Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród z widokiem na jezioro 20:50, 17 cze 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
I ja ściskam imieninowo

I różyczki ślę

Jolu, mamay takie same ostróżki

Dzieki, idę obejrzeć Twoje ostróżki
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:50, 17 cze 2015

Do góry
W ogrodzie...

Rododendronowy ogród II. 20:50, 17 cze 2015

Do góry
jankosia napisał(a)
Bogdziu, czy tego powojnika od ciebie mam wsadzić ciut głębiej niż rósł w doniczce? Po to jest podzielony od ciebie, prawda? To jak wtedy? Pokażesz go w wolnej chwili u siebie?
I jeszcze pytanie na temat walki z pędrakami. To jest u mnie ten rok wylotu. Dużo w ziemi widzę takich już ze skrzydełkami albo jeszcze bez skrzydełek ale już w skorupce. Zresztą widzę co się dzieje o zmierzchu. Co ty u siebie stosujesz? Pytam cię jako miłośniczkę ptaków. Chodzi za mną dursban ale ktoś na forum pisał że takie podtrute robale wychodzą na powierzchnię a wtedy stanowią też trutkę dla ptaków. Nie wiem tylko czy to prawda czy tylko ekopropaganda. U mnie jest tyle skrzydlatego stworzenia że muszę się zastanowić dziesięć razy zanim zrobię coś być może nierozsądnego. Napisz mi co ty o tym myślisz i co ty stosujesz proszę. Już wczoraj chciałam jechać do sklepu ale chodzi za mną od paru dni pewien kos i jakoś tak mu dobrze z oczu patrzyło że odpuściłam na chwilę. Na razie z latającymi walczę paletką od badmintona Córa mi pomaga

Powojnika posadz na tym samym poziomie zo w doniczce. Tylko moze poczekaj z tym sadzeniem do sierpnia a na razie niech bedzie w doniczce by sie dobrze ukorzenił. On juz jest w tej doniczce od jakiegos czasu wiec moze do sierpnia jeszcze pobyc.Nie dawaj mu zadnych nawozów bo będzie sie wykładał na ziemi a nez nawozów ma sztywne łodygi i ładnie stoi. w doniczce nie jest duży ale w ogrodzie dorasta do mojego wzrostu wiec widac go dobrze. zaraz poszukam zdjęcia. Jesli chodzi o chrabąszcze bo chyba o nich piszesz to tylko raz stosowałam opryski na drzewa i ziemie kiedy było ich tak dużo ze zjadły mi korzenie całego trawnika i trzeba było zakładac od nowa. W innych latach nic nie stosuje . Najlepsze sa tu ptaki szpaki , kosy i drozdy bo one wyjadają z trawnika robale jeszcze przed wylotem. Takie lata gdy staja sie plagą nie zdarzaja sie czesto wiec sprawe zostawiam przyrodzie .

W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 20:48, 17 cze 2015

Do góry
Szałwia

Kiedyś będzie tu ogród 20:47, 17 cze 2015

Do góry
Jak planowała staw przez jego środek miał iść mostek. Skutecznie mi go wybiliście z głowy, więc będzie pomost. Chciałabym taki bez pali w wodzie, nadwieszany. Tylko czy tego typu pomosty są stabilne?
Może macie jakieś doświadczenia i pomożecie?

Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:46, 17 cze 2015

Do góry
Kindzia napisał(a)

Oplułam ekran Ania...jesteś niemożliwa

A co ja poradzę, że ona kolor ma taki nie wiadomo do czego dopasować..

I lilie martagony

Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:44, 17 cze 2015

Do góry
chelll napisał(a)
Tej paskudnej żaby bym nie pocałowała, nawey jakbym miała w kamieniołomach pracować, a co dopiero w moim ogródeczku z daleka od ludzi

Aniu, podziel się, proszę, doświadczeniem, jak dzielisz żurawki. Dzisiaj dziecko mi rowerem wjechało w trzy sztuki i połamało. Płacząc rzewnie, przyniosło do domu kupę liści i kilka odłamanych kępek, ale bez korzonków, solennie obiecując, że to już na pewno ostatni raz Co teraz z tym robić? Na razie wstawiłam do wody i pytam. Jesli nie ukorzenię, stracę i sadzonki i rośliny dorosłe, co zostały przejechane!

Podziel na pojedyncze sadzonki, oberwij duże liście, zostaw kilka najmniejszych na środku, możesz dać w ukorzeniacz, ja sadzę bez tego, do ziemi w cienistym miejscu. Maja mieć wilgotno i zapomnij o nich na 2 miesiące. Często gubią wszystkie liście z wyjątkiem tych mikrusów w środku , ale ja takie połamane , odłamane wtykam do ziemi i 80% żyje. Bez korzonków, byle było takie zgrubienie na dole.

A na razie moje nowe róże.. w pąkach.. Pashmina

Przyjazny ogród 20:40, 17 cze 2015

Do góry
Mariusz melduję sie ze zdjeciami mojej-Twojej piwonii. Jest cudna i bardzo Ci dziękuję . Niesamowity kolor, zachwycam się bez przerwy . Będą trzy kwiaty i kazdy jest juz sfotografowany. Mam wobec Ciebie dług wdziecznosci , szkoda ze mi nie ułatwiasz sprawy i nie powiesz jak mogę sie odwdzięczyc.

Pozdrówka serdeczne.
Miejsko & sielsko 20:40, 17 cze 2015

Do góry
ewakatowice napisał(a)
ach te nogi...

widać tatarak? hi hi hi

No i ja myślę nad tatarakiem albo elata pod grabami. To graby? pokaż je całe- wygląda superowo. a nasz tam bardzo mokro dla tych tataraków?
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 20:36, 17 cze 2015

Do góry
jalos napisał(a)
dla Navigatorki moje żagle:

Wiem, że nie są naciągnięte na maksa. eM stwierdził, że nie da się ich tak naciagnąć, żeby nie powstały półksięzyce, a że musimy wpasowac się w konstrukcję i z racji rozmiarów potrzebujemy 2 sztu, to takie dziury na środku słabo wyglądałyby.

ale nie chodzi o to by nie bylo wcięć. one zawsze będą. pisałam tylko, że powinny żagle na siebie nachodzić to nie będzie dziury na środku - z boków będą wiadomo. jest nienaciągnięty, bo powinien byc przyczepiony dalej. w takim zwisie może Was porwAĆ -już więcej sie nie mądrze.
Ogrodowy powrót do dzieciństwa. 20:34, 17 cze 2015

Do góry
Wjazd...
Pokażę z perspektywy czasu jak to wszystko wyglądało...Widok na dzień dzisiejszy nie jest bardzo efektowny ale to "tylko" 12t tłucznia, które będzie podbudową do kostki granitowej, która jest ujęta w planie 5 letnim

8.05.2013

Kwiecień 2015

Czerwiec 2015

Kraina Czarów w fazie projektów 20:26, 17 cze 2015

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Jest też bukszpanowo

rabarka obok bukszpanów jeszcze do zrobienia w tym roku

o mało nie padłam
narobiłaś się co nie miara ale efekt to imponujacy!!!

buziaki w spracowane rączki
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 20:24, 17 cze 2015

Do góry
A skoro mam już widok "bocznej ściany" :

i zapominamy, że tu były pergole z wiciokrzewem (Magda, nawet kupiłam 2 wiciokrzewy w zeszłym roku, ale w tym obdarowałam nimi siostrę) a u ich stóp świecznica i kokoryczka - obydwie białe.

Pytanie czy na tle tuj będa tu pasowały rozplenice i rozchodniki? Oczywiście nie na calych 7 metrach. A świecznica myślę, że mogłaby fajnie wyglądać na tle tuj, moze obok niej coś innego nic kokoryczka - kurde no nie wiem czemu, ale mi ona nie pasi.
Inna sprawa, że nie widziałam jej w żadnej kompozycji na forum czu pinterescie
W przyszłości? Domek zatopiony w zieleni.... 20:21, 17 cze 2015

Do góry
Drzewka

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 20:14, 17 cze 2015

Do góry
jalos napisał(a)

dla przypomnienia

12 Chamaecyparis lawsoniana „Columnaris” Cyprysik Lawsona
37 Euonymus fortunei „Emerald Gaiety” Trzmielina Fortune'a
45 Deschampsia caespitosa Śmiałek darniowy

dalej jest zaplanowana drewniana konstrukcja z wiciokrzewem:

36 Lonicera x heckrottii 'American Beauty' Wiciokrzew Heckrotta
43 Actaea simplex 'Prichard`s Giant' Świecznica prosta
61 Polygonatum multiflorum Kokoryczka wielkokwiatowa

narożnik z lewej (pd-wsch)

11 Picea glauca Świerk biały
19 Cornus alba „Ivory Halo” Dereń biały
39 Anemone hupehensis "September Charm" Zawilec japoński
42 Carex caryophyllea „The Beatles” Turzyca wiosenna

w międzyczasie na boki ze wszystkich stron poszły przesadzone tuje.

Nie chcę przed nimi stawiać 4 metrowej (czy 5-metrowej) konstrukcji z pnączami.

Nie podobają mi się sine cyprysy (choć sama zasugerowałam, żeby ten gatunek się pojawił w projekcie) - odwidziały mi się, a tak naprawdę kiedyś niewiele co znałam.
Do kokoryczki, podobnie jak serduszki i hosty nie czuję mięty i już.

Sciana do zagospodarowaniania wygląda teraz tak:

a no nie doczytalam jak ten wiciokrzew ma rosnąć i się zastanawiałam nad tym.
Już rozumiem Konstrukcja ...oj nie!
ale on mi od zawsze nie lezy. Nie mój typ...

Co do śmiałka i świecznicy...teraz chyba brałabym w ciemno Ale rok temu chyba jeszcze nie...

Natomiast ja mam awersję do żurawek...moze dlatego tak reaguję

Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:08, 17 cze 2015

Do góry
Z widokiem na garaże tu zmianą jest osłona blaszaków)
2014

2015

I bliżej

2014

2015

Różaneczniki - choroby i szkodniki 20:08, 17 cze 2015

Do góry
Witam wszystkich - jestem tutaj nowa. Czytam od dawna to forum, ale jakoś do tej pory nie miałam śmiałości podzielic się swoimi problemami a pojawiło się ich w tym roku kilka. Proszę pomózcie mi zdiagnozować moje różaneczniki bo nie wiem co robić! Mam już je dwa lata i do tej pory miały piękne zdrowe liście( słabiej kwitły, ale rosna pod sosnami i mają półcień więc pewnie i kwiatów mniej)a tej wiosny coś złego zaczęło się z nimi dziać.
Pierwsze 4 zdjęcia to jeden krzew, ale nie znam nazwy. Kwitł bardzo obficie na malinowo. Ma takie przebarwienia na obrzeżach liści a niektóre mu brązowieją i odpadają

Ten nazywa się Catawbiense Grandiflorum( napisałam poprawnie? )

Ten to Golden Torch posadzony w ubiegłym roku. W tym kwitł a teraz ma jakiś nalot na młodych liściach. Nie wiem czy to od pylenia sosen czy dopadł go jakiś grzyb? Pod palcami nalot się wałkuje i pod nim liść jest zielony. Oprócz tego ma podobne brązowiejące suche brzegi jak Cataw. Grandiflorum Kolejne zdjęcie to też Golden Torch, ale posadzony miesiąc temu i jest chyba zdrowy( przyrosty ma błyszczące i bez nalotu)
Wszystkie opryskałam Topsinem tydzień temu, wyściółkowałam kwaśnym torfem i posiarkowałam (ziemię oczywiście), ale nie wiem czy to dobrze i co jeszcze można z nimi zrobić, żeby nie marniały coraz bardziej? Proszę pomóżcie!
Gosia
Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 20:07, 17 cze 2015

Do góry
dla Navigatorki moje żagle:

Wiem, że nie są naciągnięte na maksa. eM stwierdził, że nie da się ich tak naciagnąć, żeby nie powstały półksięzyce, a że musimy wpasowac się w konstrukcję i z racji rozmiarów potrzebujemy 2 sztu, to takie dziury na środku słabo wyglądałyby.
Ogród Małej Mi - sezon 2015 20:06, 17 cze 2015

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

Sadziłam w 2012 wiosną, ale teraz ma już 3-cią miejscówkę, co roku gdzieś ją tarmoszę bo mi nie pasuje. Muszę przyznać, że ze wszystkich róż ona najlepiej znosi takie przeprowadzki Wogle nie grymasi po jeździe na łopacie Kwitnie obficie i nic się z nią nie dzieje.
Teraz ma ok 60cm wysokości i ok 90cm szerokości. Ostatnia przeprowadzka była jesienią.

To foto z dziś

A to z przed tygodnia

Oplułam ekran Ania...jesteś niemożliwa
Miejsko & sielsko 20:02, 17 cze 2015

Do góry
moja druga miłość ... cisy i nowe przyrosty

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies