to ja sie tez pochwale moim jedynym storczykiem. Ogolnie to balam sie storczykow i uwazalam za kwiaty o skomlikowanej obsludze. Tego dostalam w zeszlym roku od praktykantki na zakonczenie naszej rocznej wspolpracy. Kwitl bardzo dlugo i jak przekwitl wpadlam w panike. Ale moja kolezanka z pracy tez ma storczyki i mi poradzila, by go przyciac po trzecim oczku, podlewac i czekac.
No i sie wlasnie doczekalam. Zakwitl jeszcze piekniej niz rok temu
Na pewno bedzie ich wiecej, niedlugo mam 10 rocznice slubu a zaraz potem urodziny
Nurtuje mnie jeszcze jedna sprawa- na tej rabacie i na tej co rosną hortki i rh i jeszcze maja być buksy- czy bierzesz sadząc rośliny pod uwagę ich docelowe rozmiary? Bo wydaje mi się, że to wszystko troszkę za gęsto, efekt masz ładny od razu, ale jak podrosną zaczną na siebie włazić zrobi się ciasno i trzeba będzie albo mocno ciąć, albo wywalać, a szkoda, lepiej poczytać i wziąć pod uwagę docelowe rozmiary roślin - troszkę trzeba poczekać dłużej na efekt, ale za to ogród dłużej będzie cieszył oko bez kłopotów, a roślinki będą zdrowsze.
Widzisz ja mam wielką działkę i nic na razie na niej nie widać, ale jak urośnie to co posadzone już jest to będzie gaj, bo większość moich roślin będzie docelowo b. duża i ja już się szczypię jak mam coś dosadzić, gdzie to dodać, żeby się potem zmieściło. Masz świetna wyobraźnię przestrzenną więc wyobraź sobie jak to będzie wyglądało za kilka lat i rób adekwatne odległości. A odnośnie Rh to przejdź Się do ogrodu Bogdzi - Rododendronowy ogród - jest specjalistką od Rh i u Niej zobacz jakie potrafią osiągnąć rozmiary doradzi też w sprawie pielęgnacji i problemów.
Piękne dzięki Martuś Posiałam cynie bardzo póżno i nie wiem kiedy zakwitną a o nagietkach zapomniałam Wszystko przez tą przeprowadzkę.
Awatarek zmieniłaś. Teraz wiem jak wyglądasz
Ja już wiem, ku czemu skłania się sercu Juzi Jak ktoś o fali mówi, Juzia chwali
Gdyby jednak okazało się, że będzie na prosto to ja postuluję, żeby odsunąć ciski od końca żwirku. Tak, żeby pasek żwirku było widać. Zachowac taka samą odledłośc od skrzyń z każdej strony L.
Czytam Pani wątek i dbam o rh zgodnie ze wkazówkami. Juz wiem , że trzy posadziłam zbyt głęboko, ale poprawię to jesienią. Pozostałe 7 posadzone zgodnie z instrukcją, którą wyczytałam w tym watku, za co serdecznie dziękuję. Mam nadzieję, że rhy odwdzięczą się na wiosnę.
Załaczam zdjęcia chorego krzewu i proszę o diagnozę. Pozdrawiam!
Witaj wpadam z rewizytą -Tak posadzona lawenda podoba mi sie najbardziej i jeszcze ta wzdłuż chodnika/ kostki, ale jest jedno ale - ułatwisz sobie koszenie wokół drzew i odpadnie kawał trawnika tylko pojawi się nowy problem z dokaszaniem trawy w tych ostrych kącikach między lawendą, a chodnikiem z kostki, bedzie trzeba docinać nożycami.