Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "rozplenica"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 21:05, 23 wrz 2014

Do góry
ja bym oddaliła od tuj jeszcze i chyba szerzej dała, 60 cm wydaje mi się mało
a jaką odmianę hortensji kupiłaś AnnaS?

W narożniku jest trochę szeroko, ale dalej po bokach wydaje się, że rabatka jest za wąska

te czerwone berberysy to maja być kulki?
za dużo traw w 1 rządku

z tyłu za hortensjami nie dawaj już

ta rozplenica zajmie całą rabatę i nic się już więcej na niej nie zmieści, ona potrzebuje miejsca

zobacz jak Danusia zakomponowała podobny narożnik, na stronie 181

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3358-pojedyncze-pytania-na-temat-projektowania-rabat?page=181
Ogród z tatarakiem w tle 18:20, 23 wrz 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Ewo dziekuje za odwiedziny i jak zwykle konkretne porady.
# brzozy wsadzę tak jak mi radziłaś do jednego dołka. Te irysy mogą zostać, czy przesadzić? Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?

Piszesz, że pod zywopłotem pas traw. Miałaś na myśli ten żywopłot z żółtych thuj?Tam gdzie wywalałm trawsko?

Ewo, a co sądzisz, abym za kulkami z bukszpanu dała taką prostą linię z bukszpanu nawiązującą do tej na rabacie z szambem?
Myslałam tez o poszerzeniu rabaty za bukszpanami i wsadzeniu tj mam na rabacie przy wjezdzie- hortek limem, rozchodników okazałych i jeszcze jakieś niskie piętro np. zurawka lub berberys bagatelle.

Jak liście irysów dobrze się trzymają przez cały sezon to moga zostać. Ciekawe jaki kolor mają kwiaty. Włąsciwie z białym kolorem pni to każde będą wyglądać dobrze.

Trawy oczywiście przed tujami, ale to wymagało by dodatkowej pracy.

Co do lini za kulkami to chyba jako ograniczenie rabaty na koću; to takie rabaty najlepiej jak mają 1,5-2 m szerokości.
Ja cyba bym nie robiła jednak ograniczenia. Pomysł z hortensją wydaje mi się dobry. Wiem, że tu panuje powszechne umiłowanie dla odm. 'Limelight'. A Ja bym widziała jakąś niską o bardziej delikatnych w wyrazie kwiatach i sztywnych pędach. Przez swą delikatność dobrze by się komponowała z brzozami i nie przytłaczała przedogródka (np. dodm. DART'S LITTLE DOT 'Darlido'). Przecież trzeba jej posadzić kilka sztuk - ile tam jest metrów? I bez dodatkowych roślin (niższe piętro już masz - kulki i trawki).
Enklawa w mieście 11:50, 23 wrz 2014

Do góry
Magda,
witaj!
ale Ci Gosia projekcik strzeliła - super! Jak korzenia nie da rady wyciągnąć, to zostaw, sadź dookoła, zarośnie.
Rząd tujek nie musi być pełny - może być trawa wysoka - tu chyba rozplenica?

pozdrawiam!
Ogród do kwadratu 09:42, 23 wrz 2014

Do góry
Fajny taras i otoczenie (zawartość tarasu też ). Ta rozplenica przy córci, to Hameln? Piękna kula!
Słoneczny ogród słonecznej safikey 08:55, 23 wrz 2014

Do góry
safikey napisał(a)
Martucha specjalnie dla Ciebie zdjęcie z wczoraj: rozplenica Red Baron. Kłosy wybarwiają się już na różne kolory i rzeczywiście jest piękna i mocno mi urosła

a tak wygląda na rabacie obok domu

miłego dnia

Zimuje Ci w gruncie?
Słoneczny ogród słonecznej safikey 08:52, 23 wrz 2014

Do góry
Martucha specjalnie dla Ciebie zdjęcie z wczoraj: rozplenica Red Baron. Kłosy wybarwiają się już na różne kolory i rzeczywiście jest piękna i mocno mi urosła

a tak wygląda na rabacie obok domu

miłego dnia
Mój jesienny ogród 08:09, 23 wrz 2014

Do góry
Ta rozplenica ... to na tapetę ... głosuję. Posadziłam w tym roku 2 sztuki duże i mam nadzieję, że przezimują.
Robert, a ten robot kuchenny to zawsze chciałam mieć, nawet do ozdoby, bo kuchni nie znoszę. Nigella Lawson w takim wszystko urabia od wielu lat. U nas ceny kosmiczne na niego.
Ogród w duszy mi gra... 19:42, 22 wrz 2014

Do góry
Chyba to co wymyślałam z tymi begoniami nie ma sensu to nie ten styl, wymyśliłam trawiasto, chyba to najlepsze carex buchnani, rozplenica little bunny i trzmielina na pniu, trzy berberyski tiny gold

Albo inna opcja żeby obok siebie dać dwa stożki a z tyłu tą trzmielinę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 19:32, 22 wrz 2014

Do góry
Irenko, trawy masz obłędne Czy rozplenica firewoks zimuje??? Ja myślałam, że nie i...nie kupiłam Bukszpany też mi chorują, tylko nieco wolniej łapią chorobę, ale jednak...Już nie mam siły i ochoty ich kropić - będzie co będzie... Pozdrawiam
Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 18:58, 22 wrz 2014

Do góry

Madżen - pięknie
Jak oglądam Twoją Rubrum, skłaniam się aby zrobić dla niej wyjątek od zasady nie sadzenia jednorocznych na rabatach. Cudnie wygląda
A ta mała rozplenica przed to rozplenica little bunny? Chyba jest jednak większa. Może więc r.boy?
Serdecznie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:17, 22 wrz 2014

Do góry
Róże

Rozplenica - mutant

Pastella

Stadt Rom i Mozart

Szekspir i NN z Leroy
Ogrodowy spektakl trwa ... 21:26, 21 wrz 2014

Do góry
a teraz trawkowo - w ub roku dosadziłam trawy i widzę jak szybko rosną - nie wiem co będzie dalej bo o odmładzaniu ani nie myślę

rozplenica Moudry

i
tatarak trawiasty – Acorus gramineus ‘Ogon’

wysadziłam z innej donicy i zrobiłam jesienną kompozycję

muszę z tej donicy przed zimą i tak ją wysadzić bo może wymarznąć - lubi sporo wilgoci

Ogród z tatarakiem w tle 21:00, 21 wrz 2014

Do góry
katarzynkak napisał(a)

Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?

W trawkę posadź tulipany 100 szt jednego koloru np. burgundowy, a potem na czerwiec posadź czosnki giganty.

Zamiast rozplenicy może posadź Hakonechloa?
Ogród mały, ale pojemny;) 19:12, 21 wrz 2014

Do góry
Kurcze, jaka szkoda, że ta rozplenica nie zimuje. Nie ma zastępstwa takiego, co by zimowało. Ona jest najpiękniejsza na tej rabacie.
Kosolkowa Pasja 17:08, 21 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Gdzieś tam wstecz mam całe strony z elaboratami na temat moich rabat rózanych Jak moze wyczytałaś, moją największą inspiacją jest Ogródek Robaczka (Oaza), a u nas Monic - jeżeli chodzi o rabaty różano - bylinowe. Na mojej, tej którą robiłam wczoraj, mam trzy rodzaje piwonii, będzie razem 6 czy 7 gatunków róz, 2 gatunki liliowców, rozplenica, do tego byliny i thuje danica, cyrysik japoński i cebulowe. Kolory rabaty - biel, róż/ fiolet i niebieski.

O matko, gdzie te elaboraty, nie mogę znaleźć, a takie ważne są dla mnie teraz Toż ja przez róże już spać nie mogę, nóż na gardle bo ziemie pod róże trzeba szykować, a ja jeszcze nie wiem czy coś kupię tej jesieni i nie wiem co???
Kosolkowa Pasja 16:30, 21 wrz 2014

Do góry
kosolka napisał(a)
Gdzieś tam wstecz mam całe strony z elaboratami na temat moich rabat rózanych Jak moze wyczytałaś, moją największą inspiacją jest Ogródek Robaczka (Oaza), a u nas Monic - jeżeli chodzi o rabaty różano - bylinowe. Na mojej, tej którą robiłam wczoraj, mam trzy rodzaje piwonii, będzie razem 6 czy 7 gatunków róz, 2 gatunki liliowców, rozplenica, do tego byliny i thuje danica, cyrysik japoński i cebulowe. Kolory rabaty - biel, róż/ fiolet i niebieski.

Olu poczytywałam u Ciebie, ale niesystematycznie... w długie zimowe wieczory wrócę do Twoich elaboratów, bo temat bardzo mnie interesujący
Z tego co piszesz będzie na bogato....... efekt na pewno niezwykły...
Marzą mi się takie róże, które powtarzają i nie chorują.. aby było kolorowo przez większą część sezonu.....i do tego również długo kwitnące byliny ot małe wymagania
Kosolkowa Pasja 16:05, 21 wrz 2014

Do góry
Ogród z tatarakiem w tle 08:44, 21 wrz 2014

Do góry
EwaG napisał(a)
Kasiu jak chcesz pród bardzie formalny to ja na tej rabacie z brzozą nie dawałabym takiej różnorodności. Niska obwódka z bukszpanu (tak jak jest) w środek wypełnienie z niskich traw. A pod żywppłotem pas traw. I koniec. Im mniej tym lepiej. W berberysach, wysokich trawach wielopienna brzoza po prostu straci to co ma najlepszego czyli wiele pni.

Ewo dziekuje za odwiedziny i jak zwykle konkretne porady.
# brzozy wsadzę tak jak mi radziłaś do jednego dołka. Te irysy mogą zostać, czy przesadzić? Na wypełnienie jaka trawkę byś poleciła? Może byc rozplenica? A czy sama trawka to nie będzie nudno wiosną i latem?

Piszesz, że pod zywopłotem pas traw. Miałaś na myśli ten żywopłot z żółtych thuj?Tam gdzie wywalałm trawsko?

Ewo, a co sądzisz, abym za kulkami z bukszpanu dała taką prostą linię z bukszpanu nawiązującą do tej na rabacie z szambem?
Myslałam tez o poszerzeniu rabaty za bukszpanami i wsadzeniu tj mam na rabacie przy wjezdzie- hortek limem, rozchodników okazałych i jeszcze jakieś niskie piętro np. zurawka lub berberys bagatelle.
Ogród mały, ale pojemny;) 22:59, 20 wrz 2014

Do góry
Ta niska trawka to Hakone "All gold" tak ta wyskoka ciemna to rozplenica słoniowa Vertigo ale nie zimuje

Katkak napisał(a)
Przemku ale piękny masz ogród. Stworzyłeś niezłe cudeńko . Mam pytanie: jak nazywa się ta niska, seledynowa trawka rosnąca przy bukszpanie? I czy ta ciemna wysoka trawa to na serio rozplenica? I czy ona jest wieloletnia? Z góry dziękuję i pozdrawiam .
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 22:03, 20 wrz 2014

Do góry
Ale dorodne wrzosy kupiłaś po okazyjnej cenie. Jednak Kwiaton koło Was jest o wiele tańszy niż ten koło mnie.
Astry cudne! A rozplenica Moudry jest dla mnie najpiękniejszą odmianą.
Kącik tamaryszkowy, to moje ulubione miejsce w Miłkowie.
Serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies