Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Tess"

W Gąszczu u Tess 09:27, 17 cze 2015

Do góry
Babko, jesli musisz, to przesadź. Moje jeszcze nie mają paków kwiatowych, więc i Twoje pewnie nie. Z duża bryłą i podlewaj.

Zbyszku, nie usuwaj proszę I dziękuję, bo mam elatę, ale jakos pamiętam, że po zimie trochę zieloności miała. No i piszą, że zimozielona...

Gabrysiu, piszą w necie, że i na słońcu da radę, pod warunkiem zapewnienia dużej wilgotnosci podłoża.

Beatko, sterczą, bo nie mam czasu ściąć. Ale zetnę, bo jednak już nie sa ładne, a przede wszystkim chce, żeby cebule podrosły.

Kasiu - nie dalej jak za dwa lata będziesz miała za gęsto, wspomnisz moje słowa

Tu ma być ogród :) 09:26, 17 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Ale piekna rabata! Świetna!

Dzięki Tess, muszę zrobić aktualną fotkę w lepszym świetle, bo już wygląda lepiej, rozplenica Hameln po deszczach ruszyła a i berberysy już lepiej wybarwione.
Ogród pod drzewami 09:22, 17 cze 2015

Do góry
Berberysy na tle zielonych tuj, w dodatku w oddali, bez zwiewnej i kolorowej oprawy nie będą ładnie wyglądac. Natomiast pieknie by wygladąły na rabacie z brzozami. Zobacz, jak wygląda to u Lindsay:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/4999-tu-ma-byc-ogrod?page=104
Rabata jeszcze nieskończona, ale już widać potencjał. I tak jak tam mogłabyś dodać trawy, ale też ostróżki, przetaczniki, szałwię omszoną (przytaczam to, co już nabyłaś). Możan by dodac kulki, ale mogłyby być te roznące tam sosenki, też będzie dobrze wyglądać.
Trzeba by tylko wówczas znależć inne miejsce dla lawendy. Chyba, że podoba Ci się połączenie berberysów z lawendą, bo i takie dla Ciebie znalzałm.

https://www.pinterest.com/pin/396105729697172938/

Ale to tylko moje propozycje, jesli się nie podoba, poszukamy innych. Pamiętaj, nie musisz się na wszystko zgadzać i wszystkiego akceptować. Każdy ma inny gust, co innego mu się podoba. I zawsze będzie Ci proponować to, co jemu się podoba
Tu ma być ogród :) 09:13, 17 cze 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)
Dziś dzień dla ogrodu - sporo udało się zrobić - ubyło sporo doniczek z roślinami do podlewania

Zakątek brzozowy uzupełniony o kule bukszpanowe, berberysy, rozchodniki Stardust i rozplenice Hameln.
Brakuje jeszcze Gracków, które chcę dać od tyłu - dosadzę jak uda mi się je zakupić.

Kule oczywiście do retuszu - powstawały z egzemplarzy, które miały dziury i trzeba było puste miejsca ratować dodatkowymi sadzonkami - jak je przystrzygę może się wyrobią

Z czasem dosadzę tam jeszcze kwitnących bylin, może przetaczników Christa, czy ostróżek.

Ale piekna rabata! Świetna!
W Gąszczu u Tess 09:00, 17 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Dziękować Nieskromnie lubieżnie (by Konstancja) powiem, że mi się też podoba. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, jak lubię bawić się fakturą liści. I czzasem mi to wychodzi, tak jak pod pendulą
Ale mam tam już za gęsto Pod liśćmi rodgersji rosną kule bukszpanowe...

tak zabawa faktura liści jest swietna, świetnie to wyglądaach jak ja bym chciała miec juz "za gesto "
pozdrawiam
Ogród z tatarakiem w tle 05:58, 17 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Wszyscy eMowie tak mają, jak widzę

to pozytywne stwierdzenie, ale chyba masz racje Teresko
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 05:33, 17 cze 2015

Do góry
Irenko, czy masz może fotkę carex elata aurea z bardzo wczesnej wiosny? Albo może pamiętasz, czy przeżyła zimę jako zimozielona, czy źdzbła całkiem uschły?
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 00:28, 17 cze 2015

Do góry
dziękuję za pamięć - są piękne, och, żebym takie okazy gdzieś trafiła.
Ciekawa jestem z czym je skomponujesz.
Bo u mnie mają być na rabacie z RH CW, miłorzębem Mariken i ciemiernikami - tylko, że z wymienionych to mam na razie tylko rododendrony

A w jakim miejscu chcesz swoje posadzić, zacienione czy słoneczne, wilgotne czy nie?

Tess dziś wklejała swoje 2-letnie sadzonki, już dzielone - one mają potencjał i szybko przybierają.
W Gąszczu u Tess 23:29, 16 cze 2015

Do góry
Miałam kilka siewek, choć mało. Aczkolwiek to potwierdza, że się jednak rozsiewają
W Gąszczu u Tess 23:09, 16 cze 2015

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Przyglądam się zawilcom, trawom i funkiom, no i stwierdzam, że za gęsto posadziłam. Teraz za późno na poprawianie , ale jesienią na pewno zrobię zawilcom więcej miejsca.

Jesienią poprawisz. Większość z nas za gęsto sadzi
W Gąszczu u Tess 23:08, 16 cze 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Dziękuję za zdjęcia
Ta druga trawa piękny ma kolor, ale nie wiem czy nie zakryje moich kulek tujkowych? Muszę jutro wymierzyć wysokość
Evergold ciągle w rankingu wysoko

Mirelko, jeśli evergold, to przed kulki. Jeśli elata aurea, to pomiędzy kulki, tak ciut z tyłu.
W Gąszczu u Tess 23:06, 16 cze 2015

Do góry
Juzia napisał(a)

Ale wypas!

Dziękować Nieskromnie lubieżnie (by Konstancja) powiem, że mi się też podoba. Nawet nie zdawałam sobie sprawy, jak lubię bawić się fakturą liści. I czzasem mi to wychodzi, tak jak pod pendulą
Ale mam tam już za gęsto Pod liśćmi rodgersji rosną kule bukszpanowe...
W Gąszczu u Tess 23:00, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)
Wymiarki jutro, bo już noc No właśnie przeglądam zdjęcia, żeby znaleźć, jak wówczas wyglądały, ale na razie nie mam.

ok spokojnie nie pali się. i tak z zakupami czekam do pierwszego zatem dobranoc.
W Gąszczu u Tess 22:56, 16 cze 2015

Do góry
Wymiarki jutro, bo już noc No właśnie przeglądam zdjęcia, żeby znaleźć, jak wówczas wyglądały, ale na razie nie mam.
Ogród pod drzewami 22:54, 16 cze 2015

Do góry
iwona123 napisał(a)

Jeszcze drugi rysunek, z wymiarami działki. Sorry, że tak męczę, ale jakoś się zorientować w rzeczywistości trzeba
Ogród pod drzewami 22:53, 16 cze 2015

Do góry
iwona123 napisał(a)
Gorzej ze pod brzozami mam lawende i sosne liliput i tam jest sloneczniecznie. Zaraz wrzuce rzut ogrodu. Ja chyba namieszalam zbyt dużą roznorodnoscią. A te czerwone berberysy to juz zupelnie strzal w kolano mialy byc przed tujami ale slabo to jakos wyglada.

Berberysy to wcale nie jest strzał w kolano, zobaczysz, że będziesz z nich bardzo zadowolona.
Owszem, masz sporo rózności w różnych dziwnych miejscach, ale wszyscy prawie tak zaczynają
Więc się zupełnie nie przejmuj.
Pod sosnami to ty przecież masz chyba wrzosy? Gdzie jeszcze masz słonecznie? Przy tarasie jak masz?
W Gąszczu u Tess 22:14, 16 cze 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

super bardzo dziękuje za fotki. teraz zasypię pytaniami
Co do słońca juz wiem, teraz jak masz tam mokro - bardzo, trochę czy normalnie
czy miałaś juz ją przez zimę - jak wyglądała w zimie i na wiosnę
Jaka ma u ciebie wysokość i średnicę (sztuka)
Jesli można - gdzie i za ile kupiłać
z góry dziękuje i dodam, ze prezentuje się pieknie - trochę sie jej boje bo ma zastapić trawę, króra się nie sprawdziła i drugiej wtopy nie zniosę

To zacznę od końca. Ceny nie podam, bo ja ją kupiłam albo w 2012, albo 2013 roku. Sprawdzę, jesli komuś na tym bardzo zależy.
Kupiłam sześć sztuk, były przyzwoite, choć szału nie było - kupiłam wiosną, a jak wiadomo, wiosną trawki marne.
Od tamtej pory dzieliłam chyba ze trzy razy. Ta kępa po lewej jest dzielona tylko raz. Te pod kulkami są całkiem malusie, bo dzieliłam ostatni raz póżną jesienią ub. roku. Jak wiecie, jesienią dzielić i przesadzać traw się raczej nie powinno. Przyjęły się wszystkie, ale wszystkim też uschły łodygi, prawie do zera.

Tak wyglądały 26 lipca 2014 r. - czyli przed dzieleniem:

Tak 1 kwietnia 2015 r. - te suche kepki. Nie wyglądały tak poprzedniej wiosny. Miały jednak jakieś źdzbła. Jak znajdę jakieś zdjecie, to pokażę. Moim zdaniem, to efekt tego dzielenia. W tle na górze widać, że żadne trawki nie ruszyły jeszcze.

Tak 25 kwietnia 2015 r.

Tak 8 maja 2015.

Zapomniałam napisać, że wilgotność gleby normalna.
W Gąszczu u Tess 22:14, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

I tak i nie. Kupiłam maluchy dopiero wiosną tego roku
(też u Malkul się zaraziłam). Bardzo marny przyszedł i Wygląda bardzo kiepsko. Mam nadzieję, że w przyszłym roku ruszy z kopyta.

Jak ruszy to się nie pozbierasz rozłazi się franca jedna

ps. i gdzie te piwonie?! Slepam czy co????????
W Gąszczu u Tess 22:11, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Ale wypas!
Pomysł na ogród 21:29, 16 cze 2015

Do góry
Tess napisał(a)

Nie mów, że masz wnuki.

no jeszcze nie
ale dorosłe już są i mieszkają osobno

jedna jeszcze z nami ale to też już duża Panna
15 - letnia
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies