Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 09:11, 04 wrz 2015

Do góry
Viola napisał(a)

I Lariska:

Chyba za mało ją przycięłam.

Widzę, że przycięłaś do zdrowej tkanki więć ok
natomiast poobrywaj te liście ca mają czarne plamy, aby choroba się nie rozprzestrzeniała
Ogrodowy spektakl trwa ... 09:10, 04 wrz 2015

Do góry
Tak więc z ochłodzeniem mamy rozpoczęty sezon ogrodowy JESIEŃ 2015.
Ja uwielbiam ten zapach, zapach mokrej hehe ziemi i sadzenie cebul i przesadzanie.
Tylko ten czas i siła.

Już wycięłam wszystke paprocie i robi się pustawo.Czekam wciąż jeszcze na deszcz chocć już dwa miałam i zbiorniki pewnie napełnione. Ale ziemie jest wciąż jeszcze sucha niewyobrażalnie - jak wczoraj coś wsadzałam to ssie przeraziłam bo w tym miejscu podlewałam.

Róża Monika w rozkwicie - udało się kolor uchwycić

ostatnia Reine des Violettes - zapamiętywałam zapach

cały krzak pachnie takie też - to moje odkrycie bo nie wiedziałam

Westerland po przesadzeniu w tym roku odwdzięcza się - a inna nie

Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:58, 04 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Ja nawet nie próbuję nadrabiać nigdzie..

I obrazki..

to tak jak ja....
Piękna ta hakone...moim troszkę brakuje do twojej ale też się z nich cieszę bo małe nie są
Ogród Małej Mi - sezon 2015 08:53, 04 wrz 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Moja ładna lawenda nie dostaje wody.. może 2 razy podlewałam i 2 razy padał deszcz.. jak na ponad 2 miesiące to trzyma się dobrze. A może i 3???

A teraz walczę z pomidorro.. podlewania nie zrobiłam jak należy.. wiec wszytko słabiutkie.. największy pomidor ważył 1,2kg. Zapomniałam ile było wzeszłym roku..

trzy

w nocy padał deszcz przedwczoraj też ale to nic - kopałam wczoraj i wierzyć mi się jak jest sucha ziemia poniżej 5 cm szok

pomidor 1,2 kg to słabo hehe
Ogród w skali mikro cz.II 08:51, 04 wrz 2015

Do góry
JulkAd napisał(a)
A ile taka Lola ma wzrostu? Faktycznie chudzina z niej....a fuzekle i owszem szykowne, ale maszki tyż pikne

Juleczko
Lola ma 38 cm wzrostu..mniejsze już naprawdę trudno odziać ,a z kolei większe...to chyba tonę materiału do wypychania trza i dwa dńi czasu
Kserowałam wykrój w różnych skalach i taka drogą prób i błędów odpowiada mi najbardziej
Ale o " maszki " zapytać muszę
Bo jak już się dowiedziałam co to " łonca " to chcę wiedzieć tez co to maszki

Muszę Wam zresztą napisać ,źe uwielbiam słowa kiedy studiowałam w Raciborzu to przeważająca część moich koleżanek była z okolic Rybnika do dziś się śmieję ,źe jak wchodzę do szkoły w okolicy ,to żadego matematyka nie znam , ale gdybym wlazła do wzkoły w Rybniku , to znam na bank
Ale..w czasie studiów..wiecie akademik i takie tam głupoty...bardzo często porównywałysmy nasze gwary....rozbawiły mnie wtedy pamiętam..hmmmm..po naszemu "śpiki" ,po ichniemu "snople".. świetne słowo wiecie co to ??? bo triochę ciężko mi to wyjaśnić ....ale i tak największą furorę zrobiły w dosłownie całym akademiku nazwy " części " damskich i męskich...czyli " piśka i pisiorek "

Ściskam Was mocno życzę miłego piątku i niech już ten łikend się zacznie

Ps..u mnie popaduje...a ja wczoraj zawrotyczowałam cały ogródek , booooo..padać nie miało

Lecem do roboty

A Ty Lola machaj do Gości ładnie , jak mnie nie będzie
I przy okazji możecie zobaczyć , dlaczego nie warto wyrzucać tego co Wam zostańie z przyciętych wrzosów jeszcze raz buziole

Zielonym do góry... :) 08:48, 04 wrz 2015

Do góry
Konieczki napisał(a)
Kupilam hortensje Polar Bear, jedną kalinę rosa i berberysy te ostatnie to już na taras
A dziś stało się ... Kolejny krok do przodu, krok milowy bo od ponad miesiąca popołudniami robiliśmy wykopy, szalunki, zbrojenie a dziś

fajny widok
Ogródek Iwony 08:47, 04 wrz 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Po deszczu roślinki miały dziś ciężkie głowy. Pijane jakieś były.
Ostróżka chciała się położyć koniecznie
Ta na fotkach jest siana wiosna na parapecie. nie sądziłam, ze zakwitnie. jednak wszystkie siewki maja jasny kolor. Szkoda

Muszę ją jutro podwiązać
A to pani Limelight. Też leży i wzdycha do deszczu

Ładnie kwitną zarówno ostróżki jak i Limki. Moja jedna Limka też położyła 'główki' pod naporem deszczu. Podobają mi się brązowe trawki. Iwonko czy już je dzieliłaś? Bo ja mam jedną i w niedalekiej przyszłości chciałambym ją podzielić.
Klon japoński - klon palmowy różnice 08:46, 04 wrz 2015

Do góry
witam,

Dziś robię wrzutkę fotek klona japońskiego, którego nabyłem do ogrodu no a nie było czasu wczesniej latać aparatem i pstrykać zdjęcia. Jest to odmiana klona japońskiego Aconitifolium .

na tym ujęciu da się zobaczyć duże liście, które są wyjątkowo długie i mają kształt wachlarza z zachodzącymi na siebie dużymi ząbkami.

i odmiana ta jak widać na moich fotkach charakteryzuję się mocnymi ,głębokimi wcięciami liścia aż do nasady.

a tu klon japoński Aconitifolium z lekkiego dystansu i nie da się pominąć specyficznego ubarwienia tej odmiany.

i jeszcze jedna fotka tylko innej strony.

Poniżej dodaję spis wg. alfabetu odmian klonów japońskich wykonany przeze mnie gdyż na podanym wyżej linku nie ma tam umieszczonych wszystkich odmian, więc należy się uzupełnienie tej informacji i tak:
klon japoński Aconitifolium,
klon japoński Ao jutan,
klon japoński Aka Omote,
klon japoński Attaryi,
klon japoński Dissectum,
klon japoński Elmswood's,
klon japoński Emmet's Pumpin,
klon japoński Fairy Light,
klon japoński Giant Moon,
klon japoński Girard's Dwarf,
klon japoński Green Cascade,
klon japoński Kalmthout,
klon japoński King's Cope,
klon japoński Kujaku bato,
klon japoński Kujaku nishiki,
klon japoński Mai kujaku,
klon japoński Meigetsu,
klon japoński Oh isami,
klon japoński Ohgi no sen,
klon japoński Ohtaki,
klon japoński Oudenbosch,
klon japoński Taki no gawa,
klon japoński Vitifolium.

pozdrawiam
Jan

ps
jestem w posiadaniu fotek paru odmian, które osobiście miałem okazję widzieć i uwiecznić aparatem gdy byłem na wyprawie w Boskoop - udostępnie je tylko muszę to odszukać na moim pc.
"W kolorze blue" 08:33, 04 wrz 2015

Do góry
Ensata napisał(a)
Ostatnie spojrzenie przed zmianami:_)

Ależ masz busz.....
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:33, 04 wrz 2015

Do góry
cd reszty

jeżówki z ML i przycięta lawenda

drugie kwitnienie ostróżki z własnego siewu

jeżówki, floksy i ML

dosadzane żurawki własnej produkcji

miłego dnia!
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:31, 04 wrz 2015

Do góry
cd róż

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:30, 04 wrz 2015

Do góry
CD zawilców

i róże

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:28, 04 wrz 2015

Do góry
Werbena i jeżówka Green Jewel

Zawilców mam kilka odmian, cudne są!

Ogród niby nowoczesny ale... 08:24, 04 wrz 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)
Madzia
Grabowa boska, rozplenica wzdycham, lawenda ah płacze po mojej, sesleria załuję ze mojej nie ciachalam gdy trabiłaś . Eh piknie mas

Karminik wyrzucisz nawet z cienia....

No widzę Madżen, że masz znów problem z lawendą...ech te Twoje podmokłe tereny

Będę trąbić głośniej i seslerii za rok może wtedy ciachniesz a co do karmnika....hmm...mówi się trudno

Basiula122 napisał(a)
podglądam i oko cieszę ,a jakie to rozplenice?szukam czegoś podobnego akurat

Basiu to rozplenice Halmen...polecam!

JulkAd napisał(a)

....co Ty gadasz?....u mnie po roku jedna jeżówka zakwitła ino dwoma kfiotkami...co Ty jej dajesz?

Julka...nic....zupełnie nic. Leniwa jestem jeśli chodzi o nawożenie więc wiosną ze dwa razy polałam jakimś biohumusem. Jak robiłam gnojówkę z pokrzywy to tylko po warzywach lałam bo nie chcialo mi się z konewką latac po ogrodzie. A te jeżówki długo się zbierały po wiosnie. Już myślałam, że nic z nich nie będzie bo strasznie liche były...
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:24, 04 wrz 2015

Do góry
Winogrona i papryczki w doniczkach

i róże - nadal coś kwitnie
pnąca biała NN z LM (5 zł

Leonardo da Vinci - chyba wyprzedził w moim rankingu nawet pomponellę

Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:22, 04 wrz 2015

Do góry
Popadało w nocy, niewiele ale zawsze to coś Może gorczyca mi wykiełkuje, chociaż
Sąsiad miał szczęście z tym zbiorem kukurydzy, bo jakby poczekał jeszcze dzień musiałby teraz znowu czekać, aż mu to wyschnie

a tak nic nie przysłania - chwilowo - lasu brzozowego na końcu pola

parę fotek, wczorajszych.

Pomidorowa samosiejka owocuje i to obficie pod brzoskwinią

Jabłuszka też niczego sobie

Siewki -samosiejki szpinaku (i moje zmarnowane hosty po podziale i urlopowym niedostatku wody...)

i śliwki - większość robaczywa
Pogubiłam się po drodze... 08:14, 04 wrz 2015

Do góry
Zostawię od razu gratki na pierwszą 100
Pogubiłam się po drodze... 08:11, 04 wrz 2015

Do góry
amelia_b napisał(a)
c.d.
13 lipiec

06 sierpień

19 sierpień

31 sierpień

Koniec

Rewolucja superPięknie roślinki wyglądają.
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 07:30, 04 wrz 2015

Do góry
babka napisał(a)
Gdyby nie świadomość, że jesień jest zapowiedzią zimy to nawet bym ją polubiła za kolory i zachodzące zmiany w przyrodzie.

i rozchodnik zdobyczny, niestety nie wiem jaka to odmiana. Mój stary ma inny odcień różu, taki wpadający w lila i jeszcze ma słabo rozwinięte kwiatlki

Wrzosy w tych donicach wyglądają ślicznie. Werbena boska.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies