Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:05, 27 lip 2015

Do góry
Kilka zdjęć z soboty i niedzieli

Zakwitła niesamowita siewka, bardzo gruba falbanka i duży kwiat

Kolejna również zjawiskowa i ogromna

Zdjęcie kiepskie i przekłamuje kolor, ale pokazuje jak wielki jest kwiat

Nieprzepadam za tak intensywną żółcią, ale tego cudeńka na pewno nie pożegnam
Gaudy Gaudy
W moim małym ogródeczku - Dorota 10:52, 27 lip 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)

Szelmusia - Beata pod wierzbą na stałe rosną tylko iryski i liliowce, teraz dosadziłam tam ostróżkę i "białą" trawę.Hortensje rosną w dużych wiadrach, w których są dziurki, te wiadra są zadołowane.( w wiadrach ziemia nie jest nasypana do pełna, żeby było jak lać wodę) Podlewam raz dziennie wieczorem, ale jak widzę, że mdleją to oczywiście podlewam 2 X. Wiadra z hortkami na zimę wyjmię a na to miejsce wsadzę wiadra z tulipanami, myślę, że to dobry pomysł, bo tulipany też nie lubią ostrego majowego słońca.

Do ubiegłego roku było tam szambo, ale też było ładnie obsadzone.

Dziękuję, za wyczerpującą odpowiedź - na pomysł z wiadrami w życiu bym nie wpadła Ale wart przemyślenia - łatwiej do podlewania i ziemia przecież tak szybko nie przeschnie.

Zdjęcia z wakacyjnych wojaży obejrzałam. Dzielna kobietka jesteś - takie wielkie ptaki nosić
Ogród dla moich synków 10:50, 27 lip 2015

Do góry
anka_ napisał(a)
Z rozmachem kobieto działasz, tylko podziwiać.

Dla rozgrzeszenia

Dzięki Aniu
Dobry tekst z tą czekoladą, teraz już nigdy nie będę miała wyrzutów sumienia

Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:49, 27 lip 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Co mam,to wklejam

Pięknie u Ciebie i kolorowo. Co to za różowe kwiatki?
Kondziowy ogrod cz II 10:48, 27 lip 2015

Do góry
margaretka3 napisał(a)
I ja tam byłam, miód i wino piłam
No dobra... Skłamałam. Miód to dopiero w przyszłym roku, a wino, gdy będę mieć kierowcę
Wystarczy, że byłam...

Bardzo dziękujemy, że ponownie nas odwiedziłaś. Zawsze jest nam bardzo miło. Piękne zdjęcia zrobiłaś Dziękujemy
Mój ogród pod górkę... 10:44, 27 lip 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Dziewczyny zrobiłam! I bardzo mi się podoba

Wrócę jeszcze do tej zmiany, bo efekt powalający Uporządkowałaś to miejsce super No i kostrzewy świetnie się prezentują na tle kamienia
Pozdrawiam, Kasiu...
Ogród na Batuty 10:42, 27 lip 2015

Do góry
ewalm napisał(a)

Możesz posadzić trzy brzozy za hustawką, dadza fajny azurowy cień. W rogu, gdzie teraz są namalowane brzózki dałabym wtedy 'Nigrę',która jest chyba gdzies koło basenu. A przy basenie 'Umbraculifera'. Czerwonolistne, ale szerokie drzewko w narożniku podkreśli pnie brzóz widziane od strony domu. A na tym blizszym domu narożniku przy huśtawce zamiast buka mozna dac jakiś czerwonolistny krzew, np. krzewuszkę i parę małych kulek z bukszpanu z jakąś jasną trawą albo turzycą. Krzew w tym miejscu korespondowałby też z borówkami, które sa po drugiej stronie huśtawki.
Czy udało sie sprawdzić jaki to jest buk? To piękne drzewa, również zimą - mają ładną korę i układ gałęzi. Posadziłabym takie drzewo na tej rabacie na wprost. Tam powinno być coś takiego, co o każdej porze roku przyciągnie wzrok, hortesje i miskanty są ładne ale trochę monotonne. Mozna na przykład po prawej stronie rabaty posadzić buk, pod nim dać znowu kilka kul zimozielonych, róznej wielkości, ale docelowo dużych. I podsadzić powiedzmy bodziszkami. Drzewo mniej więcej w 1/3 szerokości rabaty licząc od prawej strony - tak żeby po prawej stronie drzewa przechodziło się po płytach w żwirku do domku gospodarczego, chociaż ja bym ten domek przesuneła nieco bliżej domu a kompostownik schowała w kącie za domkiem, po sąsiedzku z kompostownikiem sąsiada. I wtedy dojście byłoby też do kompostownika, a drzwi domku może wypadłyby juz przy trawniku. A hortensje i miskanty można zgrupować po lewej stronie rabaty.

