszyce 22:56, 13 wrz 2015

Do góry

a ta jabłoń ma ciekawy pokrój stożkowy i jabłka też są podłużne i smaczne

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:56, 13 wrz 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Życzymy poprawy zdrowia wnusiowi.

A Ty również szybko do nas wracaj.
Witaj Haniu
Zaczęło się przedszkole i wraz z nim choroby, a całe lato był zdrowy, byli u mnie biegali na bosaka i nawet katarku nie było, wystarczył tydzień w przedszkolu i zaczęło się... mam nadzieje, ze szybko nastapi poprawa

Haniu dla ciebie wanilka
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:54, 13 wrz 2015

Do góry
Czyj profil ładniejszy?

na każdym kroku znajduje się fajne niespodzianki - a to stare, urokliwe okienka oparte o ścianę, piękne konary, cudną kołatkę...
Arboretum Bolestraszyce 22:52, 13 wrz 2015

Do góry
Pergola cienista

Mamy wyjątkową szansę wejść do sadu jabłoniowego ze starymi odmianami jabłoni.

Arboretum Bolestraszyce 22:47, 13 wrz 2015

Do góry
Dzisiaj i ja tam byłam i dereniówkę piłam...

przy okazji święta derenia

po arboretum oprowadzał nas Mariusz ogrodowiskowy Kolega, poopowiadał troszkę więc wycieczka była niezwykle ciekawa

żywioł naszego przewodnika

poopieczna

w arboretum jest masa wiklinowych dekoracji które moim zdaniem dobrze się komponują
i pokażę wiele z nich
jest też wiele smaczków i szczegółów które mogą być inspiracją
infrastruktura pięknie ubrana

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:46, 13 wrz 2015

Do góry
Dzieciaki śpią, jest chwila dla mnie .
Sylwuniu serdecznie Wam dziękujemy za wspaniałą gościnę. Mam wrażenie jakbyśmy się widziały po raz 20, a nie 2 . Ogród zrobił na mnie niesamowite wrażenie. Już jak go zobaczyłam jadąc drogą to zrobiłam takie: Łaaaaał . Naprawdę jestem pod ogromnym wrażeniem. Podziwiam Cię, że tak dokładnie wiesz czego chcesz i konsekwentnie to realizujesz. W życiu bym nie powiedziała, że ogród ma dopiero rok, bo choć roślinki jeszcze niewielkie, to aż trudno uwierzyć, że taki ogrom pracy można wykonać w tak krótkim czasie. A pomysły macie wspaniałe i niepowtarzalne. Jeżeli ogród już teraz zachwyca, to za kilka lat będzie rzucał na kolana, jestem tego pewna . Ma swój niepowtarzalny klimat i charakter, a to bardzo ważne
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:43, 13 wrz 2015

Do góry
Jolu, rokitnika mi wcięło, a konkretniej wycięło. Muszę poszukać w innym miejscu, nie narażonym na spaliny.

Gabrielo, wizyta na Kaszubach była nadzwyczaj udana, pogoda jak dzwon, a humory świetne. Jola mi towarzyszyła służąc podparciem i bawiąc rozmową, spotkałyśmy kilka znajomych Pań z O. było super.

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:41, 13 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
NO to dla zainteresowanych - z serii porażki ogrodowe - moja lawenda
Opitoliłam bo była brązowa od przędziorków i chyba nie uschła tylko ją grzyb atakował? Jak nie odrośnie to zastąpi ja definitywnie szałwia lub kocimiętka

i to na tyle zdjęć...

A może na wiosnę wymienisz na nową? ... dosypiesz tam tylko popiołu z kominka żeby uzyskać zasadową glebę
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:40, 13 wrz 2015

Do góry
Czy to pąk kwiatowy magnolii czy liść w pąku ?

Pomęczę was jeszcze pytaniami o hortensje.
Zakładam, ze w niedalekiej przyszłości pod płotem, w miejscu jałowca posadzę drzewa. Nie bardzo mam sprecyzowane wyobrażenie co pod nimi a ma to związek (tak mi się wydaje) z hortensjami posadzonymi pod kojcem. Moje pytanie to: jakie najlepiej by wyglądały - białe, różowe (zakładam ewentualność przesadzenie vanillek na gazon pod blaszanym płotem), wysokie czy raczej niskie ??
Chcę by całość wyglądała spójnie a nie jak oderwane dwie części jednej rabaty.

Biało różowy ogród za płotem. 22:37, 13 wrz 2015

Do góry
Po wyrównaniu działki i oczyszczeniu przyszedł czas na realizacje projektu zaczynając od wyznaczenia rabat i tu na dzień dobry zaszły zamiany, kształt rabat został maksymalnie uproszczony i zostały zmniejszone co teraz uważam za dobrą decyzję, chociaż ja i tak w głowie mam nadal swój układ, ale to nie moja działka

Wersji projektu było chyba z 12 i nadal nie jestem pewien czy tak jak jest obecnie pozostanie. Na pewno kształt rabat się nie zmieni
W planach były ściany wodne, murowane ławki pergole z nierdzewki, 8 metrowy prosty zbiornik wodny i kilka innych, z prostych przyczyn z wszystkiego zrezygnowałem... koszty, a nie chcę robić czegoś na siłę byle było. Jak zrobić to coś konkretnego i efektownego.

Zbyt wiele nie widać, będą zblizenia na poszczególne fragmenty.
Oczywiście projekt wygląda kiepsko jako obrazek, ale służy mi głównie do oszacowania ilości roślin i ich rozmieszczenia, wyglądać to nie musi

Jako obrzeże rabat wykorzystałem kostkę granitową, po drodze pojawił się też płot między naszymi działkami, który mnie się osobiście nie podoba, ale nie miałem na to wpływu... na szczęście za jakiś czas i tak zarośnie
Tak to wyglądało w trakcie prac, najmłodszy w rodzinie pomocnik kopał i pomagał nieustannie profesjonalnym sprzętem

Mój jest ten kawałek ogrodu 22:36, 13 wrz 2015

Do góry
Tort urodzinowy, jaki zrobiłam mojej mamie. Dekoracje z ogródka

Przyjazny ogród 22:36, 13 wrz 2015

Do góry
Dokładnie tak jak Konrad napisał.

Bardzo, bardzo dziękujemy za uroczą wycieczkę i ciekawe opowieści których w żaden sposób nie dowiedzielibyśmy się sami chodząc po arboretum.
A możliwość zobaczenia świątyni rajskich jabłoni to odrębne doznania.
Jest za co dziękować i cieszyć się że masz chęć dzielić się z nami swoją pasją swoją pracą.

Idę spać z takimi widokami

pozdrawiam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 22:33, 13 wrz 2015

Do góry
Coś się buduje

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:32, 13 wrz 2015

Do góry
Gabrielo, przykro mi to pisać, ale moje dalie, nie tylko żółte, też w nie najlepszym stanie, dopiero po 1 kwiatku wypuściły.
Załączam zdjęcia.

Jedynie kaktusowa niezawodna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies