Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Funkie - Hosta 21:33, 10 lip 2015

Do góry
Zrobione w deszczu:
Francee - ma nawet tak jak u Ciebie "pociągnięcia" gdzie niegdzie niebieskim; zdjęcie nie oddaje tego...

Liberty - po całodziennym deszczu zrobiły się jakieś plamy ale autentycznie ma wnętrze liścia jednorodnie niebieskie.

Zaznaczyłam fragmenty liści, bo wszystkie liście tak wyglądały przed opadami deszczu (trwają u nas od kilku dni).
Ogród Mirelli 21:32, 10 lip 2015

Do góry
MirellaB napisał(a)
Trawki już są

Carex The Beatles

Carex Evergold

Prawda, że piękne

Śliczne trawki. Naprawdę w dobrej kondycji. A ja takie śmieci w iglakach kupiłam,
Napisz na pw, gdzie nabyłaś.
Ogrodowe przygody 21:28, 10 lip 2015

Do góry
Karol99 napisał(a)
Piękne róże, a ta na pierwszym zdjęciu ma super kolor i bardzo dobrze komponuje się z lawendą.

To majestic, która miała być first lady
szkoda bo razem mam już 3 w ogrodzie
Gdzieś na końcu świata... 21:26, 10 lip 2015

Do góry

Ogrodowe przygody 21:24, 10 lip 2015

Do góry
mirkaka napisał(a)
Ale dawno tu byłam, takie cuda pokazujesz że nie wiadomo co chwalić?

dziękuję, u nas dziś chyba biegun zimna uuuuuuuuuuu
Moja bajka 21:24, 10 lip 2015

Do góry
Ala106 napisał(a)
Fajna ta jeżówka pomarańczowa, a pysznogłówki to takie wariaty.
Clematis śliczny, kolorek ekstra.
Macham.

Reniu rozkwitła kolejna jeżówa. Ta ma ciekawy kolor, coś między żółtym, a pomarańczowym

pajączkowi też się spodobała
Dwa ogrody 21:22, 10 lip 2015

Do góry
Karola, szkoda, że Cię jutro nie będzie;(
Gabrysiu, dobrze, że chociaż napisałam "chyba to to samo" i fajnie, że sprostowałaś
Za komplement dziękuję, to jest bardzo motywujące I przyznam Ci się na ucho że też lubię patrzeć na nie jako na pewną całość kolorystyczną.
Vivo, podlewanie było, dziś też Szkoda, że u Ciebie nie obyło się bez strat. Ale i u mnie dużo roślin podeschło, niemniej dobrze, że nie całkiem Poszerzania rabat nie będzie, ale korekta linii trawnika jak najbardziej, bo czekam z tym już od ubiegłego roku. Tak lepiej brzmi dla niewtajemniczonych Sporo bylin w tym tygodniu już wycięłam, liczę na powtórne kwitnienie.

Czekam, aż się rozwiną te kwiatuszkowe kuleczki

Gdzieś na końcu świata... 21:22, 10 lip 2015

Do góry
Migawki rabatkowe

Ogród w cieniu drzew 21:18, 10 lip 2015

Do góry
Moja ukochana lilia azjatycka. Jakiś owad ją podjada

Pierwszy kwiat rozwinął się 6-go a teraz w pełni okazałości
Starorzecze na górce 21:12, 10 lip 2015

Do góry
McKenzie

przewieszająca się ostróżka (nad cinderella)

pomponella w dzwonkach

i z lilią, duza mi wyrasta

Starorzecze na górce 21:07, 10 lip 2015

Do góry
arabella i super dorothy

Starorzecze na górce 21:06, 10 lip 2015

Do góry
polish spirit

inne

Starorzecze na górce 21:04, 10 lip 2015

Do góry
powojniki roznej masci

krakowiak,porasta wisterię, drabina postawiona byla na chwile

Starorzecze na górce 21:02, 10 lip 2015

Do góry
alexandra princessa de luxemburg,bardziej mi siena razie podoba niz heritage, rosnie bujniej,kwitnie tez bogaciej, ale nie dałam jej żadnej podpórki i sie porozkladała lub pokładła na ścianę

Starorzecze na górce 20:59, 10 lip 2015

Do góry
dynie i lilie wlasnej produkcji z cebulek powietrznych,kolor kiepski

nie mam w tym roku w dyniowisku nasturcji,załuję, może jeszcze kupię sadzonki na targu

Ogródek Iwony 20:57, 10 lip 2015

Do góry
Iwonko, gratulacje z okazji 800 Realizacji wszystkich planów, radości i czasu na odpoczynek w ogrodzie

Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:55, 10 lip 2015

Do góry
polinka napisał(a)
Upał nie do wytrzymania! Zaplanowałam sobie, że dzisiaj trochę się pobawię w malarza ale mus czekać na cień...siedzę i porządkuję archiwalne zdjęcia i pokażę Wam małe zmiany jakie u nas zaszły...

2013r.

2015r.

śliczne zmiany cudownie to wygląda, ja nie potrafie takiego ładu stwarzyć
W moim ogrodzie, gdzie czas leniwy... 20:52, 10 lip 2015

Do góry
witaj Jazzy,

Na me skromne doświadczenie z klonami to ja podchodzę tak ( raczej pragmatycznie) - jeśli chodzi o kryteria doboru:

-najpierw dobór pod względem koloru klona czyli liści, potem czy ma się przebarwiać czy też nie
- nastepnie , czy roślinka na pniu czy też nie, bo te na pniu mają tendencję do przemarzania zimą i trzeba zabezpieczać przed mrozami a te pozostawione w donicach w szczególności!
- potem dobór ph gleby choć z regóły klony lubią lekkie zakwaszenie w miarę stałą wigotność.

To tak tyle na początek aby nie zanudzać a poniżej przykład z własnego ogródka:

klon palmowy 'Orange Dream'

.. gdy rosną młode listki to mają kolor czerwony potem prebarwiają się na czerwono -żółty.

Następnie żółto- zielony by przebarwić się na zielono i tak w kółko ta zabawa barw - z tąd właśnie nazwa tego klona

.. fajnie co? właśnie dlatego ten klon wybrałem ze względu na tę szczególną cechę przebarwiania liści.

Dodam , że stoi w szczerym słońcu (strona wschód- południe ) no i daje on sobie radę jak widać.

pozdrawiam
Jan
Trzy jabłonie - marzenia o ogrodowym azylu 20:50, 10 lip 2015

Do góry

Trochę nadrobiłam zaległości i pochodziłam po Waszych pięknych, zadbanych ogrodach, nacieszyłam oczy i biegnę wyjmować ciacho z piekarnika... ale pachnie
dziś eksperyment z cieciorką
ale jeszcze parę zdjęć z zakątka sowiego

tam gdzie ja,
tam i Fikus,
który chce mnie przekonać,
że jest bardziej fotogeniczny od tego zielska,
które tak namiętnie fotografuję

Kłopoty - problemy z trawnikiem 20:46, 10 lip 2015

Do góry
MarcinCz napisał(a)
Witam pojawił się problem z moim trawnikiem.W poniedziałek skosiłem trawę ponieważ była już dość wysoka a nie miałem czasu skosić wcześniej.Zrobiłem to dosyć wcześnie rano ok.6 trawa była jeszcze mokra ale jakoś poszło.Od samego początku kosiłem na wysokość około 6 cm.Liczę na Waszą pomoc.

Ach te nieznośne trawniki!
Ciągle przysparzają nam jakiś kłopotów.
Jednakże zagłębiając się nieco w procesy biochemiczne jakie zachodzą w roślinach dochodzę do wniosku, że to nie trawniki przysparzają nam tylu kłopotów, tylko my im.
Wiesz Marcin jakie najtrudniejsze pytanie może wypłynąć z ust malca, na które rodzice nie potrafią odpowiedzieć wyczerpująco, a przy tym zrozumiale?
Nie, nie.
Wcale nie ,,skąd się biorą dzieci".
To pytanie, to ,,dlaczego trawa jest zielona".
Dotyczy to również Twojego problemu. W znacznym stopniu zablokowałeś w dolnych partiach trawnika proces fotosyntezy. Barwniki fotosystemu są niedoświetlone, a tym samym chlorofil nie ulega dostatecznemu utlenieniu.
Jeżeli śledzisz na ,,Ogrodowisku" wątki związane tematycznie z trawą i trawnikami, to zapewne zauważyłeś w moich postać, że po stokroć wymieniam w nich cyferkę ,,4".
Bynajmniej nie jest to mój szczęśliwy numerek. Jest to magiczna cyfra która powoduje to, że nasze trawniki są w stanie pokryć się jednolicie, intensywnie zieloną barwą.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies