Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mój skromny ogródek 22:22, 10 sie 2014

Do góry
BOGUSIU ta trawa to Miskant chiński ZEBRINUS dorasta do 2m. Ale mój jest młody dopiero na wiosnę posadzony to zobaczymy jak będzie wyglądał jesienią.
Pozdrawiam i zapraszam do mojego ogrodu.
Co się stało kwiatom ... 10:29, 10 sie 2014

Do góry
Ewunia,Asia,Iwonka,Pani Przyroda,Ewelinka,Dorotka,Kasia.
Witam was serdecznie, za wszystkie miłe słowa dziękuję.
A w moim ogrodzie...............
taki widok zastałam .
Trawa do uczesania, kwitnące Lilie, Hortki cudo ( a tak się martwiłam o nie), Milin kwitnący, Róże znowu zakwitły, Floksy pokazały swoje oblicze, Miskant pięknie szumi, warto było opuścić ogród żeby znów móc się nim cieszyć i odkrywać go na nowo.

Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:37, 08 sie 2014

Do góry
Juzia_G napisał(a)

Nieee .... taka mega wysoka...jakiś miskant chyba?

A gdzie tam Jutro Ci dokladnie sfoce
Boćkowe perypetie ogrodkowe 20:36, 08 sie 2014

Do góry
bociek napisał(a)

Az sie cofnelam zobaczyc o co pytasz A to tak na zdjeciu dziwnie wyszlo. Frosted curls i Phoenix Green sie zlaczyly w jedno Stad tak smiesznie wyglada, ale to sa dwie rozne trawki

Nieee .... taka mega wysoka...jakiś miskant chyba?
Mała Eleczka 18:49, 08 sie 2014

Do góry
bleebla napisał(a)

Nawet nie wiesz ile ja się naszukałam... marudziłam wszystkim w domu i na ogrodowisku, że nie ma jej nigdzie Beatko to miskant morning light. Piękny jest. Rozświetla ciemne zakątki i jest bardzo delikatny.

edit: O faktycznie niedaleko do Ciebie

skąd masz tą super trawę?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:19, 08 sie 2014

Do góry
Ania74 napisał(a)
A ja zapytam o trawy..
Co to za miskant ten najwyższy za vanilkami (ile już rośnie) i co to za trawki w obwódce koło żurawek?
Palenisko bardzo fajne. Ja też mam taką "miskę" jak z mężem je przezywamy - bardzo praktyczne rozwiązanie . Brakuje nam tylko trójnogu...

U nas pada...

za vanilkami są gracki, sadzone we wrześniu 2012, w tym roku mocno poszły w górę, obok żurawek jest tatarak, ale mam mieszane uczucia względem niego
W palenisku jest właśnie taka misa, jest fajna bo może służyć jako ognisko, a do trójnogu doczepia się ruszt wówczas jest grill z opcją podnoszenia lub kociołek.
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 07:47, 08 sie 2014

Do góry
A ja zapytam o trawy..
Co to za miskant ten najwyższy za vanilkami (ile już rośnie) i co to za trawki w obwódce koło żurawek?
Palenisko bardzo fajne. Ja też mam taką "miskę" jak z mężem je przezywamy - bardzo praktyczne rozwiązanie . Brakuje nam tylko trójnogu...

U nas pada...
Jak więcej błędów nie popełnić...... 21:36, 07 sie 2014

Do góry
viva napisał(a)
Anetko, ogród prezentuje się wspaniale Masz bardzo ciekawie urządzone miejsca.
Gdzie takie duże trawy kupiłaś, że od razu można je dzielić na cztery?

Miskanta Gracka kupiłam w szkółce w Kurowie poleciła mi ją Zeta w sumie pojechałam po kulki bukszpanowe ale miskant był tak duży i gęsty że spokojnie dał się podzielić na 4 egzemplarze a kosztował 15 zł.Myślę, że opłacało się
Mała Eleczka 18:28, 07 sie 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
O takiej trawki szukam Chyba jest u nas na placu zabaw Na razie kupiłam miskanta cukrowego i wsadziłam koło tarasu Na setkę zawsze się możesz u mnie załapać Daleko do mnie nie masz Pozdrawiam

Nawet nie wiesz ile ja się naszukałam... marudziłam wszystkim w domu i na ogrodowisku, że nie ma jej nigdzie Beatko to miskant morning light. Piękny jest. Rozświetla ciemne zakątki i jest bardzo delikatny.

edit: O faktycznie niedaleko do Ciebie

Ogród to życie 09:13, 07 sie 2014

Do góry
Ja w tym roku posadziłam 4 Gracki i też ich nie widzę - a miał być takie gigantyczne
Liczę, że za rok dadzą czadu!

ModraSowa napisał(a)

Z tyłu posadzony jest miskant "gracek" ale jak widzisz, wcale go nie widać

no i goście będą jeszcze pielęgnować rośliny, pielęgnować grządki, chwasty wyrywać - jak agro to agro, niech się mieszczuchy do natury zbliżają

agatanowa napisał(a)
będziecie sprzedawać wycieczki w takie miejsca, a z czasem wręcz je tworzyć
rośliny bedą sprzedawać CO czy szkółki, a Wy bedziecie dodatkowo od nich pobierać procent (oprócz oczywiście kasy za organizację wszystkiego)i to samo od agroturystyk
Kwiaty z ogródka Marty :) 08:19, 07 sie 2014

Do góry
bartek_luberda napisał(a)
Kobitko szkoda oczów na mój wątek A iglaki zimują w donicach ale w garażu Pozdrawiam Pomału dokupuję trawy i dzisiaj przy tarasie został wsadzony miskant cukrowy Chyba on bo nazwy nie było ja nie dopytywałam ale chyba to jest on Ale zakręciłam

Ty to niezła jesteś dlaczego szkoda?! myślałam, że ocieplasz je, albo dołujesz, ja na zakupki w sobotę, po trawy m.in. do końca sierpnia, ewentualnie pocz. września jeszcze wsadzę, a z kolejnymi wstrzymam się do wiosny, w szkółce mówili, że sadzone jesienią niektóre gatunki(pewnie te wrażliwsze) mogą wymarzać. Pozdrawiam!
Ogród to życie 22:44, 06 sie 2014

Do góry
ModraSowa napisał(a)

Dzięki Iwonko, ale ja już widzę co trzeba zmienić. Podstawy, trzon jest ok. ale przód jest do wymiany.Chce tam więcej bordowej żurawki i jasne ,małe trawki. Z tyłu posadzony jest miskant "gracek" ale jak widzisz, wcale go nie widać
Rozchodnik wprowadza chaos i zaburza kształt rabaty.

Rozchodnik przesadzisz i będzie git
A gracek urośnie zanim się obejrzysz.
Ogród to życie 22:40, 06 sie 2014

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Aniu, muszę przyznać, że wyobraźnię masz. Bo efekt twoich nasadzeń jest fajny. A ja, jak czegoś nie zobaczę, to nie wiem, czy będzie dobrze. I ciągle się zastanawiam, po 100 razy, aż mój M przejmuje sprawy w swoje ręce i wtedy jest dobrze.

Dzięki Iwonko, ale ja już widzę co trzeba zmienić. Podstawy, trzon jest ok. ale przód jest do wymiany.Chce tam więcej bordowej żurawki i jasne ,małe trawki. Z tyłu posadzony jest miskant "gracek" ale jak widzisz, wcale go nie widać
Rozchodnik wprowadza chaos i zaburza kształt rabaty.
Kwiaty z ogródka Marty :) 21:16, 06 sie 2014

Do góry
Kobitko szkoda oczów na mój wątek A iglaki zimują w donicach ale w garażu Pozdrawiam Pomału dokupuję trawy i dzisiaj przy tarasie został wsadzony miskant cukrowy Chyba on bo nazwy nie było ja nie dopytywałam ale chyba to jest on Ale zakręciłam
Prośba o pomoc w aranżacji/przebudowie rabaty 10:36, 06 sie 2014

Do góry
1. tuje Smaragd cięte górą na równo
2.Hortensje bukietowe Phantom' -5 szt
3.Miskanty 'Morning Light' 3 szt
4.Berberys Bagatelle 3 - 5 szt
5.Turzyce 'Evergold' - 3-7 szt
6.Buk - nie wiem czy tam były 2 buki?
7.Obwódka z bukszpanu (trochę krzywo mi się narysowąło)
8.Miskant Gracillimus - 3 szt
9.Miłorząb Pendula lub Mariken, szczepiony na pniu o wys. 170 cm
10.Carex testacea 'Phoenix Green' 7-11 szt
11.Żurawka Creme Brule 15 szt
12.Żurawka inna kontrastująca z poprzednią
13.Miskant Morning Light 3 szt
14.Berberys Erecta 4 - 5 szt
15.Świerczek który masz o ile będzie go widać zza bukszpanu
16, Jałowce zółte płożace kilka szt takich samych, dokup pozostałe
17.Istniejące brzozy
18.Berberys Erecta albo inny np. Red Dream 2 szt
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:05, 05 sie 2014

Do góry
popcarol napisał(a)

witaj!
no namieszalas ale od poczatku:
-ksztalt rabaty - powinien byc regularny, albo prostokat, albo jajo, jęzor chyba nie bardzo
-mniej gatunków, więcej roślin tego samego gatunku - zdecyduj sie na cos. co tam chcesz miec? Jesli hortensje, to wiecej sztuk jednego gatunku, z trawami - znowu jednego gatunku (miskant morning light z wymienionych), zurawki na przodzie - tez jeden gatunek.

ja tez kupowalam po jednej sadzonce wszystkiego bo wszystko mi sie podobalo i wszystko chcialam miec. Ale nie wyglada to porzadnie, zupelnie nie!
Co rosnie na wlokninie, zywoplot tujkowy? Czy ta rabata musi dochodzic do tego zywoplotu? W ogole w tym miejscu ma byc? Zastanow sie, pod duzymi drzewami trudno Ci bedzie utrzymac te rosliny, wystarczy 2tygodniowy wyjazd na wakacje bez podlewania i kapota...

Ogrodzenie widze przy kukurydzy, czemu tam ten zywoplot nie rosnie, czemu tak na srodku?
no to sie poczepialam

Popcarol,

Rabata raczej musi być w tym miejscu, bo nie ma innego lepszego. Te duże drzewa mają zostać wycięte (staramy się o pozwolenie, może na jesieni uda się je wyciąć), a w ich miejsce ma być żywopłot z tuji, które już są posadzone. Chciałam, żeby w przyszłości stanowiły tło tej rabaty. Generalnie miejsce jest nasłonecznione od rana do 14 (przynajmniej z obecnemi drzewami), a potem samym wieczorem. Widzę, że żurawkom jak i hortensjom Anabell to odpowiada, bo rosną tam najdłużejMaiałam obawy co do traw, ale w którymś wątku wyczytałam, że wpółcieniu rosną zazwyczaj ciut mniejsze i sobie poradzą. Czemu jeden miskant morning ligt?- kupiłam ostatniego w szkółce i w akcie desperacji (żeby już coś posadzić) kupiłam zebrinusa.
Ogrodzenia nie mamy wcale. Te niby słupki przy kukurydzy to młode drzewka, ale to już działka sąsiada.
Wracając do tematu... Zastanawiam się nad przedłużeniem rabaty do rogu działki, mniej więcej tak (czerwona linia):

Co o tym myślisz?

Jeśli chodzi o żurawki w jednym gatunku. Może dojrzeje do tego To zdjęcie jest trochę nieaktualne, bo wszystko już wybujało i bardzo mi się na razie podoba.

A włóknina jest tymczasowo, zanim korę kupimy. Wiem, że to grzech podstawowy
Ewulkowy ogród pod lasem początki... 20:40, 05 sie 2014

Do góry
pasjonatkaamatorka napisał(a)
Wczoraj działeczka dostała wrzosowisko mix kolor,szczodrzeńca,hortkę limelight i krzewuszkę,a dzisiaj nowe nabytki turzyce i rozplenice.
Cudnie pić kawkę w ich towarzystwie

Póki co sztuk traw jest trzy ale jeszcze mi się marzy red baron i miskant zebra,ceny tych traw u mnie szalone...Zebra 99zł!! może gdzieś znajdę mniejsze i tańsze.

Superaśne zakupy
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 15:32, 05 sie 2014

Do góry
07_Rene napisał(a)

Problem mam z tylnią częścią. Wygląda to tak:
od ulicy
z przodu tj, od środka, rabaty

witaj!
no namieszalas ale od poczatku:
-ksztalt rabaty - powinien byc regularny, albo prostokat, albo jajo, jęzor chyba nie bardzo
-mniej gatunków, więcej roślin tego samego gatunku - zdecyduj sie na cos. co tam chcesz miec? Jesli hortensje, to wiecej sztuk jednego gatunku, z trawami - znowu jednego gatunku (miskant morning light z wymienionych), zurawki na przodzie - tez jeden gatunek.

ja tez kupowalam po jednej sadzonce wszystkiego bo wszystko mi sie podobalo i wszystko chcialam miec. Ale nie wyglada to porzadnie, zupelnie nie!
Co rosnie na wlokninie, zywoplot tujkowy? Czy ta rabata musi dochodzic do tego zywoplotu? W ogole w tym miejscu ma byc? Zastanow sie, pod duzymi drzewami trudno Ci bedzie utrzymac te rosliny, wystarczy 2tygodniowy wyjazd na wakacje bez podlewania i kapota...

Ogrodzenie widze przy kukurydzy, czemu tam ten zywoplot nie rosnie, czemu tak na srodku?
no to sie poczepialam
Ogród niby nowoczesny ale... 22:50, 04 sie 2014

Do góry
Miskant...albo krater albo malepartus...nie mogę zapamiętać które tu mam
I miłorząb

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:49, 04 sie 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Irenko goździki posadzone ...Jeszcze raz wysyłam podziękowania
podlewam je dzielnie, bo u nas upały duże ...

czytam o stratach w ogrodzie ...
przykro mi baaaaaaaardzo

To super, niech rosną zdrowo, są śliczne
jak przekwitną, to ścinaj i będzie taki jeżykowy dywan ale to za rok
już ok Agatko
teraz zachwycam się wszystkimi trawami, ich pora, a rozplenica rubrum ma cudne kotki

miskant cukrowy, mimo że inwazyjny, u mnie jakoś nie jest źle, lubię go bardzo

i Vertigo z Bonicą
i lecę na kominki

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies