Dawno nie miałam takiego napiętego tygodnia ale jak zobaczyłam, że w sobotę stuknęły mi 4 latka na forum to aż się łezka zakręciła na wspomnienie początków
Nigdy nie myślałam, że można tak się zaprzyjaznić z kimś kogo nigdy nawet na oczy nie widzieliśmy...Jest mi niezwykle przyjemnie wiedząc, że mogę liczyć na wasza pomoc I mimo, że czasami marudzę, mam doły to i tak z radością tutaj wracam! Bo wiem, że nikt nie zrozumie ogrodnika tak jak drugi ogrodnik
Iwonko, mieszać! Najlepiej codziennie ale w drugim ogrodzie mieszam co drugi, trzeci dzień i też jest ok. Czy przykrywać? Nie wiem ale myślę, że chyba niczym szcelnym nie można ponieważ musi być dostęp tlenu. Ale o to musiałabyś się zapytać kogoś mądrego. Proponuję MAzana, który ma swój wątek w ekologiczneh uprawie ogrodu
Kasiu, nie ma za co
Berberysów nie pamiętam Muszę zapytać się Betki Wojtki dobrze rozpoznajesz, najniższe piętro to Silver Sceptre i ML. Dalej jest łan hortensji
Tutaj więcej widać
Małgoś i jak tam pomidorki po przymrozkach? Wrocław chyba nie dostał mrozem? U mnie jedną noc było -1 ale nic się nie stało. Pomidorki planuję w następnym tyg. posadzić
myślałam i myślałam nad Twoim pomysłem ... i chyba się zdecyduję na hortki. Nie wiem tylko czy na pewno chcę je pociągnąć pod oknem. Na rogu domu na pewno się sprawdzą, będą widoczne i z tarasu i z altany i od strony wejścia.
Myślę intensywnie co tam dać. Chciałabym aby jednak było tu coś zimozielonego wyższego. Dlatego astanawiałam się nad 3 trzmielinami na pniu. Mam jeteż w innej części ogrodu.
Mogłyby to być inne iglaczki na pniu. Może sosny karłowate np. Varella, Carsten.
Z pomysłu cisowego ekranu chyba zrezygnuję. Tak jak mówiła Iwonka, ciężko będzie wyczarować tu wąski, gęsty, trzymający pokrój żywopłot na tak niskiej wysokości. A do tego nie ma tam zbyt wiele miejsca, hortki urosną przecież dość szerokie.
Na rabacie rośnie modrzew pendula, ostatnio posadziłam tam 5 cyprysików filifera aurea nana. Bardzo mi się podobają, a tylko tu mają słońce cały dzień i to jedyne miejsce gdzie mogę je ulokować (dzięki Iwonko)
Po łuku przy chodniku rosną żurawki Plum Royale.
Dziewczyny,
doradźcie czym wykończyć rabatę. Na obwódkę myślałam dać szałwię różową niską. Pomiędzy/za cyprysikami może niską trawę zimozieloną (Ice Dance?)
u mnie wiało wieczorem i przeganiało chmury tez się bałam że przymrozi tym bardziej że rano czułam chłód w domu (wyłączyłam centralne tydzień temu)
ale było na plusie ten wiatr jednak robi swoje