Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogrodowe skarby 17:57, 18 sie 2015

Do góry
Lato daje nam popalić ale roślinki reż nie mają łatwo .
Pomimo podlewania roślinki nie wyglądają tak jak powinny
Całe wakacje bez porządnego deszczu w ogóle bez deszczu!!! Masakra!!!

Przed ogródek

Rutewka Delavay'a (Thalictrum delavayi) 17:56, 18 sie 2015

Do góry
Rutewka Delavaya jest moją ulubioną byliną

Właśnie teraz kwitnie najcudniej, pomyślałam więc sobie, że mamy dobry czas aby o niej przypomnieć i zachęcić do uprawy.

Co sprawia, że zasłużyła sobie na miano pupilki ogrodowej?
Najbardziej lubię w niej dwie cechy delikatność (wygląda jak delikatna mgiełka) i siłę (utrzymuje swoją dwumetrową wysokość bez podpór).

Do ogrodu wnosi lekkość i zwiewność. Mimo, że jej kwiaty to maleństwa, widać je z daleka. Z dalszej perspektywy wygląda jak delikatna mgiełka, z bliższej jak roślina z krainy elfów. Tak, ma w sobie coś z baśniowego, konotuje tajemniczość.

Uprawiam ją od ok. 5 lat. Jest bezproblemową byliną. Nigdy jej nie okrywam na zimę. Rośnie na stanowisku półcienistym, jak i słonecznym. Ścinam ją dopiero wiosną, bo zimą jej zasuszone luźne wiechy są bardzo dekoracyjne.
Jest to też wskazane, jeśli chcemy uzyskać siewki, ponieważ jej nasiona wymagają stratyfikacji.

Niech przemówią zdjęcia

Prezentacja odmian

Od lewej:
rutewka Delavaya, Delavaya Album, Delavaya Hewitt's Double
jako odnośnik wielkości kwiat oleandra

Rutewka Delavaya

Życie w wiejskim ogrodzie 17:48, 18 sie 2015

Do góry
Mój ogród pod górkę... 17:23, 18 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
A to moja ulubiona trawka Mint Curls - świeża zieleń, nie podsycha, pięknie zniosła upały

[img

Jeszcze jej nigdy nie spotkałam w szkółkach, a na forum chyba też poza Tobą nikt nie posiada, a rzeczywiście pięknie się prezentuje.
Ciekawe czy w przyszłym roku też taka będzie, bo wczoraj u Joli była rozmowa o FC i AM, że brzydną w drugim roku i trzeba zastępstwa szukać, a ta byłaby bardzo podobna.
Hortensjada 17:22, 18 sie 2015

Do góry
bozga napisał(a)

Jest to prosta zależność, im krzew większy tym kwiaty drobniejsze, więc wszystko zależy od oceny na czym nam zależy, niektóre odmiany pozostawione bez cięcia wyglądają naprawdę dobrze i są obsypane kwiatem od samego dołu ale większość jednak brzydko się ogałaca od dołu i wymaga podsadzenia czymś dla zakrycia. No i jeszcze jeden bardzo ważny aspekt- trzeba mieć miejsce ! ( którego ja np nie mam nad czym ciągle ubolewam)Są też odmiany same z siebie osiągające duże rozmiary nawet mimo cięcia ( Levana, Greenspire, Praecox- u mnie to na razie małe krzaczki, schowane w tyle)

A na poprawę "suchego "nastroju kwitnąca już po raz trzeci glicynia
i ściana z kwitnącego powojnika Summer snow

bardzo to ładny widok
mam glicynię pod płotem ale brak pomyslu jak i gdzie ja poprowadzic

a twoja sliczna
Życie w wiejskim ogrodzie 17:18, 18 sie 2015

Do góry

Dziś miałem bardzo pracowity dzień Od samego rana wziąłem się za część bylinową Pogoda sprzyjała pracą w ogrodzie więc mogłem rozwinąć skrzydła od niepamiętnych czasów Chwasty wyrwane, badyle przycięte, kompost rozwieziony Po dwóch dniach intensywnych opadów rośliny odzyskują siły witalne a ziemia jest idealna do obróbki Jeszcze tydzień harówki i będzie git
Mój ogród pod górkę... 17:17, 18 sie 2015

