Podlewam trawnik, a resztę jak więdnie.. Trawnik daje wrażenie zieloności.. i trawnik ratuje ogród, bo zawsze dzięki niemu jakoś wygląda.. i zaleta gliny.. dłużej trzyma wilgoć.. rabaty z korą też trzymają wilgoć. Tam gdzie nie mam kory to masakra, a tam gdzie kora to spoko. Ogólnie o tydzień dłużej rabata wytrzymuj bez podlewania. I gęsto obsadzone rabaty też zachowują się jak zakorowane.
Purple Flame. Po prostu cudna dalia, zakwitł pierwszy kwiat... ale kocham od pierwszego wejrzenia.. Jakbym jeszcze raz miała kupować to tylko Swan Lake i Purple Flame
I całość..
Dahlia Downham Royal Też ładna, ale przy tamtych to już nie ta bajka
Mirello mam 2 ketmie : liliowa ma ponad 20 lat a dostałem ją od Marysi Kalinowskiej(wątek Moje krzewy) i biała i ma pewnie 5-6 lat. Praktycznie to są małe drzewa i rosną do 4 m. Mają przyrosty roczne ok. 30 cm. Liliowa już była zdecydowanie przycinana bo zarastała okno. Warunkiem jest aby miała trochę słońca i była schowana przed mroźnymi zimowymi wiatrami. Co roku czekamy na ich kwitnienie. Ma tyle kwiatów (niezliczona ilość ) - a kwiat żyje tylko dobę, to i tak ten spektakl trwa min 3 tygodnie.
Jak Ci się podobają to wstawiam dzisiejsze zdjęcia - biała dołączyła z kwitnieniem.
Tak rosną od południa, na oknie mam termometr i zazwyczaj pokazuje on temperaturę powyżej 40 a ostatnio powyżej 50 a nawet bliżej 60
Od drugiej strony wyglądają tak
Moje dalie zżarły ślimaki
Angielki pilnuję przed ślimakami... ale przeżyły tylko 4 i jak na takie kłącza to nawet nawet ..
Przeżyła najlepiej i najszybciej zakwitła Classic Swan Lake, smukła, wysoka i piękne kwiaty. Metr wysokości ma na pewno.
To Bishop of Auckland lub Scura.. muszę iść poczytać co to.. bo nie pasuje mi ani do jednej ani do drugiej z obrazka..
Czas do innych zajęć więc życzę wiele radości z ogrodu jaki by nie był suchy czy nie
i odpoczynku.
Jak się uda wstawię jeszcze zdjęcia bo pięknie w ogrodach świata Margaret opisała Poczdam to się dołożę.
Tak to wanilka. Wanilka jak wanilka, kwiat duży i po deszczu się kładzie.. ta szczepiona też. U mnie podwiązana do 3 patyków.. liczę, że jak nabierze starości to się usztywni.. Jest piękna..
Melduję, że trawy wydarte spod brzozy i posadzone pod magnolią rosną rewelacyjnie
Oj bym zjadła ziemniaki ze zsiadłym mlekiem.. chyba zamiast forum trza lecieć do sklepiku i ugotować
Aż dziwne, że burzy u ciebie nie było.. chmura szła przez nasze rejony szeroką ławą.. u mnie podlało i dobrze... a co położyło to niedobrze... Pelaśki poleciały z okna i połamało ...i pelaśki i doniczki Muszę jutro jechać i kupić, bo lezą resztki bez doniczke i ziemi na kostce.. a ni chce mi sie ich przesadzać 2 razy..