Czerwonego buka można wtedy posadzić na tle ściany domku gospodarczego (patrząc z tarasu) np. w towarzystwie miskanta ML, wtedy zyskujesz układ trzech czerwonych akcentów: na lewo bliżej krzewuszka, dalej i wyżej Nigra, a po prawej smukły buk.

Nie mogę rysowac na zdjęciach, nie chca mi się otworzyć w paint

Operacje przy skarpie sa ryzykowne, może Wam się posypać kostka na tarasie. Ale że pasowałoby otoczenie go murkiem to już chyba kiedys pisałam. Ładnie byłoby z otynkowanym murkiem. Może zamiast tej obwódki z bukszpanów posadzisz sobie wtedy pas coś innego, bardziej kopulastego? Może trawy,takie jak rozplenice? trochę bodziszków między nimi? Bukszpan można by fajnie wykorzystać przy placyku z basen, zrobić z niego takie obramowania ławek, jak oparcie i boki kanapy z bukszpanowego zywopłotu, a w środku siedziskiem jest prosta ławeczka.To maskowałaby tez trochę stojący tam latem basen.

Dzięki Ewa. Bardzo Ci dziękuję za zaintersowanie tymi moimi wypocinami i za wszystkie twoje rady. Jak zauważyłaś, korzystam z nich Właściwie układ rabat to twoje dzieło, dzięki
Muszę to sobie wszystko rozrysować. Kurcze nie wiem czemu te moje zdjecia nie chcą się tobie otwierać?? Normalne jpg. ładuję Mogę przesłać Ci zdjęcia na prv. A może problem jest w tym, że ja mam najnowszą wersję painta?
Prawdę mówiąc nie myślałam o brzózkach bezpośrednio za huśtawką. Sparwdzę czy one się tam zmieszczą. Na jesień chcemy jeszcze przedłużyć żywopłot ze szmaragdów i wtedy zostanie w tym miejscu ok 1m - 1,5m nie więcej. Muszę jeszcze pomierzyć i dam znać
Z domkiem też problem, ale już myśleliśmy, żeby coś przerobić, bo jak planowaliśmy domek i placyk pod niego, to nie planowaliśmy kompostownika. Teraz chcemy kompostownik i stąd pomysł na zbudowanie jego osłony przed domkiem - Cholercia u nas wszystko na odwrót
W między czasie, po tych strasznych ulewach i burzach, eM stwierdził, że mógł ten domkowy placyk zrobić wyżej. Więc nie wykluczone, że będziemy przerabiać troszkę rabatę z prawej strony i uda się wtedy schować kompostownik za domkiem. Też pomierzymy i coś wykombinujemy.

Co do skarpy to taras nie powinien się zapaść, bo chcemy postawić murek tam gdzie kończą się gazony, a przestrzeń pomiędzy bukszpanami a końcem murka wypełnić ziemią. Mniej więcej tak.

Znalazłam jeszcze l-kę betonową jako murek oporowy. Fajnie wygląda
http://www.best-bruk.pl/Oferta-produktow,Ogrodzenia-i-Murki-Jadar,L-ka,3,67,265.html
Pomóżcie wyczarować mi ogród 10:41, 27 lip 2015

Do góry
Viola napisał(a)
Co mam,to wklejam

Ale masz ładnego red barona, Violu - ślicznie się wybarwił. U mnie coś nie może nabrać rumieńców, ledwo brzegi lekko poczerwieniały.

Gdzie Ty te chwasty miałaś? Rabatki idelne
Kondziowy ogrod cz II 10:39, 27 lip 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)
Ufff...... dzięki za wszytko... oczy mi padają, ale focie wrzucę

Miny mówią same za siebie...

Aniu, bardzo dziekujemy, że nas odwiedziliście. Szkoda, że tak krótko, szlaki przetarte, więc teraz musisz już częściej bywać
Ogródek Iwony 10:36, 27 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Gosiu, dziękuję
Staram się utrzymać rabatę w jakiś ramach kolorystycznych, ale i tak to ty jesteś mistrzynią dobierania kolorów i faktur.
Przy okazji mam pytanie do ciebie:
Podobała mi się ta brązowa trawka, ale tutaj się za dużo dzieje, wydaje mi się, ze dla niej powinno być bardziej jednolite tło?

Jak mogę ją gdzie indziej wykorzystać? Potrzebuję inspiracji na rabatę z tą trawką
Widzę ją z jeżówkami
Ale na jakim tle? Co dać w plecy?
Masz jakieś inspiracje?

Iwonko, wydaje mi się, że brązowe carexy najlepiej wyglądają na zielonym jednolitym tle. Gdy nie mają tła, po prostu ich nie widać. Mam takie doświadczenia z moimi bronze form. A spójrz też u Madżenki - też ma (chyba buchanani) podsadzone pod 3 szczepione żółte trzmieliny, w plecach rośnie ekran z cisa, przed też zielone trawki.
Dziś idealny dzień na przesadzenie
Kolorowy ogród na piasku 10:30, 27 lip 2015

Do góry

Te graby są cudne Napisz proszę co ile posadzone, czy je tniesz i ile lat już u ciebie rosną. Czy były już kupione z tak wysoką koroną czy jakoś obcinane.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:30, 27 lip 2015

Do góry
ren133 napisał(a)

Ostróżki w kolorach niebieskiego trafiły na rabatę świerkową

Przed rozchodniki muszę wsadzić żurawki
Więcej zdjęć wstawię w tygodniu
Dziękuję

Ostróżki świetnie Ci się wkomponowały w rabatkę. Nadały jej takiej głębi
I widzę, że jeszcze lawenda próbuje kolorem dorównać

Dziś chyba sadzisz zakupy? Dzień idealny na takie prace
Pozdrawiam, Reniu...
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 10:20, 27 lip 2015

Do góry
ewa004 napisał(a)
Ewciu buziaczki

Ewuś miłego dnia
Ogród Tosi 10:09, 27 lip 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Hortensje giganty Na wiosnę mocno przycięłaś czy tak delikatnie?

Poli, bardzo mocno cięłam, po 3 patyki zostawiałam.

Prawie - jak ogród 10:07, 27 lip 2015

Do góry
Przy porannym obchodzie ogrodu sfociłam moje eksperymentalnie przycięte stipy.

Te obcięte 4 dni temu:

A te tydzień temu:

Nie odrastają równo, ale żyją i co najważniejsze - nie pokładają się.
Ogródek Janiny 10:06, 27 lip 2015

Do góry
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 10:05, 27 lip 2015

Do góry
gochnakozik napisał(a)
Witam. Proszę o pomoc. Chciałabym zrobić szpaler z hortensji ogrodowych. Posadziłam już je przed szmaragdami ale nie wygląda to zbyt dobrze... coś im brakuje, jakiegoś towarzystwa..dzisiaj poszerzyłam rabatkę aby je bardziej dać do przodu i coś za nimi lub pomiędzy nimi posadzić...może trawy - jakie?
chciałam mieć limetki ale sąsiad uraczył mnie ogrodowymi będę próbowała zmienić im w przyszłym roku kolor - na niebieski...pozdr

Zgodzę się z Kasią, że za blisko.
Poza tym rośliny w żywopłocie to nie Smaragd, tylko Cyprysik Lawsona.
Ja bym nic nie dodawał, bo hortensje się dość mocno rozrosną i stworzą fajną grupę przed tymi cyprysikami.
Ogród do kwadratu 10:04, 27 lip 2015

Do góry
gusiarz napisał(a)

Hej Agnieszka, wszystko piękne, bardzo mi się podoba
pewnie wszyscy wiedzą, ale ze mnie taki znawca drzew, że proszę powiedz co to za piękny okaz

Ogród Tosi 10:04, 27 lip 2015

Do góry
Basiula122 napisał(a)
Tosiu piękny ogród, te hortki to może Grandiflora?

czy one Ci różowieją z czasem?
Ja dostałam od mojej mamy hortensję i też nie wiedziałyśmy co to jest i chyba mam Grandiflorę,moja mama jej nigdy nie podcinała,ja pierwszy raz to zrobiłam,spróbuję wgrać zdjęcie mojej jeśli nie masz nic przeciwko.

Tosiu mam pytanie odnośnie serbów?co ile sadziłaś i jak daleko od ogrodzenia?

udało mi się wgrać zdjęcia ,pierwszy raz na forum trochę mi się w tekst powcinały ale trudno

Basiu, moja to chyba nie grandiflora, ma inne kwiatostany.
Typowałam Pinky Winky, ale to też nie to.
Szczerze mówiąc już mi to obojętne

Serby sadzone co 1m-1,10m licząc od pieńka do pieńka, i też 1m od ogrodzenia.

Nie mam nic przeciw zdjęciom, dziękuję
Szmaragdowy Zakątek 10:03, 27 lip 2015

Do góry
Nikita napisał(a)

magnolia SUSAN zrobiła mi niespodziankę i jeszcze raz zakwitła

ale fajnie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies