Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

W Dolinie Muminków 22:42, 02 maj 2015

Do góry
Odmachuję odwiedzającym, a na dobranoc zostawiam Moją Susan ....

Pomocy! Jak mądrze zaplanować kawałek ziemi o długości 32m? 22:42, 02 maj 2015

Do góry
ewalm napisał(a)
Megi, jak bym raczej posadziła tylko przy ognisku i może z jedną sztukę powtórzyła w rabacie po prawej stronie, w tym jęzorze. Myślę, ze jakieś 3-4 metry od krawędzi ogniska byłoby bezpiecznie już.

A możeby w jęzorze zrobić wcięcie, żeby go troszkę rozbić? Wiem, że ogólnie chcesz z tej strony więcej, bo dalej droga, ale to mogłoby być wcięcie w formie takiego przyciętego koła, wysypane kamieniem, z ławeczką, które nawiązywałoby do koła z ogniskiem i było podobnego rozmiaru, albo o trochę mniejszym promieniu.

Ta rabata z lewej to rzeczywiście bardzo pofalowana jest. Może poszerzycie i przerobicie kamyczkową krawędź na taką niby suchą rzekę? wysypana z kamieni? "Płynęłaby" sobie przez rabatę, obsadzona co jakiś czas kępami dużych rozchodników,jakąś trawą sucholubną dookołą ogrodu i na przykład kończyła się w tym wciętym kole z ławeczką? A wtedy krawędź od strony ogrodu można uformować bardziej płynnie, obsadzić niskimi bylinami, jak bodziszki, a całą rabatę poszerzyć, a na wysokości ogniska dać kilka kamiennych płyt, żeby można było przejść wygodne do ogniska i lasku?

Witaj Ewalm, jutro będę miała dostęp do kompa, bo teraz korzystam z netu w telefonie, ale super to wymyśliłaś, przeleje to na papier i zobaczymy. Nie napisałam jeszcze, że na trawniku, po lewej stronie, jakos tak bliżej ogniska, jest posadzony orzech włoski, miał nam dawać cień w przyszłości, nie pisałam, bo myślałam,ze sie nie przyjal, a dostał dwa listki i co z nim zrobić, gdzie przesadzić? Dzięki wielkie, że poświęcasz swój czas dla mnie. Pozdrawiam
Marzenia Ewy o rajskim ogrodzie ;) 22:41, 02 maj 2015

Do góry

Witam wieczorową porą. Moze ktoś doradzi bo ja już sie gubię i coraz więcej kombinuje.... A im więcej kombinuje tym coraz więcej watpliwości czy aby jednak tak. Zastanawiam sie czy za hortensjami ( nr 10) dać jakieś niewielkie drzewko np bordowe ale boje sie ze moze dawać cień na róże które myślałam żeby tam posadzić ( póki co puste miejsce na planie).
Moja bajka 22:30, 02 maj 2015

Do góry

muszę Was jeszcze tulipkami pokatować, no bo jeśli nie teraz to kiedy?
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:30, 02 maj 2015

Do góry
ciąg dalszy wczorajszej rabaty - dałam tu wszystkie 3 Grandiflory, aby wreszcie przy Nigrze były same Limelight i aby tam rozluźnić

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:27, 02 maj 2015

Do góry
a dzisiaj był ciąg dalszy robótek w kamieniołomach )

rączki o takie

Moja bajka 22:26, 02 maj 2015

Do góry
Katkak napisał(a)

gdyby ktoś miał wątpliwości co kupiłam to na doniczce jest napisane

no nie powiem ...fajna, nowa odmiana szmaragda
po prostu doniczki z nalepkami wielokrotnego użutku
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:26, 02 maj 2015

Do góry
Agania napisał(a)

Magnolia jest jak najbardziej delikatny deser,
taka mała wanliowo- truskawkowa niespodzianka

Aganiu magnolia piękności mnie w tym roku udało się kupić Susan - pięknie kwitnie ma 10 kwiatów to Moja pierwsza magnolia w ogródeczku mam cichą nadzieję że będzie ich więcej
Moja bajka 22:22, 02 maj 2015

Do góry

Berberysy po przycięciu ładnie się zagęszczają
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:16, 02 maj 2015

Do góry
I tym optymistycznym akcentem zakończyliśmy z Witkiem robótki ogrodowe wiosenne. Gdyby nie on, nie dałabym rady nawet 1/4 zrobić...

Teraz tylko oglądać I wylegiwać się

Moja bajka 22:12, 02 maj 2015

Do góry
Moje dzisiejsze zakupy . Świerk pospolity Pusch, języczka Przewalskiego i ciemiernik . Brakło mi kasy na jeszcze jedną języczkę . A najlepsze jest to, że pojechałam do szkółki p 3 szałwie omszone, ale, że nie było... Nie, nie, nie, to nie tak, że skusiłam się na coś nieplanowanego. Wszystkie kupione te roślinki miałam na mojej dłuuugiej liście chciejstw, tyle że nie miałam ich kupować dziś .

gdyby ktoś miał wątpliwości co kupiłam to na doniczce jest napisane

Spójrzcie jaki piękny . Będę sobie teraz do niego wzdychać
Typografia ogrodu 22:10, 02 maj 2015

Do góry
Margo napisał(a)

Te kwadraty bukszpanowe cudne masz. Jak gęsto sadziłaś sadzonki, żeby uzyskać taki dywan ? i jak długo na niego czekałaś ?
No i gratulacje na seteczkę

A tak kwadraty wygladały w pażdzierniku 2012 roku - sadzonki raczej średnie z dzisiejszej mojej perspektywy, ale były niespodzianką od M i to jedne z pierwszych większych zakupów ogrodowych i byłam taka szczęśliwa, że nawet ulewa nie przeszkadzała mi gdy je sadziłam. Cięte 2/3 razy w sezonie - góra i wszystkie boki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:08, 02 maj 2015

Do góry
Zapomniałam dodać - dach skończony. Pan Kukułka zabrał rusztowania

Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 22:06, 02 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Grilujesz, a my tu na relację czekamy

Kasiu nie ma co pokazywać.Jeszcze troszkę zostało Panom do zrobienia.Kostka prawie skończonaJeszcze troszkę.
Grill jutro, bo dzisiaj tyle spraw załatwialiśmy, że skończyło się w restauracji

Tulipanki jeszcze kwitną

Sielsko - anielsko 22:06, 02 maj 2015

Do góry
Później stwierdziłam, że przydałoby się pomalować piaskownicę, która już wygląda pożal się boże... No i w ruch poszedł pędzel. A że szkoda było chować farbę - machnęłam jeszcze kratkę na rabatę pod różę pnącą i jedną część skrzyni na pomidory.
Tak więc rabata powstała ale już dzisiaj. Co pokażę wkrótce
A tak wygląda moje dzieło brukowe;

Przyznam nieskromnie, że jestem z siebie dumna. Jak na pierwszy raz to wydaje mi się w miarę. Nawet nie jest mocno poskakane

A zapomniałam dodać, że w tym samym dniu założyliśmy border wzdłuż rabaty przy murze i nie tylko,posadziłam wzdłuż bocznych murów hiacynty letnie, dosadziłam zioła do ogródka ziołowego, obsadziłam skrzynki jednorocznymi i skosiłam trawę (ale tylko część)
Mój ogród pod górkę... 22:04, 02 maj 2015

Do góry
Kacha123 napisał(a)
Pozazdrościłam Iwonce i zbyt długo nic nie sadziłam, więc mam - zdjęcie na szybciocha, bo mamy dzisiaj gości.

Hi, hi
Twoje bardziej wypasione, teraz ja będę "zazdrościć", chociaż nie. To nie w moim typie. Ja lubię u innych podziwiać, więc będę podziwiać twoje wypasione szmaragdy
Kasia, a jak już wszystko obsadzisz, to jakie sobie znajdziesz zajęcie? Rączki będą swędzić
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 21:56, 02 maj 2015

Do góry
O dzięki ☺ nie zauważyłam☺ W takim razie jeszcze zdjęcie ze spaceru
buk w fazię rozwijania listka

Ps- myślałam ze obsiadly go jakies gąsienice.
Sielsko - anielsko 21:56, 02 maj 2015

Do góry
To były dwa super dni. Całe spędzone w ogrodzie No może z przerwą na posiłek i wypad do centrum ogrodniczego. Narobiłam się jak dziki osioł (zresztą nie tylko ja) ale w końcu zaczyna widać efekty
Zabrałam się za robienie rabaty pod murem, coby moje biedne byliny w końcu zakopać w ziemi. Oczywiście jak to u mnie często bywa plany się trochę zmieniły. Bo... - kiedy zaczęłam poszerzać rabatę to wykopałam, oczywiście wczesniej wkopaną, kostkę brukową. A jak już ją wykopałam to stwierdziłam, że w sumie przydałoby się wybrukować wokół piaskownicy.
Tak to wygladało kiedyś:

Po lewej stronie ułożone były drewniane podesty. Niestety jest to produkt mocno nietrwały i pomimo impregnacji - rozleciał się. A to, że wokół piaskownicy była trawa, którą trudno kosić, skutkowało tym co widzicie u góry - przerastaniem.

Tak to wyglądało w trakcie brukowania:

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:53, 02 maj 2015

Do góry
Idę w dzikość, trzy kolejne zdjęcia pokazują czerń i biel

Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 21:52, 02 maj 2015

Do góry
Widoki zewnętrzne, w których też mam swój udział, bo sadziłam

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies