u mnie limonkowe żurawki troche przypalone. ale nie jest najgorzej. jesli bedzie gorzej będę musiała pomysleć na innym miejscem dla nich. Przesyłam moje błękitne niebo dla Ciebie
Stipa - jak jej nie kochać wprowadza piekny zwiewny ruch na rabacie - moja zeszłoroczna nabiera masy i wreszcie ma kłosy (jest nadzieje na siewki). I siewki od Madzi - za które jeszcze raz dziękuję - jeszcze maleńskie ale ile dają radości. mam nadzieję, że ten upał ich nie zmarnuje (na ostatniej fotce rabata pod lipą (i rozplenicami, niewidocznymi jeszcze siewkami stipi i docelowo jeżówkami).
Pewnie u Was tak petelnia jak u mnie. nawet pracować się nie chce choć byłoby co robić. Przydałoby się trochę deszczu - trawa (nawet moja łąkowa - niezniszczalna) powoli się wypala. a chwastów nie ma co wyrywać bo tak sucho.
Kilka migawez z leniwego dnia - róże Artemis i Nowalis. Ta pierwsza obsypana pąkami i pojawił się pierwszy kwiat. na jednej gałązce jest po kilkadziesiąt paków (liczyłam). powoli "wchodzi" na ścieżkę od furtki. Nowalis jeszcze młoda - ma ciemnoróżowe paki a kwiaty fioletowe ale na nie jeszcze chwilę trzeba poczekać. tak jak na okrywówki.
Trudno zdjęciami oddać prawdziwy kolor,bo w sońcu wychodza inaczej i wieczorkiem tez,ale spróbuję.
Te zdjęcia chyba najwierniej oddaja kolor Tuscany i Cardinal de Richelieu .
Piszę pełne nazwy,bo mam jeszcze Cardinal Hume,żeby nie mylić.
Mój Baron od wczesnej młodości ma białe obrzeża,a Bicentenaire de guillot nie znam.
Tuscany i Cardinal de Richelieu sadzone były jesienią 2013 .
Tuscany pod koniec lata 2014 wypuściła 3 długaśne pędy,niemal 2m,które przyszpiliłam do ziemi.
Cardinal de Richelieu- to mały krzaczek,zaledwie półmetrowy.
żle znosi słońce.
Oprócz tego wycięliśmy tuje które widać na wcześniejszym zdjęciu z niecierpkami. Było tyle cienia w ogródku, ze cały trawnik to praktycznie był sam mech. W ich miejsce Posadzilismy jałowce
Zrezygnowałam tez z pasa rabaty z niecierpkami, teraz w słonecznych warunkach by juz tam nie wytrzymały. Przy okazji siania nowego trawnika zagospodarowaliśmy ten teren na trawnik.
Przed tujami planuje zasadzić jesienią cebule narcyzów i tulipanów ściółka bedzie z kory.
A Wy jak myślicie, sadzić cos tam jeszcze czy zostawić jak jest ??
Cuuudowne są te zdjęcia Jak musi być u Ciebie wspaniale i pachnąco w taką piękną pogodę Zazdroszczę ... tym bardziej, że w ten żar ja macham grabkami i równam ziemię pod trawnik
Pozdrawiam serdecznie
Witam Wszystkich ! Wycięliśmy 5 metrowe stare tuje, ponieważ na ogródku był dzięki nim ogromny cień, nigdy tez nie były formowane przez co były strasznie szerokie i wchodziły na cała ścieżkę. W ich miejsce Posadzilismy jałowce jak na zdjęciu Na jesień przed nimi planuje posadzić narcyzy i tulipany. Wyściółkę planuje z kory. Jak myślicie czy dosadzic tam coś jeszcze, a może puścić cos pnącego na płot? Czekam na Wasze opinie i porady