Do góry
A to moja ulubiona trawka Mint Curls - świeża zieleń, nie podsycha, pięknie zniosła upały

I trochę jesieni
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:17, 18 sie 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Co tam znów chcesz zmieniać mistrzu? Ty masz szwędacza ogrodowego jak Juzia

Kasia, jedynie pół tej rabaty

I być może hostowisko... I trawy muszę przerzedzić... I pewnie jeszcze parę innych rzeczy
Mój ogród pod górkę... 17:11, 18 sie 2015

Do góry

Działka wkoło Lubczyka :) 17:05, 18 sie 2015

Do góry
Dzisiejsze małe zakupki

Mój ogród pod górkę... 16:57, 18 sie 2015

Do góry
Moi drodzy wstawiam trochę świeżych fotek przed wyjazdem. Będę do Was zaglądać

Hortensjada 16:53, 18 sie 2015

Do góry
ziele napisał(a)
Czy mogę prosić o zdjęcie kwiatów Summer snow z bliska?

Twoje życzenie jest dla mnie rozkazem

Posadzony jest przy siatce ( jeden na przęsło ok 2,5 m )Rozrasta się bardzo silnie, wprawdzie cięcia nie wymaga ale jest silnie cięty co roku do ok 1 m. Kwiaty wprawdzie ma drobne ale w ogromnych ilościach ( wielokrotnie więcej od strony słonecznej). Kwitnie od czerwca właściwie do samych mrozów, od prawie 2 miesięcy nie dostał wody z powodu oczywiście braku opadów a zraszacza generalnie nie używam z powodu hortensji, nawoziłam tylko raz wiosną nawozem granulowanym ale na pewno jeszcze mu dam magiczną siłę do powojników, kupiłam ale nie miałam czasu. Warto, bo w zeszłym roku regularnie dokarmiany opanował całkowicie czubki jarzębin i zjawiskowo się przewieszał usypany kwiatami w stronę ulicy. Staram się usuwać nadmiar pędów z Brabanta od strony posesji. Mam narożną działkę i chwytam się wszelkich sposobów aby odizolować się w jak największym zakresie od ulicy .

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 16:41, 18 sie 2015

Do góry
Kuklik napisał(a)
... i jeszcze jedna garść...

[

To rozpoznaję z ogrodu Dalemain. Oprowadzała Was właścicielka z pieskiem?
Ogrodowe przygody 16:27, 18 sie 2015

Do góry
iwonadm napisał(a)

Bardzo lubię takie widoczki
Iwonka moja magnolia Betty co roku kwitnie drugi raz
Skąpana w słońcu 16:26, 18 sie 2015

Do góry
Zdjęcia są marnej jakości bo się spieszyłam

Szkoda, że nie było czasu żeby aparat się dostroił. Ogród cudny a nie widać tego na tych zdjęciach

Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:24, 18 sie 2015

Do góry
L00zak napisał(a)

A widok na północ mam teraz taki, już jest zielono, półki zielonego tarasu zrobione, trawka rośnie, szmatka dla podtrzymania skarpy do momentu sadzenia

Ładna działka, fajnie położona.
Czy facetowi uda się wyczarować ogród marzeń? 16:14, 18 sie 2015

Do góry
Efffa napisał(a)

Obojętnie, a przy domu masz taras, bo na wątku zdjęc tarasu nie znalazłam!

Tak na początek taka sytuacja przed domem, od strony północnej

O rany, aż nie wierzę, że tak było...

A widok na północ mam teraz taki, już jest zielono, półki zielonego tarasu zrobione, trawka rośnie, szmatka dla podtrzymania skarpy do momentu sadzenia

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies