Salsola soda - roślina śródziemnomorska w smaku podobna do szpinaku,
w glebie wyodrębnia wystarczającą ilości sodu aby można było uprawiać rośliny uprawne i uzyskać lepsze plony.
Helianthus annuus - słonecznik wyodrębnia toksyczne składniki z gleby, takie jak ołów, arsen i uranu.
Jego uprawy były używane w celu usunięcia cezu, strontu po katastrofie w Czarnobylu, oraz po katastrofie jądrowej Fukushima.
Thlaspi caerulescens - chłonie kadm i cynk
Tradescantia pallida - trzykrotka - znana roślina doniczkowa, skuteczna w poprawie jakości powietrza w pomieszczeniach przez filtrowanie lotnych związków organicznych, drażniących drogi oddechowe
Wolffia arrhiza - rzęsa - do oczyszczania wody i ścieków. Rośliny pochłaniają duże ilości azotu i fosforu z wody.
Moringa oleifera - moringa olejnodajna uważana za cudowne drzewo z powodu różnych zastosowań: jako lekarstwo, pokarm, źródło oleju, naturalny pestycyd, środek czyszczący, biopaliwo.
Jest niezwykle wytrzymała bo rośnie ona na ubogiej glebie, odrasta po wycięciu i jako jedno z nielicznych drzew na ziemi, produkuje owoce w okresie suszy.
Najbardziej niezwykłe jest to, że jej zmiażdżone nasiona oczyszczają zanieczyszczoną wodę. Właściwość ta może uratować życie wielu ludziom w skrajnych warunkach.
Panicum virgatum - proso rózgowe używane w runie do ochrony gleby i w kontroli erozji
Paulownia - znane u nas drzewo, zwiększa żyzność gleby i zapobiega erozji.
Pennisetum purpureum - ma wpływ na biologoczne zwalczanie szkodników kukurydzy i wpływa na odkażanie zanieczyszczonego terenu
Phalaris arundinacea - wpływa na poprawę jakości gleby i różnorodności biologicznej w zdegradowanych terenów
Phragmites - trzcina pospolita toleruje słonawą wodę, służy do oczyszczania ścieków, gdzie woda po oczyszczeniu będzie się nadawała do nawadniania lub wypuszczenia do wód gruntowych
Pistia - sałata wodna, u nas nie zimuje, jest pomocna jako "zjadacz" składników odżywczych w wodzie, co zapobiega masowemu zakwitowi glonów.
Salix babylonica - wierzba płacząca służy do ochrony gruntów rolnych od wiatrów Salix viminalis - wiklina oprócz zastosowania w przemyśle wikliniarskim służy do oczyszczania ścieków, kumuluje kadm, oczyszcza wodę
Na angielskiech stronach znalazłam jeszcze inne rośliny, nie wszystkie nadają się do naszego klimatu, ale warto wiedzieć, bo to bardzo ciekawe:
Ambrosia artemisiifolia
Apocynum cannabinum - trująca, może być inwazyjna
Barley - jęczmień
Brassica juncea - gorczyca używana do produkcji musztardy
Carex nebrascensis - toleruje gleby alkaliczne oraz zalewane przez długie okresy czasu
Festuca arundinacea - kostrzewa trzcinowata
Hydrilla - przesiąkra okółkowa, występuje w naturze na Pojezierzu Suwalskim w wodach gdzie może hamować żeglugę, ale u nas jest gatunkiem zagrożonym
Lemnoideae - Rzęsowe (Lemnoideae) – podrodzina obejmująca drobne, pływające rośliny wodne z rodziny obrazkowatych (Araceae), znane każdemu jako zwarte kożuchy, unoszące się na powierzchni wody zbiorników stojących
Lupinus microcarpus - łubin - jednoroczna roślina z Ameryki Północnej. Badacze wykryli, że rośliny są w stanie wchłonąć arsen z gleby.
Melastoma affine - pochodzi z tropikalnych i subtropikalnych lasach Indii , Azji Południowo-Wschodniej i Australii - u nas nieprzydatna. Ekstrakt z owoców Melastoma może być stosowany jako wskaźniki pH , oczyszcza z aluminium
Melilotus officinalis - nostrzyk - roślina dwuletnia, lubi zasadowe gleby, występuje na suchych łakach, jest trująca dla bydła (trzeba ją z siana eliminować gdy jest spleśniała, dobrze wysuszona nie).
To wypracowanie bardzo ciekawe i potrzebne .
Zauważyłam, że tam gdzie rośnie pokrzywa, ziemia pod nią jest dużo żyźniejsza niż obok. Czy ona także oczyszcza?
Ja może jeszcze dodam prawidłową pisownię, żeby nam nie zarzucono mieszania nazwy polskiej z łacińską.
Chodzi o wiesiołek dziwny - Oenothera paradoxa
a ten drugi który podałeś jako nieodpowiedni do oczyszczania to wiesiołek lamarkiana czyli czerwonokielichowy (Oenothera glazioviana = Oe. lamarkiana = Oe. erythrosepala)
No też wycięłam co by ludziska patrzyły na drzwi nie na Ciebie
I tak myslę sobie, że pasowałby też z bielonych gałazek, bo drzwi ciemne są. Raczej na bogato, znaczy nie aż tak bardzo, ale z mocnym kolorem. Czerwony może być.
Pasowałyby dwie małe choineczki w tych donicach jeśli jeszcze są, okręcone nie wiem wstążką w kolorze dodatków. I tylko wstążka, tak to widzę. Ale jak zrobisz to podpowiem, muszę zobaczyć.
A wianek może też być ze świerku.
Idealny byłby taki albo taki
Irenko ładne drzwi a Danusia już gotowce podsyła na pewno do środy nie jeden wymyślisz pozdrawiam
Aniu, dzięki ci za wsparcie i wiarę..no jak nie wymyslić przy takiej pomocy...ale rankiem miałam nietęgą minę, oj i to jak!
buziam wieczornie
W tym roku byłam zachwycona urodą ponacinanych limonek, zobacz
no to ofisjalnie tych limonek zazdraszczam piękne są ... niedoczeam się tej waszej środy Irenko pilnuj aby stale jakiś paparazzi zdjęcia robił ... proszę
Ja kupiłam w Niemczech jak byliśmy w październiku, one są ususzone. Ususz w piekarniku.
U nas są jedynie plasterki. Jeszcze fajne są połówki limonek. Takie wypukłe.
Danusiu, dzięki, ale wiem, że dziewczyny kupiły ja też zrobiłam zakupy, ha, ha...jeden wianek będzie ciut kiczowaty, ze zwierzakami, ale robię go pod dzieci
No też wycięłam co by ludziska patrzyły na drzwi nie na Ciebie
I tak myslę sobie, że pasowałby też z bielonych gałazek, bo drzwi ciemne są. Raczej na bogato, znaczy nie aż tak bardzo, ale z mocnym kolorem. Czerwony może być.
Pasowałyby dwie małe choineczki w tych donicach jeśli jeszcze są, okręcone nie wiem wstążką w kolorze dodatków. I tylko wstążka, tak to widzę. Ale jak zrobisz to podpowiem, muszę zobaczyć.
A wianek może też być ze świerku.
Idealny byłby taki albo taki
Irenko ładne drzwi a Danusia już gotowce podsyła na pewno do środy nie jeden wymyślisz pozdrawiam