Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Mój mały ogródeczek :) 12:02, 08 lip 2015

Do góry
mój dzisiejszy zakup

W kamiennym kręgu od początku 11:58, 08 lip 2015

Do góry
malgocha1960 napisał(a)
Aniu,ten kącik kawowy jest tak piękny,ze przysiądę chetnie.Czy ten zywopłot falisty masz z ligustru czy bukszpanu?

Małgosiu, to bukszpan
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:54, 08 lip 2015

Do góry
Muminek śpi.. lecę pozałatwiać to i owo.. wiec przepraszam resztę której nie odpowiedziałam.

Melduję że Graham Thomas po przesadzeniu powoli sie zbiera i ma nawet 2 kwiaty I dużo pąków, co mnie cieszy... za rok odbuduje siew masie..
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:52, 08 lip 2015

Do góry
eliza3 napisał(a)
Aniu, oczywiście zaglądam, nie zawsze piszę, ale pozdrawiam serdecznie... zawsze oglądam wszystkie zdjęcia, na czytanie czasu brakuje niestety...

Dziewczyno z jukami i do aniołków.. zawsze o tobie myślę o tej porze roku..

Moje juki poszły w zeszłym roku na przedpłocie.. maja sie dobrze

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:50, 08 lip 2015

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Wszystko ładne ale Muminek najfajniejszy.

A jaki pomocnik.. ho, ho, ho..od świtu już jest podlewanie

Perukowca traktuje jak jeżą.... a stipę mija długim łukiem... do łapek się klei i kłuje..

Pszczółki też odganiamy.. Mi ożanka po cycki.. a Muminkowi.. powyżej głowy .. ot te miarki są takie nierówne ..
Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:48, 08 lip 2015

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Anek
mam problem wyboru, proszę o radę:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1051#post_5

Żadnej z tych róż nie znam Wiec się nie wypowiadam .. co by głupot nie pisać..

Ogród Małej Mi - sezon 2015 11:47, 08 lip 2015

Do góry
anka_ napisał(a)

Aniu ja właśnie w sprawie kałuży. Na jakiej/jakich głębokości masz zrobione półki na rośliny? I ile głębokości ma twój stawek?
Bo chcę formować wykop pod oczko, jest szansa że może niedługo powstanie. Tyle tylko że musiałabym zdecydować się na PCV a nie EPDM. Ale ty Aniu też masz, o ile dobrze pamiętam. tą pierwszą wersję? Czy miałaś z folią kłopoty? Klejona była?

Lotos cuuudeńko, rozpław wspaniały. Mój też zakwitnie.

Mam PCV grubość 1mm. Z przyczyn przyziemnych... zdecydowanie tańsze.

Kałuża jest tak robiona aby dało się ją wyprofilować z jednej szerokości bez klejenia.. to zawsze słaby punkt.

Półki mam za wąskie, ale to już z innych powodów tak wyszło.. i brakuje mi ich..

Półki mam co jakieś 30-50 cm. Różnie w różnych miejscach. Trzeba zrobić na różnych wysokościach i dobrze zrobić je szerokie, by nie spadały kosze z roślinami.

Na płyciznach mam ułożoną matę kokosową i w niej zakotwiczyły się rośliny.. i tam koszy już nie mam. Tak już rośliny rosną same..

W najgłębszym miejscu oczko ma 1,15m.

Robiąc półki pamiętaj, że musisz położyć wełnę mineralną i folię, a to jużci zabierze sporo z szerokości. Wełna jest potrzebna przeciwko gryzoniom.. by ci nie podziurawiły folii.

Półki z przodu i na bokach te bliższe są za wąskie i tam nic nie chce stać, tylko malutkie rośłinki. Mogę wykorzystywać jedynie te w oddali.

Kwiatowy ogródek Monteverde 11:40, 08 lip 2015

Do góry
monteverde napisał(a)
[img size=640x480
https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/90/905541/original.JPG[/img]

Aniu, wszystkie kwiaty u Ciebie mi się podobają. I powojniki, i róże, i lilie Napisz co to za roślinki na tych zdjęciach
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:36, 08 lip 2015

Do góry
Za wysokie skracamy do średniej, te najniższe dorosną, jeśli nigdy nie były cięte.

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:36, 08 lip 2015

Do góry
Tuje po przycięciu metodą na rozgałęzieniu pędów

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:35, 08 lip 2015

Do góry
Czubek przycinamy i ja tez większej głupoty nie słyszałam

Czubek tniemy na dwa sposoby, równo całą płaszczyzną albo na rozgałęzieniu pędów i wtedy nie widać cięcia. Ot cała tajemnica

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:35, 08 lip 2015

Do góry
Lepiej zaczynać moim zdaniem od małego.

Świerk pospolity jakoś tak się tnie czasem

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:34, 08 lip 2015

Do góry
ele2001 napisał(a)
Może komuś się przyda przycięty serb tutaj razem z wierzchołkiem

Pięknie wygląda ten przycięty świerk serbski. Czy lepiej ciąć od młodego, czy spokojnie można pozwolić mu rosnąć do około 3 metrów i wówczas zagęszczać?

Do góry
I zaległe zdjęcie bo z telefonu nie przeszło

Do góry
boru napisał(a)
Witam, kilka lat temu dostałem małe iglaczki niewiadomego pochodzenia.
Teraz jak widać na obrazkach trochę już urosły. Niestety po pierwsze nie rosną dwa równomiernie, a po drugie same w sobie nie wyglądaja zbyt atrakcyjnie (ten wyższy jest jakiś taki goły na górze i niesymetryczny na dole, natomiast ten niższy niby jest ładny ale też jakość ta góra zaczyna "łysieć").
Moje więc pytania:
- co to są za iglaki?
- jak je podcinać aby rosły równo
- jak je podcinać aby wyglądały atrakcyjnie

dzieki z góry za jakieś ciekawe pomysły!
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:33, 08 lip 2015

Do góry
Agata jeżeli to nie Białobok to ciachnij go tak

wersja dla odważnych

świerk wersja umiarkowana ..........................jodła kalifornijska-mocno cięta

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:33, 08 lip 2015

Do góry
Może komuś się przyda przycięty serb tutaj razem z wierzchołkiem

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:32, 08 lip 2015

Do góry
można i tak -cel maksymalnie odchudzić i nadać mu regularny kształt bo wiadomo młody Białobok ma często skłonności asymetrii
rok wcześniej był przygotowywany tak żeby bliżej pnia miał gałązki z pąkami wzrostu

Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:31, 08 lip 2015

Do góry
Witam! Ja mam pytanie odnośnie cięcia sosny - mam odmianę sosny czarnej caprice, chciałabym żeby nie wyrosła na ogromne drzewo - chciałabym aby miała maks 2 m da się tak czy raczej poszukać innej odmiany która nie będzie szybko rosła? CZy jest taka o kolumnowym pokroju? Bardzo podoba mi się to zestawienie sosny berberysów i miskanta,

Realizacja Danusi

chcciałam takie odtworzyć ale mam rabatę o szerokości 2 m, czy to dobry pomysł z taką sosną w tym miejscu i czy będę w stanie tak sosne poprowadzić żeby nie urosła do docelowych 5 m?
Przycinanie - cięcie iglaków innych niż tuja 11:29, 08 lip 2015

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Pokażę to na świerku pospolitym

Dwa dolne przykłady to cięcie tylko przewodnika - górne zaś to bardziej radykalne cięcie przewodnika z rozgałęzieniami

Pani Danuto, a czy można te pojedyncze młode pędy-przewodniki świerka (na zdjęciu dolne przykłady) po prostu w całości wyłamywać/urywać (chodzi w miejsca zaznaczone czerwoną kreseczką)? Czy w grę wchodzi tylko cięcie? Pytam o wyłamywanie całych pędów, bo przyrosty świerka (w przeciwieństwie do sosny) są bardzo krótkie i grube, a uszczykiwanie ich w połowie byłoby straszną mordęgą.
Ale może cięcie ma pozostawić mniejszą ranę? Nie wiem sam...

I druga sprawa: czy miejsca cięcie gubszych gałęzi sosny i świerka zabezpieczać środkiem ochronnym (np Dendromalem)?link text
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies