Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Typografia ogrodu

Typografia ogrodu

nawigatorka 21:01, 22 lip 2015

dywanów nie lubię - ale tan bardzo
nawigatorka 21:09, 22 lip 2015

i prosba o radę - muszę zrobić coś z tą rabatą ( betonów udawać ze nie ma)
jest to zachodnia strona i zrobił mi się tam bałagan. Ma jakieś 60 zm glęgokości i ok 12 m długości.
rosnie tam:
1. 6 kul bukszpanowych - maja zostac
2. po bokach kul - Ice dance - też raczej zostaje
3. Barwinek - wnerwia mnie bo w połowie lata usycha częściowo i szpeci i ma wyleciec
4. Stipa - byłaby ok tylko pokłada się bo jest za wielka i nie wiem co z nią
5. biała szałwia - stipa ciągle na niej lezy i ta bardzo słabo kwitnie - nie wiem czy ma za mało słońca? - tez raczej tam nie ma byc.

z myślą o wywalanych z tego miejsca roslinach dosadziłam tam małe sadzonki jarzmianki i carex the beatels.

doradzcie czy będzie ok jak zostana: kule, ID, jarzmianki, beatelsy i stipy? czy za duzo traw? a może jakies inne propozycję?

Toszka 00:45, 23 lip 2015

Proponuję albo ograniczyć się tylko do ID + kule, albo kule + carex Frosted Curle posadzone pomiędzy kulami, ale po skosie po 2-3 (nie wiem ile się zmieści). FC będzie spływać z donicy. I nic więcej, ew. cebulowe na wiosnę, potem np. stokrotki lub posadzone Anemone sylvestris kwitnące do końca maja, a w pozostałym czasie zdobiące wyrażną zielenią liści.

Inna opcja to pomiędzy kulami dać zgrupowaną stipę, potem dla kontrastu np. Frosted Curle, ponownie stipę i np ice dancery. Kombinuj, nie sadź w rządku. Spróbuj albo grupami, albo po przekątnej.

Może być jeszcze opcja posadzenia razem 4 kul, potem trawy i znowu kule. Szukaj nieoczywistych kombinacji.
inag 00:49, 23 lip 2015

nawigatorka napisał(a)
dla ochłody zimna donica - hortki zastapione hostą

Ale ładnie to wygląda Jak wszystko zresztą..
Dojrzałam w końcu Twoje hosty. Powiem Ci, że moje w porównaniu do Twoich są mikroskopijne. I co to jest za trawka z nimi?
inag 00:50, 23 lip 2015

Bo to nie ice dance prawda?
nawigatorka 03:35, 23 lip 2015

Toszka napisał(a)
Proponuję albo ograniczyć się tylko do ID + kule, albo kule + carex Frosted Curle posadzone pomiędzy kulami, ale po skosie po 2-3 (nie wiem ile się zmieści). FC będzie spływać z donicy. I nic więcej, ew. cebulowe na wiosnę, potem np. stokrotki lub posadzone Anemone sylvestris kwitnące do końca maja, a w pozostałym czasie zdobiące wyrażną zielenią liści.

Inna opcja to pomiędzy kulami dać zgrupowaną stipę, potem dla kontrastu np. Frosted Curle, ponownie stipę i np ice dancery. Kombinuj, nie sadź w rządku. Spróbuj albo grupami, albo po przekątnej.

Może być jeszcze opcja posadzenia razem 4 kul, potem trawy i znowu kule. Szukaj nieoczywistych kombinacji.

Nawet nie wiesz Toszka jak ciesze się z Twojego głosu
Właśnie nie mogę myśleć przewidywalnie.
I tak: kule zgrupowane to dobrybpomysl ale pragmatycznie patrząc wolałabym je zostawić tak jak są-wiem kompromisy nie są dobrym wyjściem ale byłabym się je ruszać bo to moje najładniejsze

O zawilcach i cebulowych myślałam nawet bo chciałam tam coś białego.a myślisz ze jarzmianki dałoby się jakoś tam wkomponować czy zupełnie nie?

Ja mam trochę nasadzenia tam po skosie tylko na 60 cm trochę trudno o skos

Frosted mam w kilku miejscach i mam do nich mieszane uczucia - teraz wyglądają super ale wiosną...
A stipe mogę z tamtą wziąć bo chyba jakoś jej nie widzę zgrupowanej na dlugości 2 metrów co?
Ok myślimy dalej- Toszka pomóż kule i minimalizm traw + coś.
MirellaB 03:50, 23 lip 2015

U mnie po nawałnicy 30 minut wszystko trwało. Ogród przetrwał. A jak u Ciebie?
nawigatorka 03:58, 23 lip 2015

inag napisał(a)

Ale ładnie to wygląda Jak wszystko zresztą..
Dojrzałam w końcu Twoje hosty. Powiem Ci, że moje w porównaniu do Twoich są mikroskopijne. I co to jest za trawka z nimi?

Dojrzałam bo sa całe 2. Małe i w takiej cenie ze.... Ale zawsze chciałam je mieć. To carex everest-właśnie ona fajnie pasuje bo ma zimny kolor ale jest kepowa i znacznie mniejsza od ID.
nawigatorka 03:59, 23 lip 2015

MirellaB napisał(a)
U mnie po nawałnicy 30 minut wszystko trwało. Ogród przetrwał. A jak u Ciebie?

U mnie tez mam nadzieje ze juz po. Było jasno i głośno. Ale gałązek znacznie mniej.
nawigatorka 04:05, 23 lip 2015

A tak sobie myślę a może faktycznie same kule + Id + jarzmianki (tylko czy Id do nich pasuje?)