Ewuniu mój orzech był ogromny. Zdecydowaliśmy się na drastyczne skrócenie go, ponieważ jest stary i przy silniejszym wietrze trochę sypały się z niego gałęzie, baliśmy się, że może złamać się na dom sąsiadki. Do tego przedsięwzięcia wynajęłam fachowca ze sprzętem alpinistycznym. Było to w zeszłym roku w drugiej połowie listopada. Ten facet zapewniał nas, że drzewo nie przeżyje, bo jak mówił - orzech to specyficzne drzewo i powinno się je ciąć w drugiej połowie lipca. Stwierdziłam wtedy, że trudno, jak padnie, to glicynia całkiem go porośnie i już. Ale jak widać dał sobie radę. I to zobacz jak - po przycięciu był paskudny - taka proca . Jakby co to usunę zdjęcia. Pa .
A poza tym u mnie teraz jeżowkowo Pierwszy raz kwitną. Ja wiem, że te pospolite Was nie kręcą, ale mnie bardzo... bo pierwsze !!! Na szlachetne odmiany przjdzie jeszcze czas
Pomarańczy mówisz.... Lubię pomarańcz. U Ciebie to wszystko będzie dobrze wyglądac
Ostatnio krwawnika chciałam kupić w tym kolorze, ale w porę się wyhamowałam, bo jeszcze wcześniejszych zakupów nie posadziłam...
Ja wczoraj dosłownie pół nocy przez tą rabatę nie spałam. Muszę koniecznie do jesieni rozplanować gdzie przesadzić krzewy.... Może zamiast tej coniki koreanke poadzsę...? Bo i tak jest zbyt blisko sosny. A między tym to zawsze byliny się zmieszczą
Zapomniałam Ci pokazać, że jeden klonik od Ciebie ma śliczne nowe przyrosty. Ale jakas gąsienica zdązyła go podgryźć. Drugi w półcieniu na razie stoi.
Czy fioletowy mozna łaczyć z czerwonym? Jak to wyglada? W wyniku źle oznaczonych róż w paczce posadziłam czerwone róże okrywowe przy lawendzie i perowskiej. Docelowo miały znależć się tam biało - różowe The fairy... One poszły w inne miejsce, tam gdzie miał być łan czerwonych. Ujęcia od dalekich do bliskich. Oczywiście róża pienna tam jeszcze będzie), ale tegoroczna nie podołała w tym upale i suszy. Posadzę nową jesienią, tylko w jakim kolorze - biała czy czerwona? Przesadzać? Proszę o Wasze opinie.
Dziś wczesnym rankiem w ogrodzie przywitał mnie taki widok:
Czym podsadzić te patyki różowej hortensji? Wiem, ze się rozrośnie później, ale nie wiem, czy dać żurawki, czy trawki czy może coś zadarniającego?Nie ma tam dużo miejsca, jest to już wstęp do prostowania rabat
Tak długo czekałam na lilie. Okazały się brzoskwiniowe, a miały być białe
Pójdą na ognistą.
Bogdziu, dla Ciebie musze wrzucić zdjęcie miejsca, gdzie rosną już liliowce od Ciebie. Wiesz, ze ten czerwony kwitnie u mnie Musze spisać jego nazwę, bo oczywiście nie pamiętam. Dosadziłam w to miejsce wszystkie liliowce z innej rabaty. Będzie liliowo
Zrobiłam dziś fotki . Przyznam, że Amazon w donicy jest w tym roku paskudny. Po cięciu wiosną jeszcze dobrze nie odbił. Kwitnie okropnie (dziś dwa wiaderka kwiatków wyczesałam). Jest rudy, przyschnięty. Już nawet się zastanawiam, na co go podmienić . Podlewam regularnie, ale w czasie ostrego słońca przez cały dzień jednak zasychają końcówki.
Inaczej jest na nie tak mocno nasłonecznionej rabacie berberysowej, pięknie rośnie i jest żywy.
Tam gdzie doniczki brakuje jeszcze bordowych berberysów bagatelle. Rosną na żwirowej rabacie i muszę je przenieść. Trochę grzebania w żwirku mnie czeka
Przy tujach morningi, potem maleńkie werbenki ( dzięjuję Asiu ), 3 hortki Vanilla fraise, przed nimi stipki i te doniczki ( bagatelle )
Jeszcze widać parę kulek i turzyce pomiędzy nimi...