Kasiu, nie ma za co
Berberysów nie pamiętam Muszę zapytać się Betki Wojtki dobrze rozpoznajesz, najniższe piętro to Silver Sceptre i ML. Dalej jest łan hortensji
Tutaj więcej widać
Małgoś i jak tam pomidorki po przymrozkach? Wrocław chyba nie dostał mrozem? U mnie jedną noc było -1 ale nic się nie stało. Pomidorki planuję w następnym tyg. posadzić
myślałam i myślałam nad Twoim pomysłem ... i chyba się zdecyduję na hortki. Nie wiem tylko czy na pewno chcę je pociągnąć pod oknem. Na rogu domu na pewno się sprawdzą, będą widoczne i z tarasu i z altany i od strony wejścia.
Myślę intensywnie co tam dać. Chciałabym aby jednak było tu coś zimozielonego wyższego. Dlatego astanawiałam się nad 3 trzmielinami na pniu. Mam jeteż w innej części ogrodu.
Mogłyby to być inne iglaczki na pniu. Może sosny karłowate np. Varella, Carsten.
Z pomysłu cisowego ekranu chyba zrezygnuję. Tak jak mówiła Iwonka, ciężko będzie wyczarować tu wąski, gęsty, trzymający pokrój żywopłot na tak niskiej wysokości. A do tego nie ma tam zbyt wiele miejsca, hortki urosną przecież dość szerokie.
Na rabacie rośnie modrzew pendula, ostatnio posadziłam tam 5 cyprysików filifera aurea nana. Bardzo mi się podobają, a tylko tu mają słońce cały dzień i to jedyne miejsce gdzie mogę je ulokować (dzięki Iwonko)
Po łuku przy chodniku rosną żurawki Plum Royale.
Dziewczyny,
doradźcie czym wykończyć rabatę. Na obwódkę myślałam dać szałwię różową niską. Pomiędzy/za cyprysikami może niską trawę zimozieloną (Ice Dance?)
u mnie wiało wieczorem i przeganiało chmury tez się bałam że przymrozi tym bardziej że rano czułam chłód w domu (wyłączyłam centralne tydzień temu)
ale było na plusie ten wiatr jednak robi swoje
Mój front ciągnie się po całej długości drogi... centralnie na przodzie na wprost domu są dwa buki bordowe kolumnowe i tuja o której rozmawiamy. Dalej przy podjeździe 4 graby kolumnowe docelowo cięte w prostopadłościany a na środku trawnika lipa.
Na tyłach zaś dwa grujeczniki i dwa bonzaje przy oczku. Drzew mało a ciężko kolejne wprowadzić
Witam również , właśnie próbuje tak zrobić ,żeby pies był zadowolony i ja też
ile do czytania u Ciebie ,nie wiem,kiedy nadrobię ,ale jutro wieczorkiem pooglądam Twój ogródek
Weszłam sobie na piny aby zobaczyć z różnej perspektywy Może komuś się również przydadzą bo dokładnie na tych zdjęciach widać tuje z różnej perspektywy wraz z resztą drzew.
Jeśli dać bonzaja to czy nie będzie za dużo form na przodzie? Na podjazdowej są graby kolumnnowe, buk kolumnowy, lipa cięta i do tego wprowadzać trzeci inny kształt? Chyba zdecydowałabym się na kolumnowego.