Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 15:19, 09 gru 2012

Do góry
Sebciu, szopa sąsiada dobra do robienia zdjęć wianków
Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 14:40, 09 gru 2012

Do góry
Salsola soda - roślina śródziemnomorska w smaku podobna do szpinaku,

w glebie wyodrębnia wystarczającą ilości sodu aby można było uprawiać rośliny uprawne i uzyskać lepsze plony.

Helianthus annuus - słonecznik wyodrębnia toksyczne składniki z gleby, takie jak ołów, arsen i uranu.
Jego uprawy były używane w celu usunięcia cezu, strontu po katastrofie w Czarnobylu, oraz po katastrofie jądrowej Fukushima.

Thlaspi caerulescens - chłonie kadm i cynk

Tradescantia pallida - trzykrotka - znana roślina doniczkowa, skuteczna w poprawie jakości powietrza w pomieszczeniach przez filtrowanie lotnych związków organicznych, drażniących drogi oddechowe

Wolffia arrhiza - rzęsa - do oczyszczania wody i ścieków. Rośliny pochłaniają duże ilości azotu i fosforu z wody.

Do góry
Moringa oleifera - moringa olejnodajna uważana za cudowne drzewo z powodu różnych zastosowań: jako lekarstwo, pokarm, źródło oleju, naturalny pestycyd, środek czyszczący, biopaliwo.

Jest niezwykle wytrzymała bo rośnie ona na ubogiej glebie, odrasta po wycięciu i jako jedno z nielicznych drzew na ziemi, produkuje owoce w okresie suszy.

Najbardziej niezwykłe jest to, że jej zmiażdżone nasiona oczyszczają zanieczyszczoną wodę. Właściwość ta może uratować życie wielu ludziom w skrajnych warunkach.

Więcej o tym drzewie tutaj http://www.scienceinschool.org/2011/issue18/moringa/polish

Panicum virgatum - proso rózgowe używane w runie do ochrony gleby i w kontroli erozji

Paulownia - znane u nas drzewo, zwiększa żyzność gleby i zapobiega erozji.

Pennisetum purpureum - ma wpływ na biologoczne zwalczanie szkodników kukurydzy i wpływa na odkażanie zanieczyszczonego terenu

Phalaris arundinacea - wpływa na poprawę jakości gleby i różnorodności biologicznej w zdegradowanych terenów

Phragmites - trzcina pospolita toleruje słonawą wodę, służy do oczyszczania ścieków, gdzie woda po oczyszczeniu będzie się nadawała do nawadniania lub wypuszczenia do wód gruntowych

Pistia - sałata wodna, u nas nie zimuje, jest pomocna jako "zjadacz" składników odżywczych w wodzie, co zapobiega masowemu zakwitowi glonów.

Polypogon - kumulują rtęć

Pteris vittata - paproć kumulująca arsen. Więcej tutaj http://odkrywcy.pl/kat,111394,title,Paproc-oczysci-glebe-z-toksyn,wid,12371812,wiadomosc.html?smg4sticaid=6fabf

Salix babylonica - wierzba płacząca służy do ochrony gruntów rolnych od wiatrów
Salix viminalis - wiklina oprócz zastosowania w przemyśle wikliniarskim służy do oczyszczania ścieków, kumuluje kadm, oczyszcza wodę

Do góry
Na angielskiech stronach znalazłam jeszcze inne rośliny, nie wszystkie nadają się do naszego klimatu, ale warto wiedzieć, bo to bardzo ciekawe:

Ambrosia artemisiifolia

Apocynum cannabinum - trująca, może być inwazyjna

Barley - jęczmień

Brassica juncea - gorczyca używana do produkcji musztardy

Carex nebrascensis - toleruje gleby alkaliczne oraz zalewane przez długie okresy czasu

Festuca arundinacea - kostrzewa trzcinowata

Hydrilla - przesiąkra okółkowa, występuje w naturze na Pojezierzu Suwalskim w wodach gdzie może hamować żeglugę, ale u nas jest gatunkiem zagrożonym

Lemnoideae - Rzęsowe (Lemnoideae) – podrodzina obejmująca drobne, pływające rośliny wodne z rodziny obrazkowatych (Araceae), znane każdemu jako zwarte kożuchy, unoszące się na powierzchni wody zbiorników stojących

Lupinus microcarpus - łubin - jednoroczna roślina z Ameryki Północnej. Badacze wykryli, że rośliny są w stanie wchłonąć arsen z gleby.

Melastoma affine - pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych lasach Indii , Azji Południowo-Wschodniej i Australii - u nas nieprzydatna. Ekstrakt z owoców Melastoma może być stosowany jako wskaźniki pH , oczyszcza z aluminium

Melilotus officinalis - nostrzyk - roślina dwuletnia, lubi zasadowe gleby, występuje na suchych łakach, jest trująca dla bydła (trzeba ją z siana eliminować gdy jest spleśniała, dobrze wysuszona nie).

Oczyszcza z dioksyn. Dobra na nawóz zielony.

Fitoremediacja czyli biorekultywacja i nie tylko 13:44, 09 gru 2012

Do góry
To wypracowanie bardzo ciekawe i potrzebne .
Zauważyłam, że tam gdzie rośnie pokrzywa, ziemia pod nią jest dużo żyźniejsza niż obok. Czy ona także oczyszcza?

Ja może jeszcze dodam prawidłową pisownię, żeby nam nie zarzucono mieszania nazwy polskiej z łacińską.

Chodzi o wiesiołek dziwny - Oenothera paradoxa

a ten drugi który podałeś jako nieodpowiedni do oczyszczania to wiesiołek lamarkiana czyli czerwonokielichowy (Oenothera glazioviana = Oe. lamarkiana = Oe. erythrosepala)

Tak znalazłam pod linkiem http://pl.wikipedia.org/wiki/Kenofit

Pod linkiem http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiesio%C5%82ek znalazłam tylko dwie nazwy

wiesiołek czerwonokielichowy (Oenothera glazioviana., syn. O. erythrosepala)
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 01:20, 09 gru 2012

Do góry
ana_art napisał(a)

Mało śniegu, u mnie sypie, a u Ciebie?

nie pada, tylko mroooozi brrrr

Po pozwijanych na maksa liściach rozanecznikow poznaję, że konkretny mróz Cię dopadł.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:54, 08 gru 2012

Do góry
monteverde napisał(a)

No też wycięłam co by ludziska patrzyły na drzwi nie na Ciebie

I tak myslę sobie, że pasowałby też z bielonych gałazek, bo drzwi ciemne są. Raczej na bogato, znaczy nie aż tak bardzo, ale z mocnym kolorem. Czerwony może być.

Pasowałyby dwie małe choineczki w tych donicach jeśli jeszcze są, okręcone nie wiem wstążką w kolorze dodatków. I tylko wstążka, tak to widzę. Ale jak zrobisz to podpowiem, muszę zobaczyć.

A wianek może też być ze świerku.

Idealny byłby taki albo taki

Irenko ładne drzwi a Danusia już gotowce podsyła na pewno do środy nie jeden wymyślisz pozdrawiam

Aniu, dzięki ci za wsparcie i wiarę..no jak nie wymyslić przy takiej pomocy...ale rankiem miałam nietęgą minę, oj i to jak!
buziam wieczornie
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:45, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W tym roku byłam zachwycona urodą ponacinanych limonek, zobacz

no to ofisjalnie tych limonek zazdraszczam piękne są ... niedoczeam się tej waszej środy Irenko pilnuj aby stale jakiś paparazzi zdjęcia robił ... proszę
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:44, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Irenko warkocz nie musi być, mogą być poowijane i sklecone drucikiem, na to owijasz malutkie gałązki świerkowe.

Warkocza nie da się łamie się zmrożony pęd winogron, a derenie wyciachałam na jesień, brzóz nie mam;
dam na świerkowych gałązkach
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 21:42, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ja kupiłam w Niemczech jak byliśmy w październiku, one są ususzone. Ususz w piekarniku.

U nas są jedynie plasterki. Jeszcze fajne są połówki limonek. Takie wypukłe.

Danusiu, dzięki, ale wiem, że dziewczyny kupiły ja też zrobiłam zakupy, ha, ha...jeden wianek będzie ciut kiczowaty, ze zwierzakami, ale robię go pod dzieci
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 19:02, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

To niesamowite , że tyle śniegu te trawki tak ślicznie wyglądają w śniegu
Pszczelarnia 18:56, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jak dobrze pójdzie w niedzielę zobaczymy Pszczółkę w TVN.

Wczoraj wysyłałam fotki z naszego spotkania oraz zdjęcia róży kłodzkiej i ośmiału większego.
O Ogrodowisku będzie też mowa

Oczekujcie, że zobaczycie się na fotkach (nie wiem kto i gdzie ) ale starałam się aby wszyscy byli, a zdjęcie ogólne na pewno jest

Tak więc kolejny ogród z Ogrodowiska w Mai w ogrodzie To nie na 100%, ale nadzieja że to już - może być Pozdrawiam sympatyków ogrodu Pszczelarnia

Ojojoj - dobrą nowinę Danusiu głosisz No to czekamy
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 18:32, 08 gru 2012

Do góry
Ależ gdzie tam przed świętami, początki nowej kuchni dopiero
Pszczelarnia 18:31, 08 gru 2012

Do góry
Nie dzwonili dziś, więc chyba nic z tego, ale będę w kontakcie, a nadzieja jest cały czas. Dam znać
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 18:22, 08 gru 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
No też wycięłam co by ludziska patrzyły na drzwi nie na Ciebie

I tak myslę sobie, że pasowałby też z bielonych gałazek, bo drzwi ciemne są. Raczej na bogato, znaczy nie aż tak bardzo, ale z mocnym kolorem. Czerwony może być.

Pasowałyby dwie małe choineczki w tych donicach jeśli jeszcze są, okręcone nie wiem wstążką w kolorze dodatków. I tylko wstążka, tak to widzę. Ale jak zrobisz to podpowiem, muszę zobaczyć.

A wianek może też być ze świerku.

Idealny byłby taki albo taki

Irenko ładne drzwi a Danusia już gotowce podsyła na pewno do środy nie jeden wymyślisz pozdrawiam
Stary dom, zapomniany ogrod i ...ja na francuskiej ziemi 17:54, 08 gru 2012

Do góry
U Was podobno śnieg sypie?
Nie wierzę. Ale kwiatek na ocieplenie pozostawiam

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:54, 08 gru 2012

Do góry
Jula, to nie prezent, choć mógłby być z tym nosiliśmy się już od dawna
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:03, 08 gru 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:02, 08 gru 2012

Do góry

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:01, 08 gru 2012

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies