Witam wszystkich. Czy ktoś mógłby mi pomóc w określeniu gatunku tojadu, którego zdjęcie zrobiłem trzy lata temu w Arboretum Bolestraszyce. Nigdzie w internecie nie mogę go namierzyć w szkółkach też nic podobnego nie widziałem z wyjątkiem tojadu Fiszera. Zdięcie zrobione 15 sierpnia. Roślina miała około 150 cm wysokości. Liście bardzo podobne do tojadu mocnego. Kwiaty błękitne. Z góry dziękuje za pomoc.
Czy to jest ta sama odmiana klona? Jeśli tak to mogą tak rosnąć, jeśli nie to lepiej byłoby wyeksponować każdego osobno.
Co do listków to raczej wynik przypalania przez słońce.
Dzięki, Aniu
Chodziło mi o to, że powinno tu już kipieć kwieciem, wylewać się za donice, a one tak grzecznie siedzą obok siebie i żadna się nie wychyli
To jeszcze dorzucę kompozycję z fuksją i goździkami
Hortensja rusza powoli, ale tylko jedna. Reszta w pakach.
Tu jest mój maluszek kupiony w ubiegłym roku. Pięknie kwitnie - już nie mogę się doczekać
Joasiu, tylko ta piwonia tak długo kwitnie
Ewo, Teresko,ta roślinka widnieje w necie pod dwiema nazwami i złocienia Robinson red i wrotycza Tanacetum Duro. Myślę że mogą się różnić listkami. Teresko jak byś mogła zrobić zdjęcie liścia twojej to porównamy
to mój listek
A to są sosny, które brązowiały razem z tymi dwiema co wykopane zostały.....widać, że się podnoszą....tak jakby dochodziły do siebie. Może wytrzymają...
A tutaj jeszcze kilka zdjęć mąż przyniósł taka oto kulkę nie wiem skąd...
Później wrzucę kilka zdjęć z miejsca "przy tarasie", bo troszkę się zmieniło, ale nie zrobiłam jeszcze ani jednego zdjęcia.