Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród dla moich synków 17:16, 17 maj 2015

Do góry
Witam. Pochwalę się jaką altankę dostałam (ma 10 lat). Wstrzymuję się jeszcze z jej konserwacją, bo chodzi mi po głowie, żeby pomalować ją na szaro lub szaro-miętowo Jak myślicie?
Staneła na gruzowisku i problem z kamieniami mam z głowy.
Ogródek Iwony 17:08, 17 maj 2015

Do góry
Potem zmieniła się koncepcja i powstała rabatka prostokątna (w czwartek krawężniki, w piątek nasadzenia - wszystko z rozsad i siewu) - trawka i kilka niebieskich roślinek od Małgosi, rozplenice i jeżówki z siewu, Miskant Klaine Fontanne od Ewy, liliowce z rozsady, bluszcz tam już rósł :

Koncepcja dalej nakazała nam dokupić krawężników i pociągnąć dalej wzdłuż rabaty:
Tak zaczęła się sobotnia praca mojego M o piątej rano, kiedy ja się na drugi bok przewracałam

O siódmej pracowaliśmy już razem.
Zmieniłam linię nasadzeń, bo doszłam do wniosku, że na rabacie obok roślinki są posadzone w L i Z, więc tu musi być spójnie. Przy okazji odkryłam, ze część moich rozplenic wygląda, jak jakieś trawy (być może samosiejki z trawnika, albo zielsko, zaczęły dziwnie kwitnąć ), więc wymieniłam fałszywe rozplenice na te prawdziwe - chyba

Ogródek Iwony 17:07, 17 maj 2015

Do góry
Przypomnę:
1 maja połowa tuj została wymieniona na szmaragdy. 120 cm wysokie.

Tydzień później pozostałe tuje znalazły nowego właściciela, a ja zostałam z gołym płotem.

W tym samym czasie e-Muś usunął starego płożącego jałowca, który już tak się rozrósł, że blokował otwieranie bramy na wjeździe.
Przed (niestety brzydkich miejsc się nie fotografuje, więc fotka jeszcze z mroźnego marca ):

Po - po wycięciu zakupiliśmy krawężniki (takie wykończenie jest już na innej rabacie ) i próbowaliśmy ułożyć linię graniczną trawnika.:

Ogród prawie romantyczny 17:05, 17 maj 2015

Do góry
Napia napisał(a)
Lumina

Aga śliczny ten rh
Umiejętne zestawianie roślin, zgrane duety - wyłącznie przykłady kompozycji 17:04, 17 maj 2015

Do góry
Hortensja napisał(a)
czu ktoś może podpowiedzieć jakąś ciekawą kompozycję z juką?

Ja mam zrobiona na trawniku podłużną rabatę a na niej takie nasadzenia: z tyłu w pewnej odległości tuje, podcięte w takie "jaja"
przed nimi naprzemiennie juka z trzmieliną.

I jeszcze jedno zdjęcie w oddali, juk mnoże za dobrze nie widać ale widać tło tui.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 17:04, 17 maj 2015

Do góry

Kłopoty - problemy z trawnikiem 16:56, 17 maj 2015

Do góry
Witam.
Jestem nowa na forum, więc liczę na wyrozumiałość i pomoc forumowiczów.
Trawę posialiśmy ok 3 kwietnia tego roku. Z małymi oporami ale w końcu zaczęła wschodzić. Ziemia pod trawnik może nie była najlepsza, ale trawka rosła i miała piękny, soczyście zielony kolor. Miło było patrzeć.
Kiedy miała ok 5cm przestała rosnąć więc poradzono nam podsypać ją saletrzakiem ale nie więcej niż 6 kg na 600m2 trawnika. Zaczęło padac więc nawóz szybko się rozpuścił. Było to ok 25 tygodnia temu. Trawa powinna rosnąć jak szalona a tu nic. Kilka dni temu zaczęły pojawiać się coraz jaśniejsze plamy aż w końcu żółte. Żdżbła żółkną od góry.
Co robić? Zostawić ją w spokoju? Może jednak to bardzo słaba ziemia, więc dać jej nawozu? Nie była jeszcze koszona bo jakoś do tych 10cm nie może dorosnąć. Załączam zdjęcia tej lepszej części trawnika bo reszta to poprostu masakra. Będę wdzięczna za rady.
Ogród prawie romantyczny 16:52, 17 maj 2015

Do góry
ewsyg napisał(a)
Bodziszki u ciebie dadzą piękny spektakl. /w takiej dużej grupie będa cudnie wyglądały

Ewa, mam taką nadzieję Widzę, że ładnie wyrosły i pąków mają sporo, gdy wszystkie zakwitną, chciałabym, żeby było tak, jak w ubiegłym roku.

Zdjęcie z poprzedniej wiosny

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:50, 17 maj 2015

Do góry
zrobiłam sobie taka wizualizacje, co o niej myślicie?
Wizytówka - ogrodowy bakcyl 16:50, 17 maj 2015

Do góry
WIOSNA 2015:

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 16:46, 17 maj 2015

Do góry
Taki dzis widoczek

młodzutka katalpa

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 16:41, 17 maj 2015

Do góry
i co Wy na to????
Różaneczniki - choroby i szkodniki 16:40, 17 maj 2015

Do góry
Jestem ponownie.Wykopałam krzaczek-bryła korzeniowa ładnie się rozrosła, nie znalazłam tam żadnych larw a jedynie dżdżowniczki.Nic niepokojącego tam nie widziałam.Wydaje mi się że korzonki ok.Dosypałam mu torf z korą sosnową i posaďziłam na nowo.Natomiast faktycznie przysypywałam rh warstwą kory i igiełkami z sosny.Więc moźe to wpłynęło na jego złą forme-sama nie wiem.Zrobiłam zdjęcie przeciętej gałązki.Wygląda to tak

Nasz zielony skrawek i mój ogrodowy bakcyl 16:35, 17 maj 2015

Do góry
Witam wszystkich "majowo" !

Niestety dużo pracy i ogólny brak czasu sprawia, że rzadko tu zaglądam.

Jednak jak tylko mam chwilę, tak jak dzisiaj przy niedzieli, to odwiedzam i podpatruję co słychac na zaprzyjaźnionych blogach.

Mój ogród w szacie majowej dynamicznie się zmienia z tygodnaia na tydzień co baaardzo cieszy oko ogrodnika.

1. Taras jest gotowy i można nareszcie w jego cieniu trochę odpocząć.

2. Nowa rabatka od strony północnej drewutni, która musiała zostać przebudowana z uwagi na zmianę poziomów po ułożeniu kostki.

Zagościły na niej 4 nowe Rh i wydają sie mieć tam dobrze. Czekam na ich pierwsze kwiaty.

3. A tak wygląda teraz przedogródek -jeszcze w przebudowie ale już prawie skończony.

........................... majowo.........................................

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:33, 17 maj 2015

Do góry
Polar Bear z zeszłorocznego patyczka

a to tegoroczne patyczki Miśków

patyczek limki przyjął się tylko jeden...
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:31, 17 maj 2015

Do góry
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:31, 17 maj 2015

Do góry

I pytanie do znawców W zeszłym roku w tym miejscu rosła werbena- w tym roku wyrosło mi takie cuś - odkryłam to tydzień temu i nie plewię - czy to może być werbena i jeśli tak to czy w tym roku coś z niej będzie? czy po prostu wyplewić

Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:27, 17 maj 2015

Do góry
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:26, 17 maj 2015

Do góry
i trochę zbliżeń
Ogrodoterapia czyli uspokojenie wśród tylu spraw :) 16:21, 17 maj 2015

Do góry
Buczek się rozłożysty robi

Jarzębina kwitnie

ciemierniki zdobią nawet w takim stadium... czy ja powinnam sciąć te kwiaty??? żeby nie szły w nasiona czy nie? Mnie się takie podobają
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies