Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ranczo Edy 09:02, 25 lip 2015

Do góry
LewOgrodowy napisał(a)
Edka, kawałek mojego chaosu Ci wklejam. Potem usunę.

fotki urocze - przychylam się do Edy - nie usuwaj ich.

pozdrawiam
Jan
Czasem słońce czasem deszcz 09:02, 25 lip 2015

Do góry
rzulieta napisał(a)
Pismo obrazkowe do kawy poprosze. Ja dzis marudna bo mnie fachowcy na sasiadki dachu o 6 obudzili. Kawe zrobilam i siedzę w ogrodzie i o jarzmiance dumam. O rozach dumam i o mojej komórce brzydkiej kogiel mogiel

pewnie już po kawie, ale coś tam mam:
Czasem słońce czasem deszcz 08:53, 25 lip 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Za to ja swoje muszę na froncie odchudzić. Dlatego proszę o fotki poglądowe. Może też być fotka fragmentu projektu, jeśli łaska

nie wiem czy te zdjęcia będą pomocne, ale jeśli tak- proszę

te rabaty są ciągle nieskończone, nie ma stożków, chcę inaczej porozkłądać carexy, zresztą widać jeden jeszcze w doniczce a na koniec trzeba zamienić korę na żwirek, dlatego nie lubię ich pokazywać
Bałaganu ogrodowego Karoliny ciąg dalszy czyli o moim gumowym ogródku:) 08:46, 25 lip 2015

Do góry
Karolinko, ile lat masz morwę ? Miałaś już owoce? Moja w tym roku miała pierwszy raz owoce. Było ich dużo, ale bardzo drobne.

Pozdrawiam Ewa
Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 08:39, 25 lip 2015

Do góry

Rany boskie! Ola! trawki z lawenda świetnie wyglądają.
w szoku jestem, bo w tak krótkim czasie odmienilas ogród niesamowicie. No i świetne zdjęcia robisz Wszystko jest dopieszczone. ... nawet Krzyśki wiszą na kojcu zlapalas wyciucie, będziesz mi radzić; )
Pora na zmiany, czyli Alkowe rewolucje ogrodowe 08:19, 25 lip 2015

Do góry
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:06, 25 lip 2015

Do góry
A ta druga sosna jak zapałeczka pEkła I zwaliła się na płot Szkoda to rozwalony płot cale szczęście że tylko takie straty .U sąsiada też powaliło wielkie drzewo wyrwało z konarem na szczęście domy całe
Połowa działki - czyli mam powoli dość 08:05, 25 lip 2015

Do góry
Po tej burzy która była w W-wie cała korona wielkiego 30 m drzewa zwaliła się jak zapałka na działce córki
Mały ogród Kasi 07:35, 25 lip 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
A tak wyglądają przeniesione żurawki w towarzystwie obiedki szerokolistnej. Prawda, że ładnie im razem ?

rzeczywiscie fajnie im razem Ile czasu masz obietki? Ja też ją mam ale mi nie chce rosnąć. Fakt ciągle jej zmieniam miejsce ale jest niziutka.
Mój ogród pod górkę... 07:29, 25 lip 2015

Do góry

Mój ogród pod górkę... 07:24, 25 lip 2015

Do góry
I poranny obchód

Moja walka z wiatrakami czyli kamieniołom trochę z przypadku 05:06, 25 lip 2015

Do góry
babka napisał(a)

Jak Ty żeś to...?

Olucha! Nie mogę się nadziwić jakiego Ty rozpędu nabrałaś ogrodowego!
W dodatku wszystko Ci się tak udaje... Wszystko w punkt, jakby tam rosło już ho ho...
A zdjęcia to robisz po prostu świetne, oczywiście najlepsza perspektywa leżakowa
Spać przez Ciebie nie mogę! Widzisz?!
W ogóle to ide się schować w ten dół, który złapałam...

Moje gracki są... małe... Ale rosną dzielnie
Jak przed zimą skonczę tą rabatę to pokaże
Różaneczniki - choroby i szkodniki 04:21, 25 lip 2015

Do góry
adnawka napisał(a)

Adnawka

Typowe objawy suszy fizjologicznej. Roślina w określonym czasie na skutek wysokich temperatur pozbywa się więcej wody niż jest w stanie pobrać. Podwijając i skręcając liście roślina dąży do zminimalizowania powierzchni parowania wody. Twoje rododendrony narażone są na zbyt silną operację słoneczną. Często też takim objawom towarzyszy niedobór przyswajalnych form potasu.
Jedną z podstawowych funkcji tego pierwiastka jest regulowanie gospodarki wodnej roślin (pobieranie wody, transpiracja).
Grembosiowo 01:49, 25 lip 2015

Do góry
Słoneczko już zachodzi...

Ogród na Batuty 01:38, 25 lip 2015

Do góry
mstrzes napisał(a)

Dziewczyny, chcemy kupic 3 brzózki Doorenbos. Pierwotny plan był taki jak na moim nieudolnym planie, ale juz sama nie wiem gdzie je wcisnąć. Po lewej są szmaragdy potem planowo brzózki a pomiędzy brzózkami a hustawką borówki (4 szt).
To bordowe drzewko to ma byc buk rohan obelisk lub dawyck purple, bo jakoś mi tam za zielono i jak tak patrzę to te brzózki przestają mi tam pasować. Może dać je w rzędzie na prawą stronę na rabatę pomiedzy domkiem a basenem. Tam nic oprócz nigdy nie ma???? A może buka wywalić????
Kurcze same dylematy

Możesz posadzić trzy brzozy za hustawką, dadza fajny azurowy cień. W rogu, gdzie teraz są namalowane brzózki dałabym wtedy 'Nigrę',która jest chyba gdzies koło basenu. A przy basenie 'Umbraculifera'. Czerwonolistne, ale szerokie drzewko w narożniku podkreśli pnie brzóz widziane od strony domu. A na tym blizszym domu narożniku przy huśtawce zamiast buka mozna dac jakiś czerwonolistny krzew, np. krzewuszkę i parę małych kulek z bukszpanu z jakąś jasną trawą albo turzycą. Krzew w tym miejscu korespondowałby też z borówkami, które sa po drugiej stronie huśtawki.
Czy udało sie sprawdzić jaki to jest buk? To piękne drzewa, również zimą - mają ładną korę i układ gałęzi. Posadziłabym takie drzewo na tej rabacie na wprost. Tam powinno być coś takiego, co o każdej porze roku przyciągnie wzrok, hortesje i miskanty są ładne ale trochę monotonne. Mozna na przykład po prawej stronie rabaty posadzić buk, pod nim dać znowu kilka kul zimozielonych, róznej wielkości, ale docelowo dużych. I podsadzić powiedzmy bodziszkami. Drzewo mniej więcej w 1/3 szerokości rabaty licząc od prawej strony - tak żeby po prawej stronie drzewa przechodziło się po płytach w żwirku do domku gospodarczego, chociaż ja bym ten domek przesuneła nieco bliżej domu a kompostownik schowała w kącie za domkiem, po sąsiedzku z kompostownikiem sąsiada. I wtedy dojście byłoby też do kompostownika, a drzwi domku może wypadłyby juz przy trawniku. A hortensje i miskanty można zgrupować po lewej stronie rabaty.

Czerwonego buka można wtedy posadzić na tle ściany domku gospodarczego (patrząc z tarasu) np. w towarzystwie miskanta ML, wtedy zyskujesz układ trzech czerwonych akcentów: na lewo bliżej krzewuszka, dalej i wyżej Nigra, a po prawej smukły buk.

Nie mogę rysowac na zdjęciach, nie chca mi się otworzyć w paint

Operacje przy skarpie sa ryzykowne, może Wam się posypać kostka na tarasie. Ale że pasowałoby otoczenie go murkiem to już chyba kiedys pisałam. Ładnie byłoby z otynkowanym murkiem. Może zamiast tej obwódki z bukszpanów posadzisz sobie wtedy pas coś innego, bardziej kopulastego? Może trawy,takie jak rozplenice? trochę bodziszków między nimi? Bukszpan można by fajnie wykorzystać przy placyku z basen, zrobić z niego takie obramowania ławek, jak oparcie i boki kanapy z bukszpanowego zywopłotu, a w środku siedziskiem jest prosta ławeczka.To maskowałaby tez trochę stojący tam latem basen.
Buszując w zbożu i kukurydzy:) 00:22, 25 lip 2015

Do góry

Bajka, mieszkasz w niebie

07_Rene napisał(a)

Ogród Małej Mi - sezon 2015 00:19, 25 lip 2015

Do góry
Malkul - najważniejsze były akanty.. jak żyją to super.

Ula - ogród się zmienia, bo ciągle coś w nim dłubiemy.. i dla mnie mogłoby już wszytko przestać rosnąć .. te wymiary są dla mnie OK> Za rok dwa, trzy będą już krzaczory i drzewa za wielkie ;(

eee tam - ja sobie nie wyobrażam ogrodu bez bylin.. byliny to pory roku, tak jak drzewa liściaste. Nie chcę ogrodu jednakowego cały rok.. dlatego wybaczam brzydkie okresy bylinkom..

Viola - na odętki czekamy do wiosny.. już nie uszczuplam.. przypomnij się, bo zapisów na 2016 nie robię.. za wcześnie Na razie mam listę jeszcze nie zamkniętą na ten rok.. Może w poniedziałek sie uda coś popakować..

Lenka- jak czytasz. adres na PW do wysłania werbeny potrzebuję..

A teraz do spania.. dobranoc.. nawet foci nie mam by wrzucić. może coś z odpadów znajdę.. bo tyle literek a i ani obrazka..

Hosty już przekwitają.. dziś wycinałam.. to wspomnienie ..

A to jeszcze real...

Plac zabaw w ogródku 00:11, 25 lip 2015

Do góry

Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:10, 25 lip 2015

Do góry
Moja pierwsza LimeLight , w tle floksy - zapach zabija Miłych snów, padam już z nóg, dziś znowu trzy godziny chwasty wyrywałam i kontrolowałam czy dżdżownice się nie obijają. Nie obijają się. Cztery taczki kompostu pojechało na rabaty, ale wczesnie musiałam trochę piachu wywalić, żeby zrobić miejsce na coś wartościowego dla roślin

Malutki pod lasem 00:07, 25 lip 2015

Do góry
Moje sadzone (na razie do doniczek) hosty w czasie fali poprzednich upałów żyją i wypuszczają nowe listki Jedna wygląda na to, że jednak jest cała zielona.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies