Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 22:55, 02 cze 2015

Do góry
waldek727 napisał(a)

Szkoda Renatko, że nie dałaś się namówić na mieszankę traw z firmy Barenbrug.
No trudno. Wybór należy do Ciebie.
Sześcioletni trawnik. Zastosowana mieszanka Barenbrug Exclusor Gazon Elite z niewielkim dodatkiem angielskiej Geolii.

Przed pierwszym wiosennym koszeniem i nawożeniem /sezon 2015/.

I po.

a ja jeszcze nie kupiłam trawy ... odsuwam ciągle w czasie tę decyzję ... podpytuję to tu to tam ... już byłąm zdecydowana na zakup Barenbrung Exclusor Gazon Elite kiedy eM zaczął dociekać i stwierdził, że trawa holenderska nie nadaje się na nasze warunki ... i zgłupiałam ... od poniedziałku pyta mnie czy kupiłam a ja wciąż niezdecydowana ... a tu masz taki post i ... zdjęcie. Wybacz mi to pytanie, ale naprawdę Twoja trawa nie jest z rolki??? ... i kiedy ją siałeś?
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:55, 02 cze 2015

Do góry
z boku

i z góry w dół czyli do piekła? .... no w końcu ognisko to ogień

na ostatnim zdjęciu dobrze widać różnicę w poziomie gruntu to właśnie z tej prawej strony, gdzie schody tak mocno wystają ma powstać ta rabata z suchą rzeką nad którą przerzucę mostek, to tu brak mi pomysłu na obsadę, a chciałabym żeby wyglądało naturalnie, jak drzewo się z patynuje jeśli wcześniej się nie rozsypie to chyba fajnie będzie wyglądało.
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:55, 02 cze 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
PRZEANALIZOWAŁAM, że azalie mają udane towarzystwo. I wcale nie za dużo host.
Ja mam dalie siane już wysadzone w gruncie. Ale ten zimny wiatr smaga je okrutnie.

Takie doniczkowo lubię.

Ewa dziękuję za analizę .
Jeśli powiadasz że host za dużo nie jest to ok. Zaiste towarzystwo azalii udane choć ta japońska ma za mało kontrastu i chyba tam czosnki posadzę.

A moje dalie takie z karpy jeszcze w donicach ale chyba już czas na rabatę

a to angielska czyli stamtąd i 10x droższa niż u nas na rynku - no ale jedna
i mdleją jej listki w mega słońca jakie teraz jest - chyba ją ulokuję jednak w rabacie jutro

Kulą w płot 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Ceiba święte drzewo majów. Widzicie oko?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Moje ulubione zestawienie szałwi z bodziszkiem

Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Loosiuu napisał(a)
A nie stosujesz może zimą soli na podjeździe? Na pewno tylko florovit? Jak często? Nie przesychają, a może za mokro?

Porównanie liści może wskazywać na niedożywienie. Teraz trzeba ustalić czemu ono nastąpiło. Najlepiej napisz jaką mają ziemię!

Nie stosuje soli. Droga przy moim domu tez nie jest sypana solą. zakładów przemysłowych brak. Jaką ziemię - odpowiem bardzo nieprofesjonalnie - rodzimą - tyle że do pewnej (nie pamietam niestety jakiej) głębokości bo dalej są warstwy podjazdu (podjazd wyniesiony jest nad teren gruntu w najwyższym miejsci na 1,7 metra). Pod wiśniami rosna trawy i bukszpany i im nic nie dolega. Wygląda to tak - najblizsza wiśnia zdrowa, dalej chorując, dalej właściwie martwa.

Hortensjada 22:54, 02 cze 2015

Do góry
Na dobranoc upojny zapach Niech wyobraźnia działa

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:52, 02 cze 2015

Do góry

Kulą w płot 22:51, 02 cze 2015

Do góry
I jeszcze jacaranda i hibiskus

Hortensjada 22:51, 02 cze 2015

Do góry
Dzięki wszystkim za odwiedziny i miłe słowa

Wracając do pytań:
Cedr mieszka w moim ogródku prawie od początku czyli ponad 7 lat, jest dość wrażliwy na mróz więc nie w każdym rejonie można go sadzić ( chociaż muszę powiedzieć, że w ciągu tych lat ostrą zimę też przeżył i wyszedł bez szwanku)

Co do hortensji to bardziej powinno nam zależeć na ilości pędów niż na ich wysokości, Długie, pod wpływem ciężaru kwiatostanów, będą sie brzydko przewieszać zwłaszcza chodzi o odmiany o zbitym kwiecie, te bardziej ażurowe nawet wysokie trzymają sie prosto. Większość hortensji tych popularnych jest dość łatwa do rozróżnienia głównie na podstawie kwiatostanu chociaż sprawa się trochę komplikuje właśnie przy ażurowych- jedynie Kyushu jest rozpoznawalna na pierwszy rzut oka. Co do gęstości sadzenia- albo wybieramy od razu 1-1,2 m i cierpliwie czekamy 3-4 lata aż się zejdą, lub tez sadzimy gęściej wychodząc z założenia, że za jakiś czas co druga jest do przesadzenia ale efekt wizualny szpaleru mamy prawie natychmiast ( przesadzanie znoszą dobrze)

Na koniec trochę kolejnych fotek, żeby nie było za szaro

Limelight

Silver Dollar

Early Sensation - już z pąkami

I rzadko spotykana o postrzępionych liściach Emerald Lace, jeszcze bardzo młodziutka
Kwiatowy ogródek Monteverde 22:48, 02 cze 2015

Do góry
No już jestem i nie wiadomo czy oglądać fotki czy pisać, tyle zaległości a jeszcze dzisiaj do 21.00 podlewałam bo chociaż nad ranem trochę popadało to sucho bardzoróże na razie kwitną te dwie ale prawie wszystkie maja pączki i czekam kiedy zakwitną kwitnie piwonia majowa

len

rutewki
Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:48, 02 cze 2015

Do góry
I nasze schody do nieba....

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:48, 02 cze 2015

Do góry

Ogród w Tarnowie 22:47, 02 cze 2015

Do góry

pięknie

udało mi się skosić przed deszczem, trawka ideaaalo i nie właź mi bo się ślady robią
zaiste trawa idealo aż mi się zachciało nad swoją popracować choć odrobinkę

Ryśku dziękuję i pozdrawiam

ps.
Dorota już wie i 2 doniczki z iryskami szykuje.
Trudny teren - dużo pracy! 22:47, 02 cze 2015

Do góry
U mnie agrowłóknina będzie - bo za duże puste przestrzenie mam i bede miala abym co rusz latała i odchwaszczala. Każda roślinka wokół siebie już agro nie ma. Robie duże nacięcia aby totalnie nie przykrywac wszystkiego.

Rododendronowy ogród II. 22:45, 02 cze 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
No to dla wytrzymałych dzisiejsze zdjecia rh

o tu tu były pąki chyba
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:44, 02 cze 2015

Do góry

Ranczo Szmaragdowa Dolina 22:43, 02 cze 2015

Do góry
Patrząc od bramy

i od strony sąsiada

i takie tam

i coś z przeszłości

Kulą w płot 22:42, 02 cze 2015

Do góry
I kilka miejsc, które mnie zachwyciły
O tej porze roku pierwszy raz zjawiskowo kwitną jacarandy

Kwitnący granat na środku ulicy w Granadzie
Ogród w Tarnowie 22:42, 02 cze 2015

Do góry
Odnowiona kratka na róże i na dodatek nowe róże - czyli u Ciebie rewolucja, ciekawa jestem kwitnienia róż tym bardziej że widziałam że kupiłeś super sadzonki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies