Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » U BusyBee w ogródku...

U BusyBee w ogródku...

baraga1904 16:31, 01 wrz 2014

...duet hortensje z ML to para idealna...
...życzę dużo zdrówka...
BusyBee 16:45, 01 wrz 2014

Kasya napisał(a)
No poogladalam troche..
Masz juz pieknie zrobiony ogrodek ! tylko lezec na lezaczku i podziwiac
Roze, jezowki, hortki...
Pozniej wroce do zaleglosci bo jeszcze zostalo pare str do ogladania

Obrazki tylko pooglądaj tyle gadaniny, że czasu szkoda

A w ogródku zmieniam, pod wpływem O oczywiście
BusyBee 16:46, 01 wrz 2014

baraga1904 napisał(a)
...duet hortensje z ML to para idealna...
...życzę dużo zdrówka...

Też tak myślę dziękuję
AgnieszkaW 16:54, 01 wrz 2014

A jakby tak dać pod płotem żywopłot cisowy, przed cisami miskant morning light, przed miskantami dopiero różanka lub połączyć miskanty morning light z hortkami?
Pszczelarnia 16:58, 01 wrz 2014

duet hortensje z ML to para idealna...
...życzę dużo zdrówka...
BusyBee napisał(a)

Też tak myślę dziękuję

A wiecie, że po 4 latach hortensje Limelighty tak się rozrosły, że miskant ML jest dla nich za wątły? Stało się to tak nagle, że nagle u siebie zauważyłam dysproporcje (jest posadzony w przesunięciu lekko z tyłu).
Pszczelarnia 17:01, 01 wrz 2014

U mnie te miskanty w ocienieniu i półcieniu są mizerne, lgną do słońca jednak.
Kasya 17:17, 01 wrz 2014

Nie wiem jakie roze planujesz na rabacie ale bardzo spodobal mi sie cyprysik Lawsona kolumnowy, ten taki niebieski, jako tlo dla czerwonych roz
gierczusia 17:32, 01 wrz 2014

BusyBee napisał(a)
Zarzucam Wam mój problem, może ktoś coś podpowie...

Wykopałam z tej rabaty kilka roślin, bo jest na niej bałagan i chcę ją zupełnie zmienić. Reszta roślin prawdopodobnie też wyleci, zostanie na pewno tylko drzewo na środku- to buk kolumnowy dawyck gold. Planuję tu różankę, ale to dopiero na następną wiosnę. Teraz problem jest z nasadzeniem czegoś z tyłu- wzdłuż płotu. CXhcę to zrobic jesienią... Były tu kiedyś tuje, ale zjadły je pędraki Chciałabym posadzić coś , co szybko zasłoni mi płot tworząc jednocześnie tło dla róż. Myślałam o żywopłocie z pęcherznicy diablo. Jedna rośnie z prawej i jest i tak do przesadzenia, mam jeszcze 2 inne. Długość tej przerwy to 2.5 m.

Jakieś pomysły?? Może iglaki? Sama już nie wiem...
Pragnę nadmienić,że jestem z tych niecierpliwych i nie mogę czekać kilka lat na efekt- już prędzej kupię większe rośliny...

Teraz ja
Jeżeli reszta rabaty ma iść out ..hmmmm..pierwsze co mi sie nasuwa..tam sa tuje,one lubią ziemie raczej kwaśną.. Cis.choć jest iglakiem to nie lubi kwaśnej gleby..z tym może być problem.. Bo będą rosły obok siebie ..,z drugiej strony ..rządek tuj a potem w strodku kawałek żywopłotu cisowego ??? Hmmmmm...

Mnie by się tam żywopłot z pęcherznicy czerwonej podobał.. Daywyck gold jest żółtawyi dołożenie do tego czerwonego tła może być fajne ..tylko wtedy bedzie juz sporo koloru i trzeba uważać z tymi różami

Ale Ty tu urządzisz

Buziaki

Aaa.... I chyba zgrupuj kosodrzewiny
BusyBee 17:42, 01 wrz 2014

AgnieszkaW napisał(a)
A jakby tak dać pod płotem żywopłot cisowy, przed cisami miskant morning light, przed miskantami dopiero różanka lub połączyć miskanty morning light z hortkami?

Wtedy żywopłot rósł by sobie spokojnie, bez ciśnienia z mojej strony, bo zasłonę tworzyłyby trawy fajnie- podoba mi się

dzięki Aguś, że zajrzałaś
BusyBee 17:45, 01 wrz 2014

Pszczelarnia napisał(a)
duet hortensje z ML to para idealna...
...życzę dużo zdrówka...

A wiecie, że po 4 latach hortensje Limelighty tak się rozrosły, że miskant ML jest dla nich za wątły? Stało się to tak nagle, że nagle u siebie zauważyłam dysproporcje (jest posadzony w przesunięciu lekko z tyłu).

Może i u mnie tak będzie Teraz na nowej rabacie - tej wykarczowanej chcę dać Variegatusy i gracki- są większe niż ML Ale z tą rabatą pomęczę Was za kilka dni... Plan już jakiś mam, ale nie do końca...