Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogródek nad jeziorem 22:14, 30 maj 2015

Do góry
Edyta10 napisał(a)
hortensje

Śliczna ta trawka,jaka to ?
Moja bajka 22:10, 30 maj 2015

Do góry

Zakwitł pierwszy liliowiec. To ten sam wariat, który kwitł jeszcze w listopadzie.
Ogród zapachów u Jasi 22:07, 30 maj 2015

Do góry
malkul napisał(a)
czy kiedys wysiały ci sie te piekne ciemierniki?

Tak, one się dobrze nasiewają tylko należy nie plewić w tym miejscu , wtedy masz efekt gwarantowany.
Pozdrawiam Jasia.

róża 'Fruhlingsduft'
Moja bajka 22:02, 30 maj 2015

Do góry
Za radą Lukiego gdzieś w marcu dość radykalnie skróciłam berberysy i przepięknie się zagęściły . Dzięki Łukaszek .
Mój jest ten kawałek ogrodu 21:59, 30 maj 2015

Do góry
Dziś powstał kawałek żywopłotu, posadziłam 10 choin kanadyjskich. Takich mikro oczywiście, żeby pasowały do reszty

Wydaje mi się, że trzmielina będzie musiała przesunąć się jakieś 30cm do przodu

Udało mi się przechować zimą, w chłodnym pomieszczeniu, hortensję ogrodową. A nawet kilka. Pierwsza pokazuje swój kolorek.

Ogród zapachów u Jasi 21:56, 30 maj 2015

Do góry
mira napisał(a)

Jakby tego orlika nasionka dało się zebrać i doturlać do mnie to by fajnie było

pozdrawiam

Nasionka będę turlać
Pozdrawiam Jasia

róża 'Agnes'
Moja bajka 21:55, 30 maj 2015

Do góry
Dziś robiłam dalszą część obrzeży rabat z kostki granitowej. Wreszcie nie muszę patrzeń na to plastikowe obrzeże, które miałam pod orzechem . Nie zrobiłam wszystkiego. Połowa jest jeszcze nie ułożona, no i trawska (powiedzmy, że to trawa) jeszcze nie eksmitowałam, bo brakło czasu. Kręgosłup nie mój , chyba się jutro nie wyprostuję . Burza pokrzyżowała mi szyki, bo zrobiłabym więcej.

Do miejsca, w którym jest wbity szpadelek kostka jest ułożona. Reszta tylko luźno poukładana i to nie jest ostateczny kształt.

I... mini warzywnik . Są tam dwa pomidorki koktajlowe (jednego złamałam , seler naciowy (uwielbiam) 2 bazylie i 4 sałaty. Wcisnę jeszcze nasionka nagietków .
Madżenie ogrodnika cz. aktualna 21:54, 30 maj 2015

Do góry
Madzenka napisał(a)

i laurowiśnie.....
aktualnie ma 1,5 m a miała 2 m po 3 latach....

Marzenko nachodzi mnie na żywopłot tak jak u Ciebie z laurowiśni ale... u mnie bardziej mroźna zima i obawiam się czy nie będzie wymarzać?
Jak sądzisz da radę u mnie? będzie "pod nogami" szmaragdów, są już dość wysokie a od dołu łysieją więc laurowiśnie by je osłoniły
Ogród zapachów u Jasi 21:50, 30 maj 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Ostatnio spodobała mi się ta czerwona Potanina ale nie widzę jej w sprzedaży , moze na jesieni bedzie łatwiej. Pozdrówka.

Piwonii nigdy za dużo . W tym roku kupiłam bylinową 'Miss America'.
Pozdarawiam Jasia

róża 'Nevada'

Moja bajka 21:45, 30 maj 2015

Do góry
Mój pierwszy w życiu taki duży niwaki (wcześniej ćwiczyłam tylko na małym jałowcu). Powstał ze sporego cisa. Cis wyrósł na kształt miotły , więc nie było mi go specjalnie żal. Niestety rośnie w takim miejscu, że strasznie trudno zrobić wyraźniejsze zdjęcia.
W cieniu - zacieniona 21:38, 30 maj 2015

Do góry
...z zielonej ściany...
Ogródek Iwony 21:38, 30 maj 2015

Do góry
Kuba napisał(a)
Iwonka to Ty prosiłaś męża żeby nie przerabiać w tym roku żadnej rabaty? zwykle jest odwrotnie- oni błagają nas

Tak Ewuniu, dokładnie tak.
Było to tak:
Przez rok kombinowałam nad kostką tutaj, żeby się jej pozbyć na rzecz trawnika:

Wystarczyła sugestia Ewy bacowej i Zbyszek następnego dnia jechał po obrzeża i nakazał rozebrać kostkę (sam nie mógł nic dźwignąć, bo w krzyż mu coś wlazło )
Dziś założyliśmy obrzeża, i jest problem. Za mało ziemi, trzeba dowieźć. Dosiać trawę. Część przeszczepiłam, ale jeszcze brakuje.

Na rabacie trzeba wszystko przerobić, bo teraz zrobił się misz-masz. Nic nie pasuje mi do prostych linii. Poza tym doszłam do wniosku, ze tam się za dużo dzieje. Muszę uporządkować rabatę. Zostają tuje, hortensje, bukszpany i żurawki między kulki jako wypełnienie. Reszta aut. No może jeszcze berberys bagatell - sztuk 5. Teraz muszę pomyśleć, jak to rozplanować
Ogród zapachów u Jasi 21:32, 30 maj 2015

Do góry
Joku napisał(a)
Ależ pięknie u ciebie. I róże już kwitną. U siebie wypatrzyłam dzisiaj pączki na Mary Rose. Ale na kwitnienie muszę jeszcze poczekać.

Jolu teraz jest pełnia kwitnienia róż parkowych, na angielski i historyczne ja również muszę jeszcze poczekać przypuszczam zę ok. 2 tygodnie.

róża 'Marguerite Hilling'

róże 'Marguerite Hilling','Nevada','Agnes'
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:25, 30 maj 2015

Do góry
frezja napisał(a)

mój wiciokrzew ma kiepskie warunki do rozwoju..miejsce nie takie..i ciągle atakują go mszyce;(

na wiciokrzewie to chyba nie miałam mszyc nigdy
u mnie lubują się w jaśminowcu te czarne, co roku jest oblegany

i na różach białe ale w mniejszych ilościach

Ogród średniowieczny i nie tylko 21:19, 30 maj 2015

Do góry
MarekW napisał(a)
i niebieskości ulubione

Co to za fajna roślinka? Długo kwitnie?
Rozpoznawanie chorób i szkodników 21:17, 30 maj 2015

Do góry
Arkadiusz napisał(a)

Witam

Bardzo was proszę o pomoc w rozpoznaniu choroby, bądź szkodnika który niszczy moje rośliny.

Wszystko zaczęło się tuż po rozpoczęciu wegetacji. Najwcześniej choroba uaktywniła się na świdośliwie. Pączki pękły rozwinęły się pierwsze listki zakwitła i koniec. reszta pączków zaschła i odpadła listki zaczęły się zamykać, nowe się już nie pojawiają.

Kolcowój natomiast zaczyna gałązka po gałązce usychać. Najpierw przestał rosnąć. Rośnie tylko jedna gałązka. Reszta po kolei żółknie i usycha.

Pigwa pięknie się rozwinęła ale po wytworzeniu pąków i zakwitnięciu nie rośnie nie ma pączków.

Oliwnik zakwitnął jak nigdy przedtem ale o tej porze roku powinien rosnąć już jak wściekły tymczasem przestaje i małe pierwsze listki zaczynają żółknąć.

Nie wiem czy to nie wina jakichś przędziorków, a może miesięcznej suszy w kwietniu. Tylko że reszta roślin owocuje i rośnie jak zwykle!. Na świdośliwie, kolcowoju i chyba pigwie widze delikatne jakby pajęcze nici.

Za pomoc z góry bardzo dziękuje

Arek
Ogród średniowieczny i nie tylko 21:16, 30 maj 2015

Do góry
MarekW napisał(a)
Kilka majowych widoków,
nowe tulipany sadzone jesienią dla ożywienia kwater bukszpanowych

Bardzo fajnie wygląda i nawet pomyłek kolorystycznych nie masz
Metamorfozy ogrodowe 21:15, 30 maj 2015

Do góry
Na początku była tylko kostka, później dodałem brzoze, w kolejnym sezonie te małe iglaki ( zapomniałem nazwy), A teraz szmaragdy.
Początki mojego ogródka. 21:15, 30 maj 2015

Do góry
Moja lecznica dla roślin na tarasie
Ogród mały, w cieniu i na ciężkiej glebie 21:14, 30 maj 2015

Do góry

mój wiciokrzew ma kiepskie warunki do rozwoju..miejsce nie takie..i ciągle atakują go mszyce;(
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies