Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Loczka 19:43, 09 lip 2015

Do góry
Rabatka przed płotem ukończona:
Skarpa wokół domu 19:40, 09 lip 2015

Do góry
Witajcie

Nie wiem czy wątek aktualny, ale postanowiłam się podzielić z Wami moimi zmaganiami ze skarpą.
Może kogoś zainspiruję troszkę
Budując domek musieliśmy podnosić się do drogi. No i z tego podnoszenia wyszła nam na tyłach domu 1,5 m skarpy.
Zastanawiałam się jak ja obsadzić, jak ją podzielić, żeby mozna było swobodnie po niej chodzić i plewic.
Postanowiłam ją podzieliś po obrysie na pół i zrobić środkiem ścieżkę.
A wyszło jak na fotkach.
Na jednej stronie zastosowałam agro, bo nie dawałam rady z chwastami, ale powoli się jej pozbywam bo daje to w kość roślinom.
Roslinki na skarpie początkowo czysty przypadek i po prostu to co mi sie podoba.
Chciałam zachować równowagę bo mieszkam na wsi
tak sie prezentuje
Od wczoraj trwa przebudowa jednych schodów, dosadzałam lawendę i trawy które uwielbiam

Skąpana w słońcu 19:38, 09 lip 2015

Do góry
Dzisiaj też padało a potem wyszło słoneczko.

Mam mało zagospodarowanego terenu, ale to co jest cieszy mnie ogromnie. jest tak jak lubię, kolorowo i pachnaco

W warzywniku rośnie sobie pięknie pachnąca maciejka

Nie miałam jej gdzie wysiać

zaczyna hortensja Bobo, ma mnóstwo kwiatostanów. Musiałam ją wysadzić ze wzgledu na prace budowlane

I takie tam widoczki moich rabatek i roślinek.

Chyba już wszystkich nudzę, na okrągło to samo. Ale tak bardzo cieszą mnie te roslinki i to co już mam

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:36, 09 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
ładne futerko

i jakie uszy dlugie...

To takie kocie dziwadło...lubię Whiskasa za charakter i szarości, które lubię

Starorzecze na górce 19:31, 09 lip 2015

Do góry
Kasya napisał(a)
Ślicznie
Sielsko i romantycznie
Ci to za ciemna roza z louisem ? I co to za granatowe coś wysokie w narożniku ? Przetacznik ?

bystre oczko, ciekawa bylam, czy ktos zapyta, widać, Kasiu, że organizujesz ogródek, wtedy o wszystko się pyta

po lewej ciemne to jest sadziec pomarszczony 'Chocolate', z Louisem połączona jest Tuscany:

Tuscany nie zachwyciła mnie również w drugim roku od zakupu (ale nie widziałam pełni jej kwitnienia, bo mnie nie było), choć było lepiej niz rok temu (3 kwiaty), może lepiej bedzie za rok:

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:29, 09 lip 2015

Do góry
Ja też trafiłam tu z prośbą.
Mam niezbyt udane nasadzenie - od lewej: leszczna prowadzona na drzewko, berberys th. Atropurpurea, dereń Elegantissima. Przed leszczyną posadziłam już kolcowój chiński. Wszystko podsadzone jest jałowcem płożącym Wiltonia. Chciałabym jakoś ożywić tą rabatę bo smutna strasznie więc wklejam swój zamysł - z przodu mysłałam posadzić różę Bienenweide Rot, baptysję i alchemillę, z tyłu Hibernicę. W pierwszym pomyśle był zamisast róży bodziszek Tiny Monster, ale jakoś nieciekawie wyszło.

Możecie skomentować i ewentualnie coś podpowiedzieć?
Rabata jest słoneczna - wystawa południowa.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:29, 09 lip 2015

Do góry
an_tre napisał(a)
super komitywa, a w ogóle to wszystkie foto z Muminkiem są odjazdowe i ogrodowe

Pewnie, że ogrodowe... ogród robimy dla siebie i swoich bliskich... i jest full ogrodowo jak się nam udało to osiągnąć. My pokazujemy swoje ogrody.. z dobrodziejstwem inwentarza.. a nie ogrody pokazowe, wystawowe czy botaniczne.

Moja pierwsza hortka ..dostałam ją od mamy.. to znaczy dostałam kawałek ukorzenionego patyczka. Teraz mam wielkiego potffora... przekroczył dawno miarę "do cycek" nawet tych umieszczonych wysoko Na foto i tak wyszedł mały.. i moje naparstnice . już przekwitłe.. ale miały ponad 2 metry.

I Perwoskia.. też zdecydowanie wyżej cyców Cięta wiosną poniżej kolana

Sukienka od Irenki - Miłki By nie było, że nie korzystam z prezentu

Mój ogród pod górkę... 19:28, 09 lip 2015

Do góry

Komendówka 19:21, 09 lip 2015

Do góry
I na miłe zakończenie gałązka jabłoni ozdobnej "Golden Hornet". Mam nadzieję, że jesienią pokażę żółte jabłuszka dla ptaszków.

Ogród Małej Mi - sezon 2015 19:21, 09 lip 2015

Do góry
roma2 napisał(a)
Aniu nie będę się powtarzać. Wysyłam za piękne widoki i za Muminka szczęśliwego w ogrodzie. Roślinki w doniczkach dają nie tylko radę, ale rosną! W tym tygodniu pójdą w ogród. W ten nieznośny upał przygotowałam im miejscówki. Po czym padłam gorącym trupem Pozdrawiam niezmiennie.

Sadź nic nie ryzykujesz.. to tylko siewki Burze podlewają.. a słoneczko im nie groźne.

anka_ napisał(a)
Aniu a jaką szerokość powinny mieć minimum? Bo moje oczko małe i nie bardzo ogarniam jak pogodzić wymiary, półki i głębokość.
Czy wełna określonej grubości? U mnie miała być sama geowłóknina.

Nie pamiętam jak grubość wełny poszła, większość mieliśmy po budowie domu A półka metrowa jest dobra.

Urszulla napisał(a)
nieźle

Nie wiem co nieźle, ale jak nieźle to może być

popcorn napisał(a)
Wow ile koi!!

Koi tylko 4 lub 5... reszta to inne ryby. Ale koi są ogromne..

olaw napisał(a)
Muminek jest fantastyczny na każdym zdjęciu...
Rybek nie mało

Rybek za dużo.. mam nową pułapkę na nie, ale czasu brak... mus odłowić , bo filtra nie nadążam czyścic... oczko co drugi dzień chodzi bez filtrów Same się tak namnożyły... gorsze od przysłowiowych królików

I obrazki.. zaczynają się jeżówki, niestety w tym roku są beznadziejne Test przeszły Merinque.. tych jest więcej i w doskonałej kondycji.
Upss . słabo widać ilość..

Tu może lepiej widać..

W samym słońcu 19:21, 09 lip 2015

Do góry
To zielone to hortensja- nie wiem -Limelight czy Phantom.
To żólte czy jasnozielone to żurawki tylko czy słońce ich nie wypali?
Chce rabaty wysypać niedługo korą i tych ciemnych to raczej nie byłoby widać.

Ogród wśród pól i wiatrów 19:20, 09 lip 2015

Do góry
nicol21 napisał(a)

Zając coś chyba za bardzo się u mnie zadomowił, bo często go widzę. Szkód na razie nie dostrzegam. Ale wczorajsza wichura połamała mi platana Przewodnik poszedł i dwie duże boczne gałęzia Dziś wszystkie pozostałe przywiązałam sznurkiem, bo wokół nie wyglądało za różowo ..

Malutki pod lasem 19:16, 09 lip 2015

Do góry
Dobra wsadziłam tuję i berberysa, zmieści mi się jeszcze jeden, może jutro kupię. Bergenii miałam tylko dwie małe sadzoneczki, to i one zostały wsadzone. Jak wykopię od mamy kolejne, to zrobię obwódkę
W Kruklandii 19:12, 09 lip 2015

Do góry
I metka dla Madżenki

W Kruklandii 19:06, 09 lip 2015

Do góry
Ewa tu cała Twoja różanka...

I okrywowe zrobiły się pnące
W samym słońcu 19:03, 09 lip 2015

Do góry
To kawałek trawnika, gdzie trawa wygląda najlepiej-tu była siana ze 2-3 lata temu,ale niestety nei wiedziałam jeszcze jak o nia dbać, wg mnie jest do zerwania.

a tak wygląda na większej części podwórka

no i nie wiem czy jeszcze jakieś zdj wrzucić, czy czytelne jest co i jak.

Niestety nie znam sie całkowicie na roslinach,a na projektowaniu rabat jeszcze niej.

aaa, w doniczkach na tarasie mam dzwonek jakiś-jak go kupiłam to kwitł, w zeszłym tyg przeczytałam,że powinno sie dzwonek po przekwinięciu ściąć na króko?? Kupiłam go w kwietniu/maju.

Widziałam wczoraj w carrefour dzwonki karpackie (po 8zł więc cena zachęca), pieknie kwitną- jedne na biało, inne na niebiesko. Jeślibym je kupiła to ile sztuk i gdzie najlepiej je posadzić?? One lubia ostre słońce? Tak od wczoraj się zastanawiam nad tymi dzwonkami...
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 19:01, 09 lip 2015

Do góry
Niech mi powie ktos co to za odmiana?

W samym słońcu 18:55, 09 lip 2015

Do góry
To rabata pod płotem-na wiosne jak kopałam

i póki co wygląda tak

Taki kawałek co trawy nie ma to tam sięgał warzywnik w zeszłym roku.
Kolorowy ogród na piasku 18:52, 09 lip 2015

Do góry
viva napisał(a)

Jolu czasem trzeba przysiąść do komputera
Dziewczyny powstawiały tyle zdjęć że wydaje mi się iż wszystko już jasne
Jolu dla Ciebie ławeczka z widoczkiem

Viva, rozczuliłaś mnie, dziękuję za piękny obrazek. Ławeczkę mam chyba taką samą, tylko nieco inny odcień. Obwódkę tworzą chyba kukliki ?
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 18:52, 09 lip 2015

Do góry
Zbyszku masz jakiś dobry sposób żeby Anabelki nie pokładały się po deszczu?
Mówisz że tniesz 5 cm nad ziemią mnie zawsze jest szkoda i może taki jest skutek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies