Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Luki"

Madżenie ogrodnika cz. aktualna 06:35, 16 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Marzenko z tego co mówiła mi Pani w szkółce to nicieni trzeba używać przynajmniej trzy sezony jeżeli w ogrodzie było już ich sporo, ale to tylko wiedza usłyszana.
Kurcze okropne są te paskudy

No ja juz uzywam dwa pełne, łacznie 3 x lałam.
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 22:20, 15 lut 2016

Do góry
Marzenko z tego co mówiła mi Pani w szkółce to nicieni trzeba używać przynajmniej trzy sezony jeżeli w ogrodzie było już ich sporo, ale to tylko wiedza usłyszana.
Kurcze okropne są te paskudy
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 20:57, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Marto przeczytałem sobie wątek, nie jest długi to mogłem sobie pozwolić
Skromnie go prowadzisz i zdjęć nie za dużo, ale dobrze kombinujesz i już widać efekty. Ciekaw jestem co w tym roku planujesz i liczę na częstsze zdjęcia

Zdjęć mało, bo nie ma co pokazywać i aż wstyd prezentować tu moje skromne rabaty, ale w sezonie postaram się choć troszkę nadrobić.
Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:43, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
No bo to nie mój wątek, nie będę się panoszył z moimi gryzmołkami komputerowymi ale jak nie przeszkadza mogę zostawić.

Asiu pozwalam reszta wymiarów jest jak w oryginał do tego deski 6x3cm rozmieszone co 16mm. Z przodu tak jak w oryginalne podwójnie bo zapewne ta dolna deska zakrywa jeszcze jeden cieńszy profil, ale za to zastrzelić się nie dam

Zostaw przyda się ... pokażę eMowi
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:19, 15 lut 2016

Do góry
No bo to nie mój wątek, nie będę się panoszył z moimi gryzmołkami komputerowymi ale jak nie przeszkadza mogę zostawić.

Asiu pozwalam reszta wymiarów jest jak w oryginał do tego deski 6x3cm rozmieszone co 16mm. Z przodu tak jak w oryginalne podwójnie bo zapewne ta dolna deska zakrywa jeszcze jeden cieńszy profil, ale za to zastrzelić się nie dam
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:01, 15 lut 2016

Do góry
Dobra jesteś z tymi niepowiedzianymi pomysłami

Na szybko machnąłem model ławeczki z profilem 80x40 i jak dla mnie raczej pasuje do proporcji ławeczki ze strony. Ewentualnie można by zrobić z troszkę mniejszego profilu.

Jak zobaczysz fotki zabieram
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 19:13, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Ławeczka ze strony jest tak na 80% z profilu 80x40, a grubość może być 3mm, ale ja bym dał raczej 2,5mm

A ja obstawiałam mniejszy profil Zapytam eMa ... Nadszedł czas oswajania go z moimi ogrodowymi pomysłami Trochę się tego boję
Pole na Wichrowych Wzgórzach, które ma się stać ogrodem 18:37, 15 lut 2016

Do góry
Marto przeczytałem sobie wątek, nie jest długi to mogłem sobie pozwolić
Skromnie go prowadzisz i zdjęć nie za dużo, ale dobrze kombinujesz i już widać efekty. Ciekaw jestem co w tym roku planujesz i liczę na częstsze zdjęcia
Zamieszkać w ogrodzie 17:52, 15 lut 2016

Do góry
Magdo Twój dom aż się prosił o takie nowoczesne w formie podejście do Twojego wymarzonego bylinowego ogrodu Nie powiem Ciekawość mnie zżera okrutnie co jest zaplanowane pod drzewami w ramach rabaty bylinowej z wizualizacji 4, ale no już tak mam, ciekawska ze mnie bestia z natury. Będziemy niecierpliwie czekać na realizacje.
Ależ to będzie żyleta z ogrodu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:38, 15 lut 2016

Do góry
Ławeczka ze strony jest tak na 80% z profilu 80x40, a grubość może być 3mm, ale ja bym dał raczej 2,5mm
Biało różowy ogród za płotem. 13:12, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Odpowiem zbiorowo na temat żurawek.
Dla mnie najgorsze jest dzielenie, przesadzanie dobieranie odmian bo jak wiadomo odmian mam kilkadziesiąt, a w szczycie kolekcjonowania było ich prawie 150 odmian. Utrzymanie w nienagannym stanie takiej ilości to jakiś koszmar dlatego kapryśne wylądowały na kompoście. Ja żurawki dzielę co dwa lata i pracy jest mnóstwo dlatego ograniczam.

Z podlewaniem u mnie nie ma większego problemu, ale fakt by dobrze wyglądały w sezonie potrzebują stale wilgotnej gleby, bez wody i ściółki raczej nie będą okazałe.

Po zimie zawsze ścinam wszystkie liście nie ważne jak żurawki wyglądają, ale robię to najwcześniej w marcu z tym nie ma się co śpieszyć.

Są odmiany, któych nie trzeba dzielić przez kilka lat i nie wyrastają na wysokie pieńki, ale to zdecydowanie mniejszość, głównie żuraweczki i tairelle można tak traktować.

Jeżeli ma się 10 czy nawet 50 sztuk w ogrodzie w np 3-5 odmianach to nie ma takiego problemu i utrzymanie żurawek wymaga tylko systematyczności

No i jak dla mnie wielkim mitem jest to, że żurawki są zimozielone i ozdobne zimą. To bylina i fakt liście mogą przetrwać lepiej lub gorzej, ale ja w ogóle nie traktuje ich jako zimowa ozdoba. Zazwyczaj po pierwszym większym śniegu robią się brzydkie.

Dlatego w tym ogrodzie żurawek niet

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz .Podoba mi sie kolor w ogrodzie.Mysle ze dokupie kilka w tym roku .W marcu zetne tak jak piszesz
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 11:00, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
A szukałem pomysłu na ciekawą ławeczkę Na dodatek bardzo prosta w wykonaniu, tylko chyba za dużo jak na jeden sezon chciałbym zrobić

Łukasz a z jakiego profila byś to zrobił?
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 10:58, 15 lut 2016

Do góry
Gosiu tylko mnie się tak szczerze nie chce na giełdę jechać, ale jeszcze bardziej nie chce mi się szukać już w sklepach internetowych, wiec jestem zmuszony wybrać mniejsze niechcenie Drewno bielone najbardziej mi podpasuje

Alka owszem napisy jak najbardziej mi się podobają i jeden mam na oku, ale musi być do tego coś wysokiego

Marzenko tak chyba będzie, chociaż z betonowymi nie do końca bo wtedy robiłbym sam, a kilka pomysłów mam tylko chęci brak. Jestem na etapie nowego pomysłu na moją ścianę betonową w pokoju. Chcę przy okazji malowania zrobić ścianę od nowa w troszkę inny sposób, ale możliwości czasowe to zweryfikują
Biało różowy ogród za płotem. 10:46, 15 lut 2016

Do góry
Odpowiem zbiorowo na temat żurawek.
Dla mnie najgorsze jest dzielenie, przesadzanie dobieranie odmian bo jak wiadomo odmian mam kilkadziesiąt, a w szczycie kolekcjonowania było ich prawie 150 odmian. Utrzymanie w nienagannym stanie takiej ilości to jakiś koszmar dlatego kapryśne wylądowały na kompoście. Ja żurawki dzielę co dwa lata i pracy jest mnóstwo dlatego ograniczam.

Z podlewaniem u mnie nie ma większego problemu, ale fakt by dobrze wyglądały w sezonie potrzebują stale wilgotnej gleby, bez wody i ściółki raczej nie będą okazałe.

Po zimie zawsze ścinam wszystkie liście nie ważne jak żurawki wyglądają, ale robię to najwcześniej w marcu z tym nie ma się co śpieszyć.

Są odmiany, któych nie trzeba dzielić przez kilka lat i nie wyrastają na wysokie pieńki, ale to zdecydowanie mniejszość, głównie żuraweczki i tairelle można tak traktować.

Jeżeli ma się 10 czy nawet 50 sztuk w ogrodzie w np 3-5 odmianach to nie ma takiego problemu i utrzymanie żurawek wymaga tylko systematyczności

No i jak dla mnie wielkim mitem jest to, że żurawki są zimozielone i ozdobne zimą. To bylina i fakt liście mogą przetrwać lepiej lub gorzej, ale ja w ogóle nie traktuje ich jako zimowa ozdoba. Zazwyczaj po pierwszym większym śniegu robią się brzydkie.

Dlatego w tym ogrodzie żurawek niet
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 10:31, 15 lut 2016

Do góry
A szukałem pomysłu na ciekawą ławeczkę Na dodatek bardzo prosta w wykonaniu, tylko chyba za dużo jak na jeden sezon chciałbym zrobić
Lawendowy zawrót głowy 10:28, 15 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Koniecznie trzeba wiosnę do domu sobie sprowadzić Ogród świetnie się prezentuje.

Radosci jest troszcezczke w domu a ogrod faktycznie az miło patrzec nic nie rozczarowuje dzieki
Lawendowy zawrót głowy 10:25, 15 lut 2016

Do góry
Koniecznie trzeba wiosnę do domu sobie sprowadzić Ogród świetnie się prezentuje.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:00, 14 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Patrycja za stroiki poza świąteczne się nie łapię, tego nie czuje, a poza tym to troszkę kurzołap

Marzenko jak teraz czytam, to rzeczywiście bardzo jednoznacznie to napisałem.
Szukam dekoracji do okna, kwiaty odpadają Kombinuje nad jakimiś latarniami/lampionami białymi do pokoju z cegłą, który pokazywałem u nawigatorki. Myślę, że skończy się to wyprawą na giełdę.

Cos mi sie wydaje ze sie na betonowych i drewnianych ozdobach skończy
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 18:36, 14 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
W jednej skrzyni planuje zioła, a reszta to jakieś najzwyklejsze warzywka, sałata pietruszka, seler, por, rzodkiew, jakaś rukola szpinak się pojawi. W małych ilościach, aby się wykorzystało. Kompostownik będę robił dwukomorowy, chciałbym 3 komory, ale miejsca więcej brak. U mnie na szczęście jest dość schowany i nie rzuca się w oczy.

Asiu wyginanie, zginanie mi nie obce po środku długiej skrzyni będzie wzmocnienie, bardzo nie lubię jak linia prosta nie jest prosta. Deski będą miały 3cm i chyba z modrzewia, bo mam korzystną ofertę w pobliżu.

I u mnie takie najprostsze warzywa na początek. Wczoraj jeszcze eM dokupił sobie tymianek
Kompostownik dwukomorowy dobry pomysł, u mnie problem z jedną komorą ale podobnie jak u Ciebie tak i u mnie brak miejsca.

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 13:44, 14 lut 2016

Do góry
Luki napisał(a)
Patrycja za stroiki poza świąteczne się nie łapię, tego nie czuje, a poza tym to troszkę kurzołap

Marzenko jak teraz czytam, to rzeczywiście bardzo jednoznacznie to napisałem.
Szukam dekoracji do okna, kwiaty odpadają Kombinuje nad jakimiś latarniami/lampionami białymi do pokoju z cegłą, który pokazywałem u nawigatorki. Myślę, że skończy się to wyprawą na giełdę.

Oczywiście że się na giełdę wybierz. Tam lampiony różniste i inne rzeczy z drewna bielonego. Znajdziesz coś.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies