Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Od nowa ... na przekór wszystkim 20:43, 25 wrz 2015

Do góry
GRATKI 300

Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:40, 25 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Mam nadzieje, ze cie nie zalało bo na górce mieszkasz....

Po takiej suszy ten dzień deszczu to pikuś.. na ulicach problem, bo studzienki nie nadążają zbierać wody, ale w gruncie tragedii nie ma. Pod krzewami typu tuje, rododendrony rano było jeszcze tak sucho, że ziemia nawet nie byłą z wierzchu zwilżona.. W zień sobie mży spokojnie... i niech tak jeszcze posiąpi.

Focie sprzed deszczu... brzoza do out.. miała być niska o pokroju płączącym.. wybiła z podkładki i uciekła w górę.. posadzę identyczną, tylko już upilnuję pokroju

Hortensjada 20:40, 25 wrz 2015

Do góry
olga80 napisał(a)
uwielbiam Twoje hortki !!!!

Bardzo się cieszę Przekażę im wyrazy uwielbienia
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:38, 25 wrz 2015

Do góry
cd

Gabisiowy ogród...początki....:-) 20:38, 25 wrz 2015

Do góry
gabriela_krajewska napisał(a)
Jolu - espeszli for ju

Tu jeszcze dwa lata temu roślinki były małe

Wow!! Dzięki za espeszli Ale to zdjęcie to jest ekstra, tutaj dopiero widać jaka potęga ten Twój ogród, i jak ładnie wokół z tymi dużymi już, zielonymi drzewami.

Gabisia... nie wiem co Ci doradzić, ale chyba bym się nie spieszyła z wywalaniem kosodrzewiny. Ładna już jest, no i zimozielona... Wręcz mi się nasuwa, żeby dosadzić jeszcze dwie wzdłuż kostki. Ale wiesz.. ja jestem "szpalerowa", więc to takie moje zwichnięcie Kosodrzewinę można chyba trzymać w ryzach cięciem?? Przy samym chodniku możnaby dać np. rozlenice, która ładnie się rozkłada, i by się tak "wylewała" na kostkę. Byłoby zwiewnie A na linii trawnika i rabaty .. wrzosy?? Pasują do kosodrzewiny. A w rogu mógłby być np. miskant variegatus, widziałam go gdzieś w duecie z kosodrzewiną, pięknie wyglądał.. A na lewo od niego rozchodniki w brązowych trawach, co wyżej pokazałaś.

Bukszpanowe kulki i stożki .. wiadomo O. klasyka, ale tu wokół bardziej leśne klimaty widzę, niż formalne.

O matko!!.. nie bredzę więcej! Cokolwiek zrobisz - będzie najpiękniejsze, bo Twoje Całuski Kochana i nie cytuj tego, to za chwilę wywalimy jak sobie przeczytasz
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:36, 25 wrz 2015

Do góry
ogród tuż przed zmierzchem - dziś

Hortensjada 20:35, 25 wrz 2015

Do góry
Moja duma i obiekt westchnień przechodniów
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:34, 25 wrz 2015

Do góry
Dzisiejszy zachód

Legendy, baśnie, podania... o kwiatach, drzewach, roślinach 20:33, 25 wrz 2015

Do góry
ja znam taka:

Bajka o Jablonce

W sadzie na skraju wsi rosly drzewa owocowe: jablonie, grusze, sliwy i czeresnie. W samym srodku tego sadu pewnego dnia gospodarz zasadzil jablonke. Najpierw wykopal duzy dol, potem nalal do tego dolu wody, wsadzil tam drzewko i przysypal jego korzenie ziemia i codziennie ja podlewal. Jablonce bardzo podobalo sie w sadzie. Dookola rosly piekne biale stokrotki, motyle przysiadaly na nich i machaly skrzydlami. Inne drzewa wygladaly pieknie w jesiennych lisciach. Czasami do ogrodu przychodzily dzieci, nazbierac owocow. A noca cale niebo skrzylo sie od gwiazd. Te gwiazdy to bylo najpiekniejsze co jablonka w swoim krotkim zyciu widziala. Takie piekne migocace punkciki. "Ach jak fajnie by bylo miec taka gwiazde tylko dla siebie" pomyslala jablonka, "powiesilabym ja na mojej galazce i moglabym sie jej przygladac tez w dzien i wszyscy by ja podziwiali". Jablonka postanowila zerwac sobie jedna gwiazde z nieba. Wyciagnela swoje galazki, wysoko, wysoko, ale niestety, byly za ktorkie i nie udalo jej sie dosiegnac do nieba. Od tej pory jablonka stala smutna i jedyne o czym myslala to byly gwiazdy.

Pewnego dnia po ogrodzie przechadzal sie Bog. Kiedy zobaczyl, ze mloda jablonka jest bardzo smutno od razu do niej podbiegl. "Co sie stalo? Dlaczego jestes taka smutna?" spytal Bog. "Tak bardzo bym chciala miec taka piekna migoczaca gwiazdke w moich galazkach a jestem za mala i nie moge dosiegnac do nieba, by sobie jedna zerwac". "Kiedy minie zima i jak na wiosne jeszcze troche podrosniesz i zakwitniesz bialymi kwiatami, kiedy z tych kwiatow latem powstana male owoce, ktore beda coraz wieksze i wieksze i kiedy jesienia te owoce beda pieknymi czerwonymi jablkami wtedy dostaniesz ode mnie gwiazde" - obiecal Bog i na odchodnym poglaskal pieszczotliwie galazki jablonki.

Ach jak bardzo ucieszylo sie drzewko. Zakolysalo galazkami i ich szmer byl tej nocy najpiekniejsza muzyka jaka bylo slychac w ogrodzie. Cierpliwie czekala jablonka cala zime, kiedy bialy snieg przykryl sad. Kiedy przyszla wiosna serce jablonki zaczelo mocniej bic, najpierw wyrosly jej piekne zielone listki a potem kiedy pokryla sie bialymi kwiatami wiedziala, ze to juz juz za chwile dostanie od Boga gwiazde. Lato minelo bardzo szybko a kiedy przyszla jesien i jej galezie uginaly sie od wielkich czerwonych jablek wygladala kiedy wreszcie przyjdzie Bog z obiecana gwiazda. Mijaly dni, czesc owocow opadala na ziemie, zaczely tez opadac liscie, robilo sie coraz zimniej a Bog ne nadchodzil. Smutna i rozczarowana zwiesila swoje galazki.

Pewnej nocy Bog znow pojawil sie w ogrodzie.

Jablonka od razu zaczela machac galazkami by do nie przyszedl. "nie dostalam gwiazdy, wszystko zrobilam jak powiedziales i nic nie dostalam" poskarzyla sie smutnym glosem. "Juz dawno masz ja w sobie jablonko, jest w kazdym Twoim jablku."

Hortensjada 20:32, 25 wrz 2015

Do góry
Pokażę, jak w ciągu roku zmienił się mój skrawek ogrodu ( prawdę powiedziawszy nie mój tylko publiczny
Trawnik zlikwidowany z powodu trudności w koszeniu
Było

Jest ( wersja rozszerzona )
Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:31, 25 wrz 2015

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Ja areału nie zazdroszczę, bo wiem ile w to trzeba pracy włożyć, by to wyglądało. Pozdrawiam weekendowo. Cokolwiek to znaczy.
Witaj Hanuś, miło, że zajrzałaś, ty mnie rozumiesz, duży obszar dużo pracy na razie dajemy radę, jak będzie brakowało sił będę pomniejszać grządki

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:28, 25 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Aniu ależ tu u Ciebie dobrodziejstwa Dwa watki więc jest co czytać i oglądać Widzę że masz barbulę Strasznie mi się podoba Kwiaty o tej porze roku w takich ilościach moje marzenie Do tej pory w ogóle jej nie znałem W tym sezonie zainteresowałem się nią i jestem na etapie zakupu Wydaje mi się że to mało popularny krzew, czy tylko mi się wydaje ?
Garden trochę się naskładało tych postów ma początku byłam bardziej aktywna, z czasem brakowało czasu ot życie
Lubię jak w ogrodzie cały czas coś kwitnie i jak ta sroka wszystko ściągałam co mi wpadło w oko barbulę poznałam tu na O i tez wpadła mi w oko a co za tym idzie przy najbliższej okazji kupiłam ją, mam ją trzeci rok
zakwitł biały marcinek, reszta marna i śpi

Makowo na Kociewiu 20:28, 25 wrz 2015

Do góry
makkasia napisał(a)

Przemku
bywałam u Ciebie zza światów oj zawiodę Cię zapewne

Ostatnio nie jestem wymagający Niewiele mi trzeba Podziękował
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 20:28, 25 wrz 2015

Do góry
Inspiracje ode mnie:
coś do formalnych ogrodów
Tardiva z Limetlight

i tych naturalnych
Anabell

Tardiva z Aspera

White Dome - moja ulubiona

A! jeszcze coś z ogrodowych

Makowo na Kociewiu 20:23, 25 wrz 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Kiedyś zobaczyłam u Ciebie połączenie róży i jeżówki, musiałam sporo się cofnąć, żeby doczytać jaka to róża. Mam nadzieję, że nie pomieszałam nazw. Zamówię sobie do tych 14, które już zamówiłam różę Gemma.
Twój ogród zachwyca, jest taki jak ja lubię.

Z Gemmy będziesz zadowolona kwitnie bez przerwy i jest zdrowa tfu, tfu

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:22, 25 wrz 2015

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,zazdroszczę ci tego areału,możesz poszaleć nie tylko kwiatowo,ale i owocowo.Ja muszę wybierać niestety.

Małgosiu na szaleństwa trzeba uważać jak za dużo to człowiek się nie wyrabia i traci całą radość, jestem na etapie, że nie będę już nic gomadzić, żeby mi tylko sił i czasu starczyło obrobić to co mam

pozdrówka
Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:22, 25 wrz 2015

Do góry
Witam. Czy ktoś mi powie co u mnie zagościło ? I co robić ? Dziękuje

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:19, 25 wrz 2015

Do góry
Hana75 napisał(a)
Aniu, przepiękny masz ogród... teraz w pełnej krasie.
Urzeka kolorami.
Kiedy oglądam twoje zdjęcia, strasznie tęsknię za swoją działką. Tak bardzo bym chciała mieć ją na wyciągnięcie ręki...
Tyle cudnych kwiatuszków i krzewów można hodować... ale trzeba, codziennie lub co drugi dzień do nich zaglądać
Hana bardzo sobie cenię, ze mam ogród na wyciągnięcie ręki, można sobie popracować, poleniuchować słuchając ptaszków albo tylko patrzeć i delektować się kolorami

pozdrawiam
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 20:18, 25 wrz 2015

Do góry
Dziś byłam w lokalnym sklepie ogrodniczym, były sadzonki perovskiej za 18zł. Co myślicie o tej cenie? sadzonki dość spore ale wydaje mi się, ze to dość drogo

Odętka trafiła między kule bukszpanów i tujki w przedogródku. Dobrze się składa, że jest mało wymagająca i preferuje gleby ubogie bo tam są naprawdę ubogie. Zobaczymy jak się sprawdzi w tym miejscu.

a to już naprawdę nieodwołalna jesień

Makowo na Kociewiu 20:17, 25 wrz 2015

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Kasia wróciła z zaświatów
Rozsiadam się bo będzie co oglądać

Przemku
bywałam u Ciebie zza światów oj zawiodę Cię zapewne

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies