Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Biało różowy ogród za płotem.

Biało różowy ogród za płotem.

wodzyn 15:32, 13 lut 2016

Luki napisał(a)
Byłem wczoraj na drzewnych przeszpiegach, było to co chcę posadzić, ale ceny troszkę inne niż zapamiętałem w jednym przypadku moja skleroza bardzo nie na korzyść. Bo jednak drzewa o stówkę droższe.

Takie piękności na mnie czekają, ale chyba nie mieszczą się w moim kosztorysie
Wielkość stelaża idealna, wysokość również.

Potrzebne mi też graby Fastigiata i oczywiście były po 60zł patyczki ok 150cm i olbrzymy 3,5 metrowe za 180zł Troszkę to nie po mojej myśli.

Witam
Łukaszu mógłbyś mi napisać na prv gdzie znalazłeś takie graby, w jakiej cenie i jakich rozmiarów były o ile pamiętasz. Jeśli możesz to napisz mi także w jakiej odległości powinny być posadzone od żywopłotu ze szmaragdów i od siebie. Dziękuję i zaznaczam do oglądania Twoje ogrody.
Zdolny z Ciebie człowiek
Flower1 16:25, 13 lut 2016

Przejrzalam wizytowke ,boska jest planuje dokupic zórawek w tym roku ,u Ciebie sa wszystkie odmiany ,od koloru do wyboru
Luki 11:09, 14 lut 2016

Zawitka trudno mi powiedzieć na jaką wysokość bo robię to na wyczucie, ale tak ponad 10cm trzeba zostawić

Violu najpierw czosnki, później lilie zakwitną przed hortensjami po czym pędy z lilii schowają się na kwitnącymi krzewami. Myślę, że się sprawdzi to połączenie tym bardziej, że za hortensjami wiosną lilie będą miały sporo światła by ruszyć

Edyto i to jest ciekawy pomysł, chociaż teraz będzie mi brakowało turzyc bo 8 już mam, ale to raczej nie będzie wielki problem. Fajny pomysł
Luki 11:14, 14 lut 2016

Marto odległość sadzenia zależy od tego jak będziesz chciała je obcinać, czy całkowicie na płasko czy prowadzić z czasem w takie płaskie bryły. Odległość od siebie to też zależy jaki efekt chcesz otrzymać, czy zwartej przesłony czy ładnych osobnych geometrycznych akcentów. Jeżeli będę sadził to u mnie wypada co 2,5 metr ub 2 metry dokładnie nie pamiętam Reszta pv

Magdo w tym ogrodzie jakoś nie planuje sadzić nawet jednej żurawki, przejadły mi się w moim ogrodzie gdzie pozostaną w troszkę ograniczonej liczbie bo przy takiej ilości sztuk i odmian dużo przy nich pracy
Flower1 18:36, 14 lut 2016

Nie wiedzialam ze przy zurawkach jest duzo pracy..pewnie masz na mysli podlewanie..
AlKa 19:08, 14 lut 2016

Flower1 napisał(a)
Nie wiedzialam ze przy zurawkach jest duzo pracy..pewnie masz na mysli podlewanie..

Albo czyszczenie suchych liści po zimie...
wodzyn 19:11, 14 lut 2016

Albo ciągłe dzielenie i rozsadzanie, ale to chyba zależy od odmiany...
Flower1 09:50, 15 lut 2016

AlKa napisał(a)

Albo czyszczenie suchych liści po zimie...

no tak wlasnie sie zastanawialam nad tymi liscmi , czy nie warto poprostu calych sciac jak srednio wygladaja? w tym roku pierwsza wiosna moich zurawek..
Luki 10:46, 15 lut 2016

Odpowiem zbiorowo na temat żurawek.
Dla mnie najgorsze jest dzielenie, przesadzanie dobieranie odmian bo jak wiadomo odmian mam kilkadziesiąt, a w szczycie kolekcjonowania było ich prawie 150 odmian. Utrzymanie w nienagannym stanie takiej ilości to jakiś koszmar dlatego kapryśne wylądowały na kompoście. Ja żurawki dzielę co dwa lata i pracy jest mnóstwo dlatego ograniczam.

Z podlewaniem u mnie nie ma większego problemu, ale fakt by dobrze wyglądały w sezonie potrzebują stale wilgotnej gleby, bez wody i ściółki raczej nie będą okazałe.

Po zimie zawsze ścinam wszystkie liście nie ważne jak żurawki wyglądają, ale robię to najwcześniej w marcu z tym nie ma się co śpieszyć.

Są odmiany, któych nie trzeba dzielić przez kilka lat i nie wyrastają na wysokie pieńki, ale to zdecydowanie mniejszość, głównie żuraweczki i tairelle można tak traktować.

Jeżeli ma się 10 czy nawet 50 sztuk w ogrodzie w np 3-5 odmianach to nie ma takiego problemu i utrzymanie żurawek wymaga tylko systematyczności

No i jak dla mnie wielkim mitem jest to, że żurawki są zimozielone i ozdobne zimą. To bylina i fakt liście mogą przetrwać lepiej lub gorzej, ale ja w ogóle nie traktuje ich jako zimowa ozdoba. Zazwyczaj po pierwszym większym śniegu robią się brzydkie.

Dlatego w tym ogrodzie żurawek niet
Flower1 13:12, 15 lut 2016

Luki napisał(a)
Odpowiem zbiorowo na temat żurawek.
Dla mnie najgorsze jest dzielenie, przesadzanie dobieranie odmian bo jak wiadomo odmian mam kilkadziesiąt, a w szczycie kolekcjonowania było ich prawie 150 odmian. Utrzymanie w nienagannym stanie takiej ilości to jakiś koszmar dlatego kapryśne wylądowały na kompoście. Ja żurawki dzielę co dwa lata i pracy jest mnóstwo dlatego ograniczam.

Z podlewaniem u mnie nie ma większego problemu, ale fakt by dobrze wyglądały w sezonie potrzebują stale wilgotnej gleby, bez wody i ściółki raczej nie będą okazałe.

Po zimie zawsze ścinam wszystkie liście nie ważne jak żurawki wyglądają, ale robię to najwcześniej w marcu z tym nie ma się co śpieszyć.

Są odmiany, któych nie trzeba dzielić przez kilka lat i nie wyrastają na wysokie pieńki, ale to zdecydowanie mniejszość, głównie żuraweczki i tairelle można tak traktować.

Jeżeli ma się 10 czy nawet 50 sztuk w ogrodzie w np 3-5 odmianach to nie ma takiego problemu i utrzymanie żurawek wymaga tylko systematyczności

No i jak dla mnie wielkim mitem jest to, że żurawki są zimozielone i ozdobne zimą. To bylina i fakt liście mogą przetrwać lepiej lub gorzej, ale ja w ogóle nie traktuje ich jako zimowa ozdoba. Zazwyczaj po pierwszym większym śniegu robią się brzydkie.

Dlatego w tym ogrodzie żurawek niet

Dziekuje za wyczerpujaca odpowiedz .Podoba mi sie kolor w ogrodzie.Mysle ze dokupie kilka w tym roku .W marcu zetne tak jak piszesz