Ewo bardzo ci dziękuję. U mnie niestety większość roślin zadołowana w donicach i nie bardzo jest co pokazywać. Do tego tegoroczna pogoda wyraźnie im nie służy. Ale trwają prace. W tym tygodniu powinniśmy uporać się z przygotowaniem terenu pod lasek brzozowy i rabatę obok. Choć natura rzuca kłody pod nogi. Dzisiaj natknęłam się tam na gniazdo os, którym baaardzo nie spodobała się moja ingerencja w ich teren. Teraz leżę w domku i liżę rany.
Dziś u mnie pogoda nie za ładna, +15*C i pada deszcz od rana, ale deszczyk potrzebny rośliną więc muszę wytrzymać siedzenie w domu pozdrawiam odwiedzających i do usłyszenia
Witam,
Proszę o pomoc bo już mam dość, pseudo ogrodnicy założyli mi trawnik, ma niespełna dwa miesiące.
Otóż na nawiezionej na ogród ziemi wysiana została trawa i nadeszły upały i wiatr, większą część trawy zwiało, mimo podlewania, pierwsza próba na nic. Drugie podejście trawa zmieszana z torfem i wysypna na całóści w warstwie 2cm, wzeszła miejscami, wody jej nie żałuję może za dużo, podłoże gliniaste i jak się chodzi po niej to czuć jak się zapada praktycznie. Może nawozu jej trzeba nie mam pojęcia co robić, dosiewać co chwile i czekać czy wzejdzie czy może nawóz tylko jaki?
Patrzę, patrzę, też taką przyniosłam do ogrodu 2 lata temu, ale się nie przyjęła, jest wiele odmian prosa, p.rózgowate wygląda prawie identycznie i ma takie delikatne roztrzepane kłosy, podobnie kwitnie śmiałek darniowy, moje trawki już przekwitają i nie ładnie wyglądają, ale jak chce się mieć siewki i dużo takich chmurek, to warto poczekać
Justynko najwyższe z moich liliowców maja pewnie powyżej metra ale tylko ich kwiaty i mam takich dwa , może trzy , reszta jest niższa , teraz w modzie niskie i coraz nowe odmiany są tworzone.To sa te najwyższe.
Co do większych planów z mojego ogrodu to niezbyt dobry moment bo mój ogród jest rododendronowy i wszędzie rh rosna , bylin jest trochę ale poupychane po kątach bo rh zajęły juz cały ogród , poza tym ja nie obcinam wielu przekwitnietych roslin np dzwonków by się rozsiały i niezbyt to dobrze wyglada tak jak np tu
ale jak koniecznie mają byc to proszę, zaraz wkleje.