Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 13:11, 25 maj 2015

Do góry
ewellinka napisał(a)
Poradzcie co by ładnie wyglądało pod ciemno różowa magnolia, cos małego. Mam ja na środku trawnika jako soliter.

Poletko kroskusów? Albo barwinek (choć nie wiem, czy to dobry pomysł, bo ekspansywny jest...).

Potrzebuję burzy mózgów:
sytuacja wygląda tak:

Perukowiec zamierzam poprowadzić nad hortensjami w formie niewielkiego drzewka. Hortensje są białe, odmiany "miś polarny".

Mam już posadzoną falistą obwódkę z szałwii omszonej, a potrzebuję pomysłu na drugą część obwódki (na obrazku w kolorze szarym).
Pomysły mam dwa:
- bordowa lub czerwona z żurawek (żurawki nadają się na obwódki??), będzie nawiązywała kolorem do perukowca
- żółta, żeby ładnie kontrastowała z fioletową szałwią.

Jeśli żółta, to nie mam pojęcia, z czego ją zrobić.

Co mi doradzicie?
Co i jak? Nowicjuszka 13:09, 25 maj 2015

Do góry
Oni tam mają sporo jeszcze tych podkładów, bo przecież wymieniają całą linie torów.
Obwódki z kostki to są środki gabionów -skarpa jest zrobiona w gabionach, a w nich są piaskowce tu masz zdjęcie. To pomysł mojego męża, a ja chce je jakoś zasłonić, bo mi się nie podobają. W sumie to zastanawiam się czy tam bluszczu nie wsadzę może prędzej zarosną
To tu... 13:07, 25 maj 2015

Do góry
MAD napisał(a)
Kawałek buczysława mojego pięknego i czosnki na tle nowego klona. Uwielbiam!

Piękny buczek co to za odmiana? Uwielbiam drzewa w tym kolorze. A czosnki cudne, póki co u mnie widnieją na liście jesiennych zakupów
Wielkie plany na mały ogródek-zwierzenia Dorotki :-) 13:04, 25 maj 2015

Do góry
Nareszcie jest pierwszy kwiatek clematisa Prezydenta
Enkiant - Enkianthus 12:59, 25 maj 2015

Do góry
Pełnia kwitnienia mojego młodziaka.

Enkiant pod szkołą w Niemcach.

Pomysł na ogród 12:56, 25 maj 2015

Do góry
Witam wszystkich Jak Wam podoba sie projekt mojej kompozycji? Co tutaj mozna dodac, przestawic, usunąć? Proszę o poradę
Przedwiośnie ogrodu..:) 12:56, 25 maj 2015

Do góry

Widok nieziemski Warto było czekać na taki efekt
Aż się zastanawiam czy u mnie nie posadzić tych traw ...
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:54, 25 maj 2015

Do góry
Pomarancza napisał(a)

Iggia, obwódki w moim zamyśle mają końcami nachodzić na siebie.

Naszkicowałam schemat tej rabaty, może tak czytelniej będzie:

O bukszpanie na obwódkę nie myślałam, mam wrażenie że swoją nienaganną strzyżoną formą wprowadza zbyt geometryczny "look" do ogrodu, a ja tego chcę uniknąć. Lubię miękkie linie.
Waham się pomiędzy obwódką w czerwieni/bordo (tu nic innego nie przychodzi mi do głowy, jak żurawki) lub czegoś kwitnącego na żółto - do fioletowej szałwii byłoby idealnie. Tylko co by to miało być?
No i lepiej zółty, bo ładnie z szałwią się skomponuje, czy bordowy, bo nawiązuje do perukowca?

Pomarańcza a może by tak faktycznie żurawki jeżeli już chcesz ale nie jedna odmianę a 2-3? Kilka podobnych odcieni.
Albo bukszpan, ale niekoniecznie strzyżony w geometryczne wzory, lub może jeżeli jest tam trochę cienia - hosty?
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:49, 25 maj 2015

Do góry
Ewa napisał(a)

Baaardzo mi sie podoba cytowany widoczek. Śliczny i soczysty!
Kulą w płot 12:37, 25 maj 2015

Do góry
I jeszcze plaga mszyc, siedzą na tawułach i hortensji. Na dereniu upolowałam jakąś czarną gąsieniczkę. Wstawiam zdjęcie tej mojej pseudo-plecionki nie wiem czy dobrze to robię

I mój cis pewnie nie mam racji i głupol jestem, ale strasznie go kocham

Kulą w płot 12:32, 25 maj 2015

Do góry
Mira dobra duszo łamiesz głowę na moim rogiem dom-płot No patrz z bliska teraz tam jest tak:

Do tego tam jest mega patelnia na maxa
Zmienić pobojowisko w ogród... 12:31, 25 maj 2015

Do góry
Iggia napisał(a)

Wydaje mi się, że bukszpan faktycznie fajnie by wyglądał Ale na łaczeniu chyba dobrze było by połączyć szałwię z bukszpanem, a nie tak na ostro, że w tym samym punkcie jedno sie kończy drugie zaczyna.

Iggia, obwódki w moim zamyśle mają końcami nachodzić na siebie.

Naszkicowałam schemat tej rabaty, może tak czytelniej będzie:

O bukszpanie na obwódkę nie myślałam, mam wrażenie że swoją nienaganną strzyżoną formą wprowadza zbyt geometryczny "look" do ogrodu, a ja tego chcę uniknąć. Lubię miękkie linie.
Waham się pomiędzy obwódką w czerwieni/bordo (tu nic innego nie przychodzi mi do głowy, jak żurawki) lub czegoś kwitnącego na żółto - do fioletowej szałwii byłoby idealnie. Tylko co by to miało być?
No i lepiej zółty, bo ładnie z szałwią się skomponuje, czy bordowy, bo nawiązuje do perukowca?
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:20, 25 maj 2015

Do góry
Tu jeszcze moje rozplenice , ulubienice ...

Moja ulubiona rabata brzozowa ... I tu coś nie coś pogrzebię ...

Moja jedna część gabionowa ... Ruszyła szałwia co znaku życia w kwietniu nie dawała ... Teraz pojawił się kwiatostan

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:20, 25 maj 2015

Do góry
a tak to miało wstepnie wyglądac ale za dużo mi pasów..
W ogrodzie Lorki za zakrętem 12:19, 25 maj 2015

Do góry

i takie coś ( nie wiem jak sie nazywa, bo 'kradzione') ale świetnie się płoży i uwielbiam srebrno zielone listki

To coś to jest rogownica kutnerowata. Mam i też lubię, ale rozłazi się jak szalona. Próbowałam jesienią wyrwać część, na wiosnę i tak wylazła. Podziwiam ją za wolę przetrwania
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 12:18, 25 maj 2015

Do góry
kawałek widac...
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 12:18, 25 maj 2015

Do góry
Witam mam problem z rabatą z przodu domu poradzccie co tu posadzić myślałam o jakimś żywotniku obsypanym korą lub berberysie tylko nie wiem czy nie jest tam za mało miejsca
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 12:16, 25 maj 2015

Do góry
popcorn napisał(a)
Renia, 2 malutkie doniczki z bodziszkiem, u mnie wygląda tak
Słońce, np przy różach, sucho zniesie, może być np pod drzewem

Jak bede jechala ktorejs soboty, to podrzuce werbene, a runianke blizej jesieni, tak sierpien/koncowka mysle sobie, ok?

Jakbys kupowala jeszcze bukszpany (te na obwodke), to potrzebuje 25 szt i nie moge sie do tych ludzi do Lopatek wybrac:/ zreszta masz wynegocjowana lepsza cene Jakbys jechala, dasz znac? pozdrawiam!!

Dzięki Karola
A jak długo kwitnie bodziszek? U Ciebie wygląda fajnie
Werbenka mile widziana
Do Łopatek na razie się nie wybieram ... ale cena jest wynegocjowana ... gdybyś czasem jednak się wybrała to mówisz po prostu, że dla koleżanki po drodze dobierasz bo znowu jej zabrakło
Gdybym jednak była w pobliżu i Pani na miejscu (bo różnie to bywa) to Ci kupię (dryndnę oczywiście wcześniej)
Ogród Sylwii od początku cz.II 12:11, 25 maj 2015

Do góry
W miejsce szczepionej sosny (patrz na prawo)posadzę magnolię . Niestety nie zdążyłam i wszystkie 5 sztuk poszły w ręce obcego .. A już witałam się z gąską ale byłam niezdecydowana ...i tu mój smuteczek ...

Mieliśmy zdecydowanie łagodną zimę . Werbena mocno przycięta na wiosnę wypuściła nowe listki . Przecież ona u nas nie zimuje ? Szkoda , że usunęłam kilka sztuk w myśl , że nie zimuje . A tu taki fajny psikus ...

Ale nie ma tego złego .... Namiętnie się wysiała i mam nadzieję , że będą z tego kwiatki

Ogród Sylwii od początku cz.II 11:53, 25 maj 2015

Do góry
Czekam aż na tej rabacie pojawią się akcenty jeżówek oraz rozchodnika Na razie trawy ...

A tu schowana jeżówka ... Wszystkie przeżyły zimę ...

rozplenica moudry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies