Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 11:18, 08 lip 2015

anabuko1 napisał(a)
"Coś z dalsza" wygląda pięknie.ale masz tam porządeczek, suuper.
I trawa zielona.moja przez upały wypalona
Jeżówki zaczynają.Następna porcja pięknych kwiatów wkracza na scenę

Jeżówki to oznaka pełni lata.. moje też zaczynają.. a porządek to tylko z daleka..
Z bliska gorzej...

Mala_Mi 11:22, 08 lip 2015

Madzenka napisał(a)
Czy z basenu zdążyłaś skorzystać?

Muminkujemy w basenie cały czas.. z małego basenu to korzysta do podlewania kwiatków, czyli nabierani wody do konewki. A pływanie to tylko w dużym... i tylko duży jest atrakcyjny. Raz synowa, raz ja. i tak na zmianę moczymy dupinke w wodzie.. A woda ma 29 stopni

Atrakcyjna jest też kałuża ...

Małego basenu już nie będziemy nawet napełniać bo nie ma sensu..
W kałuży są ryby...
W dużym są wirki i można pływać, skakać.. ..

A mały służy za beczkę z wodą.... lepsza woda w kastrach od mycia filtrów z oczka.. tam taka super brudna woda

Mala_Mi 11:47, 08 lip 2015

anka_ napisał(a)

Aniu ja właśnie w sprawie kałuży. Na jakiej/jakich głębokości masz zrobione półki na rośliny? I ile głębokości ma twój stawek?
Bo chcę formować wykop pod oczko, jest szansa że może niedługo powstanie. Tyle tylko że musiałabym zdecydować się na PCV a nie EPDM. Ale ty Aniu też masz, o ile dobrze pamiętam. tą pierwszą wersję? Czy miałaś z folią kłopoty? Klejona była?

Lotos cuuudeńko, rozpław wspaniały. Mój też zakwitnie.

Mam PCV grubość 1mm. Z przyczyn przyziemnych... zdecydowanie tańsze.

Kałuża jest tak robiona aby dało się ją wyprofilować z jednej szerokości bez klejenia.. to zawsze słaby punkt.

Półki mam za wąskie, ale to już z innych powodów tak wyszło.. i brakuje mi ich..

Półki mam co jakieś 30-50 cm. Różnie w różnych miejscach. Trzeba zrobić na różnych wysokościach i dobrze zrobić je szerokie, by nie spadały kosze z roślinami.

Na płyciznach mam ułożoną matę kokosową i w niej zakotwiczyły się rośliny.. i tam koszy już nie mam. Tak już rośliny rosną same..

W najgłębszym miejscu oczko ma 1,15m.

Robiąc półki pamiętaj, że musisz położyć wełnę mineralną i folię, a to jużci zabierze sporo z szerokości. Wełna jest potrzebna przeciwko gryzoniom.. by ci nie podziurawiły folii.

Półki z przodu i na bokach te bliższe są za wąskie i tam nic nie chce stać, tylko malutkie rośłinki. Mogę wykorzystywać jedynie te w oddali.

Mala_Mi 11:48, 08 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Anek
mam problem wyboru, proszę o radę:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1027-pszczelarnia?page=1051#post_5

Żadnej z tych róż nie znam Wiec się nie wypowiadam .. co by głupot nie pisać..

Mala_Mi 11:50, 08 lip 2015

Bogdzia napisał(a)
Wszystko ładne ale Muminek najfajniejszy.

A jaki pomocnik.. ho, ho, ho..od świtu już jest podlewanie

Perukowca traktuje jak jeżą.... a stipę mija długim łukiem... do łapek się klei i kłuje..

Pszczółki też odganiamy.. Mi ożanka po cycki.. a Muminkowi.. powyżej głowy .. ot te miarki są takie nierówne ..
Mala_Mi 11:52, 08 lip 2015

eliza3 napisał(a)
Aniu, oczywiście zaglądam, nie zawsze piszę, ale pozdrawiam serdecznie... zawsze oglądam wszystkie zdjęcia, na czytanie czasu brakuje niestety...

Dziewczyno z jukami i do aniołków.. zawsze o tobie myślę o tej porze roku..

Moje juki poszły w zeszłym roku na przedpłocie.. maja sie dobrze

Mala_Mi 11:54, 08 lip 2015

Muminek śpi.. lecę pozałatwiać to i owo.. wiec przepraszam resztę której nie odpowiedziałam.

Melduję że Graham Thomas po przesadzeniu powoli sie zbiera i ma nawet 2 kwiaty I dużo pąków, co mnie cieszy... za rok odbuduje siew masie..
lojalna_ 12:04, 08 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)

W tym roku jakoś nie widzę takiej ilości siewek jak zwykle.. chyba dlatego, że nasiona wymagają stratyfikacji, a zimy.. po prostu nie było.
Wczoraj na upale byłą blada...

A dziś ta sam.. jest różowa.. zdecydowanie się ochłodziło. To ten sam kwiat.

Zdecydowanie o tą pieknosc chodzi Aniu ; szkoda ze nie ma siewek ..
Mirka 12:04, 08 lip 2015

Aniu czy Ożanka u Ciebie się wysiewa tak jak Jeżówki? Też mam takiego pomocnika Fajnie być babcią co nie
Bogdzia 20:34, 08 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)

A jaki pomocnik.. ho, ho, ho..od świtu już jest podlewanie

Perukowca traktuje jak jeżą.... a stipę mija długim łukiem... do łapek się klei i kłuje..

Pszczółki też odganiamy.. Mi ożanka po cycki.. a Muminkowi.. powyżej głowy .. ot te miarki są takie nierówne ..

Pamiętam jak mój wszystkiego dotykał i uwielbiał przechodzic przy iglakach powolutku by go kłuły i to dotykanie z asekuracja bo nie wiadomo czego sie spodziewac. Te zdjęcia przypomnialy mi naszego sprzed lat. To wielka radosc miec takiego fajnego chłopczyka, okazuje sie ze nie tylko dla Was bo i dla nas. Z najwiekszą przyjemnoscia go oglądam. Buziaki.